Türkiye enflasyon liginde 6. sıraya yükseldi

Beykozlu

New member
Dünyada tüketici enflasyonunun en yüksek olduğu ülkeler kümesinde Türkiye’nin yükselişi devam ediyor.

TÜİK’e nazaran nisanda yıllık tüketici enflasyonu yüzde 69,97’ye yükselirken, Türkiye dünyada en yüksek enflasyonun olduğu ülkeler sıralamasında 7. kolay 6. sıraya yükseldi.

Nisan 2021’de Türkiye’de enflasyon yüzde 17,14 idi. Merkez Bankası’nın (TCMB) eylül ayında başlatmış olduğu faiz indirimleri daha sonrasında döviz kurlarının artışı ve dünyada güç başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki süratli artış, Türkiye’de enflasyonun süratle artmasını birlikteinde getirdi.


VENEZUELA BİRİNCİ SIRADA


Dünya yüksek enflasyon liginde Venezuela, yüzde 284’lük oranla birinci sırada yer alıyor. Lakin ABD yaptırımları altındaki ülkede mart ayında aylık enflasyon yüzde 1,4 ile 10 yılın en düşük düzeyine gerilemişti.

Petrol üretimindeki ve fiyatlarındaki artışın yanı sırada yaygın dolar kullanması yardımıyla ülkede enflasyonda süratli düşüş yaşanıyor.

Sudan, yüzde 260’lık oranla en yüksek enflasyona sahip ikinci ülke olurken, iflas eden Lübnan yüzde 208’lik oranla üçüncü sırada.

Uzun yıllar savaşın yaşandığı, ABD ve AB’nin sert yaptırım uyguladığı ve şu an ülkenin birtakım bölgelerin devlet denetimi haricinde olduğu Suriye yüzde 139 enflasyonla dördüncü sırada.

Afrika ülkesi Zimbabve de yüzde 96,4’lük enflasyonla listede beşinci sırada.
 
Üst