CV'de hakkımda kısmı yazılmalı mı ?

Hizli

New member
CV’de “Hakkımda” Kısmı: Gereksiz mi, Yoksa Gizli Silah mı?

Selam forumdaşlar! Bugün sizlerle CV’lerdeki o gizemli bölüm hakkında konuşacağız: “Hakkımda” kısmı. Evet, herkesin hafifçe tereddüt ettiği, bazılarının “Bunu yazmalı mıyım?” diye iki kez düşündüğü, bazılarının ise CV’nin sonunu süsleyen, ama çoğu zaman pek de okunmayan kısım. Önce bir kahve alın, rahat bir koltuğa yaslanın; çünkü bu tartışma sıradan olmayacak.

1. Erkeklerin CV Stratejisi: Çözüm Odaklı ve Stratejik

Erkek forumdaşlar, sizce CV’de “Hakkımda” kısmı olmalı mı? Çoğunuzun aklında hemen şu sahne canlanıyor: “Kısa, öz, rakamlar ve başarılar…” Çünkü erkek beyni stratejiye meyilli. Hedef: İK müdürü hemen etkilenmeli, okumaya devam etsin. “Hakkımda” kısmı çoğu zaman erkeklerin kafasında iki türlü işler:

- Stratejik hamle: Eğer başarılarınızı bir paragrafla özetleyebiliyorsanız, bu kısmı kullanabilirsiniz. Ama unutmayın, erkekler burada genellikle “çözüm üreten” ve “hemen işe katkı sağlayacak” mesajını verirler.

- Risk bölgesi: Eğer burayı çok kişisel yaparsanız, stratejik beyin bir alarm verir: “Bu paragraf ne işe yarıyor?” ve bazen CV’nin kalan kısmını değersiz gösterebilir.

Örnek erkek yorumu: “Benim hakkımda kısmımda üç kelime: Hızlı, akıllı, kahve sever.” Basit, direkt, stratejik. İK’cıya hem gülümsetiyor hem de mesajı veriyor: Ben buradayım, iş bitiririm, kahve içerim.

2. Kadınların CV Stratejisi: Empati ve İlişki Odaklı

Kadın forumdaşlar için durum biraz daha empatik. Sizler CV’deki “Hakkımda” kısmını bir mini hikaye alanı gibi görüyorsunuz. Neden mi? Çünkü kadın beyni genellikle ilişki odaklıdır; okuyan kişiyle bağ kurmak ister. Burada strateji şöyle:

- Empati kurmak: “Takım çalışmasına yatkınım, insan ilişkilerinde iyiyim, enerjim yüksek.” Bir paragraf ile hem kendinizi tanıtıyorsunuz hem de okuyan kişiyle bağ kuruyorsunuz.

- Hikaye anlatımı: Erkeklerin “3 kelime” stratejisine karşı, kadınlar burada kısa ama etkili bir hikaye sunabilir. Örneğin: “Küçük yaşta Lego’larla başlayan problem çözme yeteneğim, yetişkinlikte ekip projelerinde yaratıcı çözümler üretmeme dönüştü.” Hem güldürür, hem düşündürür, hem de empati sağlar.

3. Mizahi Perspektif: Hakkımda Kısmı ve Forumdaşların Kahkahası

Şimdi gelin bunu biraz mizahi bir açıdan ele alalım. CV’de hakkımda kısmı olmalı mı sorusu forumlarda şöyle yankılanır:

- “Ben hakkımda kısmına ‘Sabah kahvemi içerim, sonra iş dünyasını fethederim’ yazdım. İşe alındım mı? Henüz hayır, ama İK gülümsedi.”

- “Ben de yazdım, ‘Mizah anlayışı yüksektir, toplantılarda sıkılmazsınız.’ Birkaç telefon geldi ama biri hala beni kahve içmeye davet ediyor.”

Görüyorsunuz, doğru yazılırsa bu kısım hem stratejik hem empatik, hem de eğlenceli bir espri unsuru olabilir.

4. Erkek-Kadın Farklılığı: Strateji vs. Empati

Erkekler genellikle hedef odaklı: CV’de hakkımda kısmını strateji olarak kullanır, rakamlarla süsler, başarısını gösterir. Kadınlar ise bağ kurmak ister, okuyan kişiyle küçük bir sohbet havası yaratır. Ama ikisi de aynı noktada birleşir: CV’yi unutulmaz yapmak.

Örneğin erkek:

“Çözüm odaklı, stratejik, kahve ile beslenen süper kahraman.”

Kadın:

“Takım çalışmasını seven, kreatif ve her zaman gülümsemeye hazır biri.”

Her ikisi de farklı tonlarda ama etkili bir şekilde kendini ifade ediyor.

5. Forumdaşlarla Etkileşim: Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi forumu sizlere bırakıyorum. Hakkımda kısmı gerçekten gereksiz mi yoksa gizli bir silah mı? Kendi CV’nize eklediniz mi? Erkekler, kısa ve stratejik mi yazıyorsunuz, yoksa kahve ve süper kahraman benzetmeleriyle mi işinizi çözdünüz? Kadınlar, empati ve ilişki kurmayı mı seçtiniz, yoksa rakamlarla mı süslediniz?

- Bir deneyim paylaşın: “Ben hakkımda kısmında şunu yazdım ve…”

- Mizahi bir örnek ekleyin: “En absürt hakkımda kısmı şuymuş…”

Forumda en yaratıcı, en komik hakkımda kısmı yarışmasını başlatalım. Kim bilir, belki bir sonraki CV trendini biz başlatırız!

6. Sonuç: Hakkımda Kısmı, Strateji ve Mizah

Özetle: Hakkımda kısmı CV’nin gerekli mi gereksiz mi tartışması biraz erkek ve kadın yaklaşım farkında gizli. Erkekler daha stratejik, çözüm odaklı; kadınlar daha empatik ve ilişki odaklı. Ama ikisi de doğru kullanılırsa mizahi ve akılda kalıcı bir silah haline gelebilir.

Forumdaşlar, siz de deneyimlerinizi paylaşın, kendi hakkımda kısmınızı gösterin ve hem gülümseyelim hem de CV’lerimizi bir adım öne taşıyalım!

Kim bilir, belki “Hakkımda” kısmı sadece bir paragraf değil, yeni bir CV devriminin başlangıcı olur…

Soru sizlere: Sizce hakkımda kısmı CV’de stratejik bir avantaj mı, yoksa sadece bir süs mü? Paylaşın bakalım, en yaratıcı cevaplar forumda sergilensin!