Varlık Barışı nedir, ne işe fayda? Varlık Barışı ne vakit bitiyor?

Temel

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de 2008-2020 yılları içinde 7 kere Varlık Barışı kanunu çıkarıldı. Her biri beyan müddetlerinin bitimine kısa mühlet kala 6’şar aylık periyotlarla uzatılarak kesintisiz affa dönüştürüldü. Varlık Barışı, vergi dairesine bildirilerek yasal olarak defter kaydına alınabiliyor.

VARIK BARIŞI NE DEMEK?

Varlık Barışı, gerçek ve hukuksal şahısların yurt haricinde bulunan para, altın, döviz, menkul değer ve öteki sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek ulusal iktisada kazandırmasını amaçlayan bir bildirimdir.


28/11/2020 tarihindeki ve 31318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kimi Varlıkların İktisada Kazandırılması Hakkında Genel Bildiri (Sıra No: 1) ile;

* Gerçek ve hukukî bireylerin yurt haricinde bulunan para, Altın, Döviz, menkul değer ve başka sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek ulusal iktisada kazandırılması,

* Yurt ortasında bulunan lakin gelir yahut kurumlar vergisi mükelleflerinin yasal defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul değer, başka sermaye piyasası araçları ve taşınmazların vergi dairesine bildirilerek, yasal defter kayıtlarına alınması


konularının açıklanması ve 11/11/2020 tarihindeki ve 7256 sayılı Kimi Alacakların bir daha Yapılandırılması ile Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 21 inci hususuyla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa eklenen süreksiz 93 üncü unsur kararının uygulanmasına yönelik adap ve temeller belirlenmiştir.

VARLIK BARIŞI NE VAKİT BİTECEK?

Döviz muhtaçlığının bir kısmını karşılayacağı umuduyla çıkarılan Varlık Barışı’nın müddeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sonucuyla 6 ay uzatıldı.

Resmi Gazetede yayımlanan karar uyarınca, yurt haricinde bulunan para, altın, döviz, menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçları vergi incelemesine tabi olmadan 30 Haziran 2022 tarihine kadar ülkeye getirilebilecek.


17 Kasım 2020 tarihinde çıkarılan 7. Varlık Barışı kanununun müddeti 31 Aralık 2021 günü prestijiyle sona ermişti. Mevcut yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yasanın uygulama mühletini 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatma yetkisi veriyor.

Buna nazaran bir yıllık uzatma ytesirinin ikinci 6 ayını kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Haziran 2022 tarihinde Varlık Barışı’nın müddetinin uzatamayacak ya da 8. Varlık Barışı kanunu TBMM’den geçirilerek yürürlüğe girecek.

VARLIK BARIŞI NE İŞE FAYDA?

Varlık Barışı yasası, çeşitli niçinlerle yurt dışına gdolayılen ya da yurt ortasında kayıt dışına çıkarılan para, altın, döviz, menkul değer ve öbür sermaye piyasası araçlarının vergi dahi ödenmeden kayda girmesini sağlayan bir çeşit af düzenlemesi olarak biliniyor.


Ülke dışına çıkarılan, yurt ortasında yastık altında saklanan değerler yasa kapsamında beyan edildiğinde meşru ve kayıtlı varlık haline dönüşmesi ötürüsıyla tartışma konusu oldu.

Devlete bildirilen bu varlıklar için yalnızca kara para ve gibisi mali cürümler niçiniyle kontrol yapılabiliyor. Ama bugüne kadar varlık barışından yararlanmak isterken mali kontrole yakalandığı ilan edilen kişi ya da şirketlere ait bir bilgi kamuoyuna açıklanmadı.
 
Üst