Hizli
New member
Ekşi Sözlük Neden Kapandı? – Forumdaşlar Toplanın, Birlikte Yas(!) Tutalım
Selam millet!
Bu sabah kahvemi yudumlarken Ekşi Sözlük’e gireyim dedim, “bugün kim kimi gömmüş, kim hangi filozofik krize girmiş” diye bakacaktım… ama bir baktım: site gitmiş! Evet, bildiğin yok olmuş. Tıpkı eski sevgilinin numarasını kaydedip “belki döner” diye beklediğin o üzücü ama biraz da rahatlatıcı boşluk gibi.
Dedim ki “Bu konuyu forumda tartışmazsak ayıp olur!” Hem de biraz mizahla, biraz dertleşmeyle, bolca kahkahayla. Hazırsanız başlayalım: “Ekşi Sözlük neden kapandı?” sorusuna kadınca empatiyle, erkekçe stratejiyle ve hep birlikte delilikle cevap arayalım.
---
1. Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Sunucu mu çöktü, yoksa hükümet mi çöktürdü?”
Forumun erkek üyeleri, olayın duygusal değil lojistik tarafına odaklanmış durumda.
İlk yorum şu şekildeydi mesela:
> “Abi DNS çökmüş olabilir, ping atmayı denediniz mi?”
> “Yok kardeşim, ping değil bu, direkt shutdown çekmişler. Belli ki maintenance bahanesiyle sistem çökertildi.”
Yani ortada bir duygusal yıkım yok, bir stratejik analiz masası var. Erkek forumdaşlar, Ekşi’nin çöküşünü CIA operasyonu gibi ele alıyor.
Birisi “host kapatılmıştır” diyor, diğeri “kesin Elon Musk satın alacak” diye atlıyor.
Aralarında biri de çıkıyor, “Ben zaten yedek sunucu kurmuştum, forumu oraya taşırız” diyor.
Yani adamların içgüdüsü: “Sorun varsa, çözeriz. Duygular sonra.”
Ama aynı anda arkada Spotify’da “Zamanında sözlüğe yazdım seni, hala entry’im duruyor mudur?” çalıyor tabii…
---
2. Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ama biz orada büyüdük, yazılarımız oradaydı…”
Kadın forumdaşlar ise olaya bambaşka bir duygusal derinlikle yaklaşıyor.
“Yahu orada ilk aşkımı anlatmıştım ben.”
“Benim entry’lerim oradaydı, anılarım gitti!”
“Yazdıklarımın altına gelen kalpli favlarım vardı…”
Erkekler sunucu çökmüş mü diye düşünürken, kadınlar duygusal sunucularını kaybetmiş durumda.
Bir tanesi, “Ekşi Sözlük kapandıysa ben şimdi sabah kahvemi kimin ‘şaka yollu’ ukalalıklarıyla içeceğim?” diye yazmış.
Gerçekten dramatik ama içten bir sorgu bu. Çünkü Ekşi sadece bir site değildi; dijital bir terapi koltuğuydu.
Bazı kadın kullanıcılar da hemen örgütlenme moduna geçmiş:
> “Arkadaşlar, yeni bir platform açalım. Adı da ‘Tatlı Ekşi’ olsun. Daha az toksik, daha bol emojiyle.”
> Forumda o an erkeklerden ses:
> “Olur ama tema koyu olsun, gözleri yormasın.”
> Yani erkek stratejisiyle kadın duygusallığı buluştuğu an, ortaya yeni bir sosyal medya çıkıyor resmen!
---
3. “Komplo Teorileriyle Gelen” Kullanıcılar: “Abi kesin AI yaptı!”
Bu grup forumun jokeri.
Ne konu olursa olsun, işin içine yapay zekayı, uzaylıyı ya da illuminati’yi karıştırmadan rahat edemiyorlar.
Biri hemen yazmış:
> “Kanka ben dedim, AI bizim entry’leri okudu, ‘bunlar fazla ironi yapıyor’ dedi, kapattı siteyi.”
Bir başkası:
> “Yapay zekâ, sözlükteki troll’leri eğitemedi, sinirlendi, delete bastı.”
Yani Ekşi’nin kapanışı bile onlara göre bir distopya başlangıcı.
Kim bilir, belki de haklılar? Çünkü düşünün: o kadar fazla sarkastik entry bir araya gelince, algoritma belki gerçekten “insanlık umutsuz vaka” diyerek fişi çekmiştir.
---
4. “Nostaljik Tayfa”: “Ah be, 2006 entry’lerim vardı, şiir gibiydi…”
Bir grup kullanıcı da nostaljiden besleniyor.
Bunlar “Eski Ekşi”yi “Yeni Ekşi”ye tercih eden, arada “o zamanlar entry yazmak sanattı” diyen tayfa.
Birisi şöyle yazmış:
> “Eskiden bir başlıkta 20 entry olurdu, her biri ayrı lezzet. Şimdi 2000 entry var, hepsi aynı kalıptan çıkma.”
Bir diğeri de duygusal bitiriyor:
> “Ekşi’nin kapanmasıyla birlikte gençliğim de gitti sanki.”
Bu tayfa için olay sadece bir site kapanışı değil; bir dönem kapanışı.
Çünkü o forumlar, o geyikler, o gündem tartışmaları onların dijital ergenlik defteriydi.
Birisi “Facebook çöktü” dese bu kadar üzülmezlerdi emin olun.
---
5. “Çözüm Odaklılar”: “Yeni bir sözlük yapalım, adı Tatlı Ekşi ya da Kekre olsun”
Erkek forumdaşlardan biri hemen girişimci moda geçmiş:
> “Arkadaşlar, domain bende. kekresozluk.com boşta. Hadi kuruyoruz.”
Hemen altına biri yazmış:
> “Ben görsel tasarım yaparım, ama entry’leri AI sansürlemesin lütfen.”
Yani milletin derdi sadece sözlük değil; “Ekşi’nin ruhunu kurtarma operasyonu.”
Kadın forumdaşlardan biri de destek vermiş:
> “Ben moderatör olurum ama kimseye ‘kaynak’ sormayacağım.”
Böylece yepyeni bir dijital ütopyanın tohumları atılıyor: herkesin içini dökebildiği, troll’süz, entry’si fav’lı, kavgası az, kahkahası bol bir ortam.
---
6. “Empatiyle Mizah Arasında Sıkışanlar”
Bazı kullanıcılar ise olaya hem duygusal hem komik yaklaşmış:
> “Ekşi kapandıysa, kim bana sabah ‘o kadar da haklı değilsin’ diyecek?”
> “Artık trafikte sinirlenince entry mi yazamayacağız? Nasıl deşarj olacağız kardeşim!”
Bu grup için Ekşi bir platform değil, günlük stres terapisi.
Birisi trafikte, birisi ilişkide, biri ekonomide patlayacakken, girip bir entry yazıyordu.
Şimdi o insanlar ne yapacak?
Belki de ilk kez gerçek insanlarla konuşmak zorunda kalacaklar. Korkunç bir senaryo...
---
7. “Yeni Dönem: Ekşisiz Yaşam Rehberi”
Peki şimdi ne olacak?
Ekşi Sözlük kapandı, entry’ler uçtu, forumlar yasta. Ama hayat devam ediyor.
Artık herkes kendi küçük ekşi’sini kuracak:
- Twitter’da mini sözlükler,
- Discord’da entry kanalları,
- Reddit’te Türkçe geyik başlıkları...
Belki de Ekşi’nin kapanmasıyla birlikte herkes biraz daha yumuşar.
Kim bilir, belki “nick altında küfürleşmeden fikir tartışmak” bile yeniden moda olur.
Ya da olmayabilir. Çünkü hepimiz biliyoruz: “Ekşi ruhu” biraz iğneleyici, biraz komik, biraz melankoliktir.
---
8. Sonuç: Ekşi Gitmiş Olabilir, Ama Biz Hâlâ Buradayız
Ekşi Sözlük kapanmış olabilir, ama forumlarda hâlâ biz varız: kahkahası bol, ironiye doymayan, fikirlerini klavyeyle savunan insanlar.
Erkek forumdaş stratejik analiz yapar, kadın forumdaş duygusal destek sunar, birileri komplo teorisi atar, birileri nostaljiye gömülür.
Ama sonunda herkes aynı şeyi söyler:
> “Yahu, yine güzel tartıştık be!”
O yüzden hadi, şimdi siz de yazın: Sizce Ekşi neden kapandı?
Sunucu mu gitti, ruh mu göçtü, yoksa biz mi fazla ekşidik?
Selam millet!
Bu sabah kahvemi yudumlarken Ekşi Sözlük’e gireyim dedim, “bugün kim kimi gömmüş, kim hangi filozofik krize girmiş” diye bakacaktım… ama bir baktım: site gitmiş! Evet, bildiğin yok olmuş. Tıpkı eski sevgilinin numarasını kaydedip “belki döner” diye beklediğin o üzücü ama biraz da rahatlatıcı boşluk gibi.
Dedim ki “Bu konuyu forumda tartışmazsak ayıp olur!” Hem de biraz mizahla, biraz dertleşmeyle, bolca kahkahayla. Hazırsanız başlayalım: “Ekşi Sözlük neden kapandı?” sorusuna kadınca empatiyle, erkekçe stratejiyle ve hep birlikte delilikle cevap arayalım.
---
1. Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Sunucu mu çöktü, yoksa hükümet mi çöktürdü?”
Forumun erkek üyeleri, olayın duygusal değil lojistik tarafına odaklanmış durumda.
İlk yorum şu şekildeydi mesela:
> “Abi DNS çökmüş olabilir, ping atmayı denediniz mi?”
> “Yok kardeşim, ping değil bu, direkt shutdown çekmişler. Belli ki maintenance bahanesiyle sistem çökertildi.”
Yani ortada bir duygusal yıkım yok, bir stratejik analiz masası var. Erkek forumdaşlar, Ekşi’nin çöküşünü CIA operasyonu gibi ele alıyor.
Birisi “host kapatılmıştır” diyor, diğeri “kesin Elon Musk satın alacak” diye atlıyor.
Aralarında biri de çıkıyor, “Ben zaten yedek sunucu kurmuştum, forumu oraya taşırız” diyor.
Yani adamların içgüdüsü: “Sorun varsa, çözeriz. Duygular sonra.”
Ama aynı anda arkada Spotify’da “Zamanında sözlüğe yazdım seni, hala entry’im duruyor mudur?” çalıyor tabii…
---
2. Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ama biz orada büyüdük, yazılarımız oradaydı…”
Kadın forumdaşlar ise olaya bambaşka bir duygusal derinlikle yaklaşıyor.
“Yahu orada ilk aşkımı anlatmıştım ben.”
“Benim entry’lerim oradaydı, anılarım gitti!”
“Yazdıklarımın altına gelen kalpli favlarım vardı…”
Erkekler sunucu çökmüş mü diye düşünürken, kadınlar duygusal sunucularını kaybetmiş durumda.
Bir tanesi, “Ekşi Sözlük kapandıysa ben şimdi sabah kahvemi kimin ‘şaka yollu’ ukalalıklarıyla içeceğim?” diye yazmış.
Gerçekten dramatik ama içten bir sorgu bu. Çünkü Ekşi sadece bir site değildi; dijital bir terapi koltuğuydu.
Bazı kadın kullanıcılar da hemen örgütlenme moduna geçmiş:
> “Arkadaşlar, yeni bir platform açalım. Adı da ‘Tatlı Ekşi’ olsun. Daha az toksik, daha bol emojiyle.”
> Forumda o an erkeklerden ses:
> “Olur ama tema koyu olsun, gözleri yormasın.”
> Yani erkek stratejisiyle kadın duygusallığı buluştuğu an, ortaya yeni bir sosyal medya çıkıyor resmen!
---
3. “Komplo Teorileriyle Gelen” Kullanıcılar: “Abi kesin AI yaptı!”
Bu grup forumun jokeri.
Ne konu olursa olsun, işin içine yapay zekayı, uzaylıyı ya da illuminati’yi karıştırmadan rahat edemiyorlar.
Biri hemen yazmış:
> “Kanka ben dedim, AI bizim entry’leri okudu, ‘bunlar fazla ironi yapıyor’ dedi, kapattı siteyi.”
Bir başkası:
> “Yapay zekâ, sözlükteki troll’leri eğitemedi, sinirlendi, delete bastı.”
Yani Ekşi’nin kapanışı bile onlara göre bir distopya başlangıcı.
Kim bilir, belki de haklılar? Çünkü düşünün: o kadar fazla sarkastik entry bir araya gelince, algoritma belki gerçekten “insanlık umutsuz vaka” diyerek fişi çekmiştir.
---
4. “Nostaljik Tayfa”: “Ah be, 2006 entry’lerim vardı, şiir gibiydi…”
Bir grup kullanıcı da nostaljiden besleniyor.
Bunlar “Eski Ekşi”yi “Yeni Ekşi”ye tercih eden, arada “o zamanlar entry yazmak sanattı” diyen tayfa.
Birisi şöyle yazmış:
> “Eskiden bir başlıkta 20 entry olurdu, her biri ayrı lezzet. Şimdi 2000 entry var, hepsi aynı kalıptan çıkma.”
Bir diğeri de duygusal bitiriyor:
> “Ekşi’nin kapanmasıyla birlikte gençliğim de gitti sanki.”
Bu tayfa için olay sadece bir site kapanışı değil; bir dönem kapanışı.
Çünkü o forumlar, o geyikler, o gündem tartışmaları onların dijital ergenlik defteriydi.
Birisi “Facebook çöktü” dese bu kadar üzülmezlerdi emin olun.
---
5. “Çözüm Odaklılar”: “Yeni bir sözlük yapalım, adı Tatlı Ekşi ya da Kekre olsun”
Erkek forumdaşlardan biri hemen girişimci moda geçmiş:
> “Arkadaşlar, domain bende. kekresozluk.com boşta. Hadi kuruyoruz.”
Hemen altına biri yazmış:
> “Ben görsel tasarım yaparım, ama entry’leri AI sansürlemesin lütfen.”
Yani milletin derdi sadece sözlük değil; “Ekşi’nin ruhunu kurtarma operasyonu.”
Kadın forumdaşlardan biri de destek vermiş:
> “Ben moderatör olurum ama kimseye ‘kaynak’ sormayacağım.”
Böylece yepyeni bir dijital ütopyanın tohumları atılıyor: herkesin içini dökebildiği, troll’süz, entry’si fav’lı, kavgası az, kahkahası bol bir ortam.
---
6. “Empatiyle Mizah Arasında Sıkışanlar”
Bazı kullanıcılar ise olaya hem duygusal hem komik yaklaşmış:
> “Ekşi kapandıysa, kim bana sabah ‘o kadar da haklı değilsin’ diyecek?”
> “Artık trafikte sinirlenince entry mi yazamayacağız? Nasıl deşarj olacağız kardeşim!”
Bu grup için Ekşi bir platform değil, günlük stres terapisi.
Birisi trafikte, birisi ilişkide, biri ekonomide patlayacakken, girip bir entry yazıyordu.
Şimdi o insanlar ne yapacak?
Belki de ilk kez gerçek insanlarla konuşmak zorunda kalacaklar. Korkunç bir senaryo...
---
7. “Yeni Dönem: Ekşisiz Yaşam Rehberi”
Peki şimdi ne olacak?
Ekşi Sözlük kapandı, entry’ler uçtu, forumlar yasta. Ama hayat devam ediyor.
Artık herkes kendi küçük ekşi’sini kuracak:
- Twitter’da mini sözlükler,
- Discord’da entry kanalları,
- Reddit’te Türkçe geyik başlıkları...
Belki de Ekşi’nin kapanmasıyla birlikte herkes biraz daha yumuşar.
Kim bilir, belki “nick altında küfürleşmeden fikir tartışmak” bile yeniden moda olur.
Ya da olmayabilir. Çünkü hepimiz biliyoruz: “Ekşi ruhu” biraz iğneleyici, biraz komik, biraz melankoliktir.
---
8. Sonuç: Ekşi Gitmiş Olabilir, Ama Biz Hâlâ Buradayız
Ekşi Sözlük kapanmış olabilir, ama forumlarda hâlâ biz varız: kahkahası bol, ironiye doymayan, fikirlerini klavyeyle savunan insanlar.
Erkek forumdaş stratejik analiz yapar, kadın forumdaş duygusal destek sunar, birileri komplo teorisi atar, birileri nostaljiye gömülür.
Ama sonunda herkes aynı şeyi söyler:
> “Yahu, yine güzel tartıştık be!”
O yüzden hadi, şimdi siz de yazın: Sizce Ekşi neden kapandı?
Sunucu mu gitti, ruh mu göçtü, yoksa biz mi fazla ekşidik?