Çocuklarda ne vakit uzunluk kısalığı düşünülmelidir, araştırılmalıdır

Sevvimli

New member
Uzunluk Kısalığı, çocuğun uzunluğunun yaş ve cinsiyetine bakılırsa kısa olmasıdır. Tıpkı yaş ve cinsiyette 100 çocuk alındığında en kısa olan 3 çocuk, uzunluk kısalığı olarak tanımlanır. Lakin en kısa olan bu 3 çocukta kıymetli bir hastalık olacağı manasına gelmez. Yakın vakitte yayınlanan bir çalışmada kısa olan bu çocuklar içinde fakat %20’sinde tıbbi bir sorun saptanmıştır.

Yenidoğandan ergenliğe kadar her sağlıklı çocuğun, tabip muayenesi esnasında uzunluğu ve beden tartısı ölçülmelidir. Çocuklar yaşına ve cinsine uygun olarak büyümelidirler. Zira çocuklarda büyüme, sağlıklı olmanın bir göstergesidir.

Bebekler, genetik olarak belirlenen uzunluk durumlarına lakin 2 yaş civarında ulaşmaktadırlar. 2 yaşına kadar büyümede, bilhassa doğum özellikleri ve beslenme durumu kıymetli rol oynamaktadır. Bebekler ortalama olarak birinci yaş 25 cm, 1-2 yaş içinde 10 cm ve 2-3 yaş içinde 7 cm uzamaktadırlar. 2-3 yaşından daha sonra ortalama olarak yıllık 5-6 cm uzunluk uzaması olmaktadır ve anne ve babasından aldıkları genetik yapıya uygun büyüme göstermektedirler. Ergenlikte de kızlar ortalama 20-25 cm ve erkekler 25-30 cm uzayarak büyümeleri tamamlanmaktadır.

Çocukların yaşına uygun uzunluk uzaması göstermemesi en değerli ipucudur. Bu niçinle çocuklar uzunluk uzaması acısından kesinlikle takip edilmelidirler. Şayet yaşına uygun olarak uzunluk uzaması olması olmayan her çocuk, kesinlikle araştırılmalıdır.

Öteki değerli nokta, ne olursa olsun sınıfında yaşıtlarına bakılırsa olan her çocuk en azından geç kalmamak ve sorun olmadığının ortaya konması acısından uzman doktorlarca denetim edilmelidir.

Beslenme bozukluğu, gelişim sorunu, ishal ve kabızlık üzere bağırsak sorunu, teneffüs sorunları, ruhsal sorunları ve iskelet gelişim bozukluğu olan çocuklar da kesinlikle en erken vakitte denetim edilmelidir.
 
Üst