Yüzdelik dilim nedir, nasıl hesaplanır? İşte LGS yüzdelik dilim hesaplama formülü

Hasan

New member
(LGS) imtihanına iştirak sağlayan öğrenciler, imtihan sonuç dokümanları üzerinde Türkiye geneli ve vilayetler bazında yüzdelik dilimlerini ve puanlarını öğrendi. Artık sıra tercih yapılacak liselere geldi. İmtihan kararına bakılırsa adayın yer aldığı yüzdelik dilim, yerleştirme süreçlerinde değerli rol oynayacak.

YÜZDELİK DİLİM NE DEMEK?

Yüzdelik dilim, imtihana giren adayın imtihan kararında aldığı puan ile imtihana giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir muvaffakiyet sıralama sistemidir. Yüzdelik dilim imtihan sonuç dokümanında vilayet ve ülke genelinde olmak üzere iki başka biçimde hesaplanarak açıklanır.


YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye temel puan ile imtihana giren tüm öğrencilerin ortasında muvaffakiyet sıralamasını gösteren bedeldir.

Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak söz edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve imtihana giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci imtihana giren bir milyon üç yüz bin öğrenci içinden yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. İmtihanın taban ve tavan puanları o yılki imtihanın şartlarına bakılırsa daima değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan kıymetin imtihan sıralaması olduğu ötürüsıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha gerçek olacaktır.


Vilayet geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte tıpkı vilayette imtihana giren öğrencilerin hesaplamaya dahil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

YÜZDELİK DİLİM NEDİR?

Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak tabiridir. MEB sizin Türkiye’de yahut vilayette kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak sözünü vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde %8 giren bir öğrenci 1.300.000 (LGS’ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci içinde 104.000 olmuştur.


özetlemek gerekirsesı Taban puanlar her yıl değişebilir fakat yüzdelik dilime nazaran tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, birtakım okul cinslerini değişmesi, okul kapanması üzere durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye niye olacaktır.

İMTİHANSIZ MAHALLÎ YERLEŞTİRME NE DEMEK?

İmtihansız lokal yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul muvaffakiyet puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine bakılırsa yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu muvaffakiyet puanı üstünlüğüne bakılacak.


YEP NE DEMEK, NASIL HESAPLANIR?

YEP, Yerleştirmeye Temel Puanı’nın kısaltmasıdır. TEOG sisteminde çıkan YEP puan sistemi, öğrencilerin liselere girişini kolaylaştırmak için çıkarılmıştır. TEOG yeni sisteminde, öğrencilerin imtihan ile kayıt isteyen liselere girmeleri için kullanımı gereken puana çeşidine Yerleştirmeye Temel Puan yani ‘YEP’ denilir.

TEOG sisteminde bulunan YEP puanı, öğrencilerin okullara girmesini kolaylaştırmaktadır. Merkezi imtihan puanı ile birlikte okulun not ortalaması birleştirilme kararı ile ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu kararı ikiye bölerseniz Yerleştirmeye Temel Puanı bulunmuş olunur. Bu puan ile liselere girilebilir. Kayıt sürecinde Ulusal Eğitim Bakanlığı yerleştirme ve tercih sürecin 3 farklı periyoda ayırmıştır.

Bu üç farklı periyot;

* Özel okullara ön kayıt devri

* Devlet okullarına kayıt devri

* Nakil devri biçimindedir.

Bu periyotlar makul aralıklarda olup, YEP puan çeşidine bakılırsa kayıt süreçleri yapılmaktadır.

YEP NASIL ÖĞRENİLİR?

Yerleştirmeye Temel Puan, okul not ortalaması ile merkezi imtihanın puanın toplanıp ikiye bölünmesi kararıyla öğrenilir. Bunu öğrenmek için birinci vakit içinderda 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu muvaffakiyet puanınızı toplamalısınız. ondan sonrasında merkezi imtihan kararı olan puan ile toplayarak çıkan kararı ikiye bölmeniz kararında Yerleştirmeye Temel Puan yani YEP puanınızı öğrenmiş olursunuz. Bu puanı öğrenmek için yıl sonu muvaffakiyet puanlarınızı bilmiyorsanız okuduğunuz okulun öğrenci işlerine gidebilir ve öğrenebilirsiniz. YEP puanınızı da birebir biçimde öğrenci işlerinden yardım alarak öğrenebilirsiniz.

YEP PUANI NASIL HESAPLANIR?

YEP puanı, öğrencinin okuduğu okul notlarının ortalaması ile birlikte Merkezi İmtihan Puanı birleştirilerek oluşturulur. Merkezi puan 700’lük halinde sisteme dönüştürülerek, ortaokul sınıflarının yıl sonu muvaffakiyet puanlarıyla birlikte toplanır ve ikiye bölünür.

Bütün notları, mesela 100 olan bir öğrenci, 300 puan okuldan almışsa ve merkezi imtihanlardan da 700 puan almışsa toplamı 1000 puan olup bu ikiye bölünerek YEP puanı bulunmuş olur. Bu hesaplama kararı itibariyle öğrenci, 500 üzerinden hesaplanan puanın %30 okul, %70 merkezden olacak biçimde gelmektedir. Bu sayede bulduğunuz YEP puanı hesaplama kararı hangi liselere gideceğinizi hesap edebilir ve tercihlerinizi yapabilirsiniz.
 
Üst