Vatandaşlar kış saati uygulamasını geri istiyor

Temel

Global Mod
Global Mod
Güneş ışığından daha fazla yararlanmak gayesiyle her yıl muhakkak periyotlarda saatler bir saat ileri ya da bir saat geri alınıyor. olarak isimlendirilen uygulama, 2016 yılından beri ülkemizde devre dışı bırakıldı. Hükümet, kış saati uygulamasının iptal edilmesinin daha fazla güç tasarrufu sağladığını açıklasa da uzmanlar bunun tam zıddını lisana getiriyor.


KIŞ SAATİ TEKRAR UYGULANIR MI?

Türkiye’de 2016 yılında
Bakanlar Şurası tarafınca alınan karardan bu yana ‘kış saati’ ve ‘yaz saati’ uygulamaları gerçekleştirilmiyor. Bu niçinle Türkiye’de, Avrupa ülkelerinde olduğu üzere saatlerin ileri yahut geri alınması üzere bir durum kelam konusu değil.


Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı sonucunda, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan yaz saati uygulamasının yıl uzunluğu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

TÜRKİYE HANGİ SAAT DİLİMİNDE?

Türkiye, kış aylarında GMT+2 ve yaz aylarında GMT+3 saat dilimlerini kullanıyordu. 2016’da yapılan değişiklikle ülke saati GMT+3’e sabitlendi. Ama uzmanlar, Türkiye’nin seçmesi gereken saat diliminin 45° doğu meridyeninin değil, 30° batı meridyeninin (GMT+2) olduğunu lisana getiriyor. Türkiye’nin doğu hudutlarının bile haricinde kalan 45° doğu meridyeninin (GMT+3) seçilmesi tartışmalara niye oldu. Çünkü bu düzenleme, kış aylarında Türkiye ile hudut komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile bile 2 saat fark oluşmasına niye oluyor.


KIŞ SAATİ niye KALDIRILDI?

Kış saatinin kaldırıldığı 2016 yılında Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) raporuna destek elektrik tasarrufu hedefiyle bu uygulamaya geçildiğini açıklamıştı. Lakin bu rapora kamuoyu erişiminin olmaması eleştirilmiş, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ise sonucun israfa yol açtığını argüman etmişti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, kimliğinin açıklanmasını istemeyen İTÜ öğretim üyesi, rapora sahip olmadıklarını, raporun Güç Bakanlığı’nda olduğunu söylemiş oldu.


Türkiye’nin yaz saatine sabitlenmesinin sebepleri hala tam olarak net değil.

Kış saati uygulamasının kaldırılarak daimi olarak yaz saatine geçilmesiyle ilgili 22 Kasım 2021 tarihinde konuşan Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şunları söylemiş oldu:

“Bizler güç ile ilgili bahislere bilimsel bir gözle yaklaşırken buradan kendilerine gereç çıkarmaya çalışan birileri var. Sabit saat uygulamasına başladığımız 2016 yılından bugüne kadar elde ettiğimiz toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaat elektrik oldu. Bu tasarrufun mali karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira oldu.


KIŞ SAATİNİN KALDIRILMASININ TESİRLERİ NELER?

Türkiye nüfusunun çoğunluğu batıda yaşarken, saatleri doğu meridyenine nazaran ayarlı.

Bu niçinle kış aylarında Türkiye’nin doğusundaki vilayetlerde saat 7 civarında doğan güneş, İstanbul’da saat 8’de doğuyor.

İstanbul’da sabah trafiğinde yola erken çıkmak gerektiği de hesaba katılınca milyonlarca kişi gün doğmadan seyahat ediyor.

Bilhassa, karanlıkta uyanmak, hatta derse girmek zorunda kalan okul çağındaki çocuk ve gençlerin üstündeki ruhsal tesirleri konusunda uzmanlar telaşlı.

KIŞ SAATİ GERİ GELECEK Mİ?

Güç tasarrufu sebebi öne sürülerek hayata geçirilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle birlikte ömür kalitesi düşen vatandaşlar isyanlarını 2018 yılından beri lisana getiriyor. Sabah karanlığında işe gitmeye çalışan beşerler, bu duruma artık bir son verilmesini istiyor.

Karanlıkta işe gidip bir daha karanlıkta işten dönen vatandaşlar, güneşi bakılırsamemenin yarattığı ruhsal meselelerden ve sabah karanlığında yürünen sokaklarda karşılaştıkları tehlikelerden sıkıntı yanıyor. Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda, kış saatinin bir daha uygulanacağına dair bir işaret bulunmuyor.

İşte toplumsal medyada lisana getirilen kimi kış saati yorumları:
 
Üst