Tasfiye edilen ‘evim’ şirketlerindeki 53 bin hak sahibinin akıbeti ekimde belirli olacak

celikci

New member
Halk içinde faizsiz mesken ve taşıt alma formunda tabir edilen tasarruf finansman şirketlerinin 21’i temmuzda tasfiye edilmişti. 8 şirket için de iradi tasfiye sonucu verilmişti.

Bu şirketlerdeki yaklaşık 53 bin müşterinin akıbeti ise ekim ayında netleşecek.

BDDK denetmenleri tasfiye edilmeyen 6 şirket ve iradi tasfiyesine karar verilen 8 şirket için raporlarını ekime kadar tamamlamış olacak.

Mevzuyu kıymetlendiren YAK Avukatlık Ortakları Buket Altufan Ulu, Hande Yayla Oğuzülgen ve Özge Konukçu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) tasfiye komitelerinin halihazırda şirketlerin hakim ortak ve yöneticilerinin mali hak ve varlıklarına ihtiyati haciz süreci getirdiğini, şirketlerin genel müdürlükleri ile şubelerinde güvenlik önlemleri aldığını, kiralık durumda olan 426 şubenin tümünün de kapatıldığını hatırlatarak, “Müşterilere yapılacak ödemeler açısından iki farklı senaryo kelam konusu. TMSF tarafınca tasfiye edilecek şirketlerin müşterileri ve iradi tasfiye sürecine giren şirketlerin müşterilerine karşı yükümlülükleri. İradi tasfiye sürecindeki 8 şirket Kanun’daki düzenlemelere uygun olarak müşteri hak ve menfaatlerini ziyana uğratmamak kaidesi üzerine şurası bir planı BDDK’ya sundu. Planların BDDK tarafınca onaylanması üzerine bu şirketler kendi tasfiye süreçlerini yürütecek. ötürüsıyla müşterilerinin kontrattaki tüm haklarını bu şirketler kendileri yerine getirecek. Ödeme vakti üzere ayrıntılar ise şirketlerin hazırladığı ve BDDK tarafınca onaylanan tasfiye planına bakılırsa olacak.” sözlerine yer verdi.

GERİ ÖDEMELER SIRA CETVELİNE NAZARAN YAPILACAK

Avukatlar TMSF tarafınca tasfiye edilecek 21 şirket açısından ise müşterinin hangi etapta olduğuna nazaran kararın değişeceğine dikkat çekiyor:


“Eğer müşteri çabucak hemen birikim kademesinde ise, tahsisat yapılmamış, meskenin yahut aracın mülkiyetini edinmemiş ise bu durumdaki müşteriler için ödemeler durduruldu. Zira TMSF tahsisat yapmayacak. Bu durumdaki müşteri birinci adımda TMSF Tasfiye Komitesi tarafınca alacakların bildirilmesi için yapılacak daveti bekleyecek. TMSF evvela şirketlerin tasfiye bilançosunu hazırlayacak, sıra cetveli düzenleyecek. Şirketin varsa paraya çevrilebilen tüm menkul, gayrimenkul, hak ve alacakları tahsil edilerek sıra cetveline uygun biçimde hak sahiplerine ödemeler yapılacak. Şayet müşterinin tahsisatı yapılmış ise, müşteri meskenini yahut aracını almış ise müşterinin ödeme yapmaya devam etmesi gerekmekte. Bunun için ilgili şirketlerin web sayfalarında ödeme yapılabilecek hesap numaraları ilan edildi. Ödeme yapılmadığı takdirde TMSF artık bu alacakların tahsili için yetkilendirilmiş olduğundan bu durumdaki müşteriler hakkında yasal süreç başlatılacak.”

Birleşme ve periyot hallerindeki senaryoları da kıymetlendiren avukatlar, “BDDK’ya verilecek müracaat dilekçelerinde mevcut yükümlülüklerin yerine getirebileceğine ait bir plan sunması zarurî kılınmıştır. Müşterilere karşı üstlenilen yükümlülükler taahhüt edilmeden aslına bakarsanız bu dönem için müsaade almak mümkün olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Üst