Mevcut bulunmak ne demek ?

Temel

Global Mod
Global Mod
Kendi Deneyimim ve Mizahi Bakışım

Geçen hafta kahvemi alıp bilgisayarın başına oturduğumda, “Mevcut bulunmak ne demek acaba?” sorusu aklıma düştü. Tabii ki aklımda ciddi bir araştırma yapmak vardı, ama önce kendimi gözlemledim: bir yandan telefona bakıyorum, bir yandan mail kutusu açık, kahve bardağı elimde. İşte tam o an fark ettim ki mevcut bulunmak, sadece fiziksel olarak bir yerde olmak değilmiş. Kahvemi dökmeden bilgisayar başında oturuyordum ama aklım 10 adım ötedeki marketteydi. Bazen de tam tersini yaşıyoruz; bir toplantıda gözlerimiz kameraya bakıyor ama kafamız tamamen başka bir evrende. Yani mevcut bulunmak, aslında bir çeşit “zihinsel varlık” sorunu da içeriyor.

Mevcut Bulunmak Nedir?

Sözlük anlamına baktığımızda “mevcut bulunmak”, bir yerde var olmak, orada hazır bulunmak anlamına gelir (TDK, 2023). Ama günlük kullanımda bu kavram, özellikle sosyal ve iş hayatında çok daha katmanlı hale gelir. Örneğin, bir toplantıya “mevcut” demek, sadece fiziksel olarak orada olmayı ifade etmez; aynı zamanda sürece katkı sağlamak, iletişimde aktif olmak ve farkındalık göstermek anlamına da gelir. Buradan yola çıkarak, mevcut bulunmanın fiziksel, zihinsel ve sosyal boyutları olduğunu söyleyebiliriz.

Erkekler, Kadınlar ve Mevcut Bulunma Tarzları

Burada dikkat çekici bir nokta var: erkekler ve kadınlar arasında mevcut bulunma biçimlerinde eğilimsel farklılıklar gözlenebilir, ancak bu kesin genellemeler değil. Stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlarıyla erkekler, mevcut bulunmayı çoğunlukla görev tamamlama ve hedef odaklı bir eylem olarak ele alabilir. Örneğin bir ekip toplantısında, Ahmet farklı alternatifleri değerlendirerek hızlı çözümler üretirken, mevcut bulunmayı aktif problem çözme olarak görür.

Kadınlar ise empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım sergileyebilir; mevcut bulunmayı, sürecin içindeki insanların duygu ve ihtiyaçlarını anlamak olarak yorumlayabilirler. Zeynep toplantıda, ekip üyelerinin sözünü kesmeden dinleyip, katkılarıyla ortamın duygusal tonunu dengeler. Ama burada önemli olan çeşitlilik: her iki yaklaşım da tek tip değildir, bazen erkekler empatik, kadınlar stratejik olabilir; önemli olan, mevcut bulunmanın hangi boyutta gerçekleştiğini fark etmektir.

Mizahi Perspektifle Günlük Örnekler

Mevcut bulunmak, bazen komik durumlar da yaratır. Düşünsenize, iş toplantısında biri “Ben buradayım” diye mikrofonu açıyor ama aslında internet bağlantısı gidip geliyor; bu, fiziksel olarak mevcut ama fonksiyonel olarak “yok” olmanın harika bir örneği. Veya bir arkadaş grubunda, herkes sohbet ediyor ama siz telefonu elinizde, kafanız Instagram’da; resmi olarak mevcut, zihnen yoksunuz. Bu durumu fark etmek, hem kendimize hem başkalarına empati yapmamızı sağlar.

Bir başka örnek, çocuklarla evde geçirilen zaman olabilir. Babalar bazen çocuklarla birlikte otururken stratejik oyunlar kurabilir; mevcut olmak, oyunun kurallarını yönetmek ve çocukların ilgisini canlı tutmak anlamına gelir. Anneler ise çoğunlukla duygusal bağ ve ilişki odaklı bir mevcut bulunma sergileyebilir: çocuklarıyla birlikte gülmek, endişelerini fark etmek ve onların deneyimlerini anlamak. Bu örnekler, mevcut bulunmanın hem fiziksel hem zihinsel hem de sosyal yönlerini vurgular.

Bilimsel ve Sosyal Bağlam

Psikolojik araştırmalar, mevcut bulunmanın zihinsel sağlık ve sosyal bağlarla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Kabat-Zinn’ın farkındalık çalışmaları (2003), “mindfulness” yani anı tam olarak yaşamanın, hem bireysel mutluluk hem de başkalarıyla sağlıklı ilişkiler için kritik olduğunu vurgular. Mevcut bulunmak, sadece bir yerde oturmak değil; o anın farkında olmak, dikkat dağıtıcı unsurları yönetmek ve sosyal etkileşimi desteklemek demektir.

Ayrıca modern çalışma hayatında hibrit ofis düzeni, mevcut bulunmanın önemini yeniden gündeme getirdi. Çalışanlar fiziksel olarak ofiste olabilir ama zihinleri evdeki görevlerle meşgul olduğunda verimlilik düşüyor (Bloom, 2020). Bu durum, mevcut bulunmayı sadece fiziksel olarak değil, bilişsel ve sosyal açıdan da ele almak gerektiğini gösteriyor.

Tartışma ve Sorgulamalar

Mevcut bulunmak kavramı, basit bir sözlük tanımından çok daha fazlasını içeriyor: stratejik ve empatik yaklaşımların, zihinsel farkındalığın ve sosyal etkileşimin birleşimi. Forum üyelerine soralım: Sizce mevcut bulunmak fiziksel varlık mı yoksa bilinçli farkındalık mı? Günlük hayatınızda kaç kere fiziksel olarak “mevcut” olup zihnen başka bir yerde bulundunuz? Hibrit ve online çalışma düzenleri, mevcut bulunma biçimlerinizi nasıl etkiliyor?

Kaynaklar:

Bloom, N. (2020). The Work from Home Experiment. Stanford University.

Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR). New York: Guilford Press.

Türk Dil Kurumu (TDK). (2023). Güncel Türkçe Sözlük.