Son yıllarda birçok büyük finalde güvenlik sorunları yaşandı. Bir taraftar temsilcisinin bakış açısından UEFA “ödevini yaptı”. Başka bir konuda eleştiri var.
“Avrupa Futbol Taraftarları”ndan taraftar temsilcisi Martin Endemann, Avrupa kupa müsabakalarında yaklaşan finallerdeki güvenlik sorunları konusunda özellikle endişeli değil. Endemann dpa'ya şöyle konuştu: “Böyle bir şeyi asla göz ardı edemezsiniz ancak UEFA'nın ödevini yaptığını düşünüyorum.” Bu Çarşamba, Bayer Leverkusen Dublin'deki Avrupa Ligi finalinde Atalanta Bergamo'ya karşı oynayacak (21:00/RTL). Borussia Dortmund, 1 Haziran'da Londra'daki Wembley Stadyumu'nda Şampiyonlar Ligi finalinde Real Madrid ile karşılaşacak.
Londra'daki ayaklanmalar
2021 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın İtalya ile İngiltere arasında oynanacağı final maçı sırasında isyanlar yaşandı. Real Madrid ile Liverpool FC arasında Paris'te oynanan 2022 Şampiyonlar Ligi finalinde de büyük sorunlar yaşanmıştı. Biletleri olmasına rağmen çok sayıda taraftar stada gelmedi. Polis biber gazı kullandı ve 230'dan fazla kişi yaralandı.
“Şu anda Paris'teki 2021 Avrupa Şampiyonası finali veya Şampiyonlar Ligi finali gibi bir şeyin tekrar gerçekleşeceğini görmüyorum. Orada çok fazla iş yapıldı, bu yüzden moralimiz iyi.” Finallerin planlanmasına organizatörler tarafından “Avrupa Futbol Taraftarları” (FSE) dahil edilecek. Dernek aynı zamanda finalistler ve onların hayran toplulukları için irtibat kişisi olarak da mevcuttur.
Bilet dağıtımına eleştiri
FSE final biletlerinin dağıtımı konusunda eleştirel olmaya devam ediyor. “Genellikle finalistlere giden yeterli biletin olmadığını düşünüyoruz, ancak UEFA gelecekte bunu değiştireceğine söz verdi. Örneğin Atina'daki Konferans Ligi finalindeki dağıtım daha taraftar dostu olsa da İrlanda'daki yetkililer Buna karşı olduğuna karar verildi” dedi Endemann. Leverkusen ve Bergamo, taraftarlarına verilecek 48.000 biletin 12.000'ini alacak. Endemann, “Hedefimiz, biletlerin en az yüzde 66'sının iki finaliste gitmesi olmaya devam ediyor” dedi.