Yeni istihdam programından kimler yararlanabilir?

Beykozlu

New member
Etkin iş gücü programlarından bu yıl 500 binin üzerinde vatandaşın yararlanması hedefleniyor. Türkiye İş Kurumu’nca Etkin İşgücü Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle zarurî istihdam mühleti uzatıldı.

Daha evvel program mühletinin 2 katı olan taban istihdam müddeti 3 katına çıktı. Program düzenlenecek işyerlerinde aranan işçi kaidesi 2 şahıstan 5 bireye yükseltildi. Kurs ve programlara katılanların en az yüzde 50’sini istihdam şartı da yüzde 70’e çıkarıldı.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine nazaran İstihdama ivme kazandırmak emeliyle mesleksel eğitim kursları, işbaşı eğitim programından yararlanma şartları değiştirildi.

İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleksel tecrübe kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak emeliyle işbaşı eğitim programı düzenleniyor. Programa katılanların cep harçlığını Kurum karşılıyor.

Programa katılan iş arayan statüsündeki iştirakçiler için günde 164 lira, öğrenciler için 122 lira, işsizlik ödeneği alanlar için 82 lira ödenecek. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programına katılanlara 180 lira cep harçlığı veriliyor. İşbaşı eğitim programına katılarak iş yerinde haftada 6, 26 gün çalışanlara net taban fiyat meblağı 4 bin 253 lira ödeme yapılıyor

SİGORTALI SAYISI 5’E ÇIKTI

Programı, en az beş sigortalı çalışanı olan patronlar başvurabiliyor. Programdan yararlanacak patronun iştirakçilerin en az yüzde 70’ini 60 günden az olmamak üzere program mühletinin en az üç katı kadar mühletle istihdam etmeyi taahhüt etmesi gerekiyor.

Patronlar tıpkı vilayette ve birebir vergi numarası altında yer alan işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının yüzde 30’una kadar iştirakçi talep edebiliyor. Türk Meslekler Sözlüğünde meslek ana kümesi “nitelik gerektirmeyen meslekler” olarak belirlenen meslekler haricindeki mesleklerde program düzenlenebilecek.

2 YILA KADAR DAYANAK

Program mühleti bilişim ve imalat dallarındaki işyerleri ve mesleklerde en çok 6 ay, öteki bölümlerde ise en çok 3 ay uygulanacak. Program kapsamında 3 ayın daha sonrasında 9 ay yükümlülük olduğu İçin kişi 1 sene istihdam edilmiş olacak.

Birebir biçimde 6 ay program daha sonrasında 18 ay yükümlülük olduğu İçin kişi 2 sene istihdam edilmiş olacak. Program günde en az 5 en çok 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek biçimde planlanabiliyor. Programdan davet merkezleri, perakende haricindeki kesimler faydalanacak.

SIHHAT PRİMİ DE DEVLETTEN

Genel sıhhat sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi program müddetince İŞKUR tarafınca karşılanacak. Programa katılan bireylere İŞKUR’un yaptığı ödemeler haricinde programın düzenlendiği patron tarafınca yapılan ve aylık brüt minimum fiyatın yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu mucibince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunuyor. Programa müracaat koşullarını sağlayanlar 81 vilayette bulunan Çalışma ve İş Kurumu vilayet müdürlükleri, hizmet merkezleri, İŞKUR e-şube üzerinden müracaatta bulunabilir.

KİMLER YARARLANABİLİR?

İşbaşı eğitim programına Kurum’a kayıtlı işsiz vatandaşlar, 15 yaşını tamamlamış olmak, emekli olmamak, patronun birinci yahut ikinci dereceği akrabası, eşi olmamak şartıyla başvurabilir. Başvuranların programın başladığı tarihtilk evvelki bir yıl içerisinde program düzenlenecek patrona ilişkin vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmaması gerekiyor.

BİRDen çok PROGRAMA KATILMAK MÜMKÜN

Meslek öğrenmek isteyenler program, kurslara 2’şer sefer katılabilir. Toplam sayının üçü aşmaması gerekiyor. Çalışanların mesleksel eğitimi hariç olmak üzere daha evvel program, kursa katılanlar için 9 ay bekleme müddeti uygulanacak.

ÇALIŞAN SAYISINA NAZARAN KONTENJAN

Mesleksel eğitim kursu düzenleyecek işyerlerine ait kurallar da değişti. Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları, üniversiteler, özel kesim işyerleri, kuruluş hedefleri doğrultusunda olmak kaidesiyle kamu kurumu ve bu nitelikteki meslek kuruluşları, emekçi, patron, esnaf sendikaları ile kurs düzenlenebilecek. Tüm kurslarda en az yüzde 70 istihdam taahhüdü verilecek.

Özel kesim işyerleri en az 5 sigortalı çalışanları olması durumunda kurslardan yararlanabilecekler. Sigortalı emekçi sayısı 5- 9 içinde olan işyerleri için kursiyer sayısı en çok 12 kişi olacak. Sigortalı sayısı 10- 49 içinde olan işyerleri 24; 50 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerleri ise toplam personel sayısının yüzde 50’sine kadar sayıda kursiyer ile kurs düzenleyebilecek. Kursiyerler yahut yerlerine istihdam edilecek şahıslar, 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs gününün üç katı müddet ile istihdam edilecek.