PISA imtihanı nedir, neleri ölçüyor? PISA imtihanı ne vakit yapılır?

Hasan

New member
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üye ülkeleri içinde yapılan PISA imtihanı, 15 yaş kümesi öğrencileri daha düzgün tanımak, onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini ölçmek emeliyle düzenleniyor.

PISA NEDİR?

Açılımı ‘Programme for International Student Assessment’ olan PISA, mecburî eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş kümesindeki öğrencilerin; matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma hünerleri bahis alanlarının haricinde, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili datalar toplayan ‘Uluslararası Öğrenci Kıymetlendirme Programı’dır.


PISA’NIN EMELİ NE, NEYİ ÖLÇER?

PISA’nın temel maksadı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve marifetleri günlük hayatta kullanma marifetini ölçmektir.

PISA araştırmasında kullanılan ‘okuryazarlık’ kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha tesirli bir biçimde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanır.

PISA İMTİHANINI KİM YAPIYOR?

PISA, ‘Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) bir eğitim araştırmasıdır. Bu araştırma, OECD Eğitim Yöneticiliği‘ne bağlı olan PISA İdare Konseyi tarafınca yürütülür.


Araştırmada kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, tahlillerinin yapılması, milletlerarası raporun hazırlanması üzere süreçler, PISA İdare Şurası nezaretinde belirlenen bir konsorsiyum tarafınca yapılmaktadır.

PISA’nın ulusal seviyede çeviri ve uyarlama süreçlerinin yapılması, araştırmanın uygulanması, tahlillerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması üzere süreçler ise araştırmaya katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafınca gerçekleştirilmektedir.

PISA HANGİ OKULLARDA UYGULANIR?

PISA araştırması kapsamında geliştirilen muvaffakiyet testleri ve anketleri, ülkemizde nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş kümesi öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Toplumsal Bilimler Lisesi, Anadolu Hoş Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi) bu araştırma katılabilir.


PISA İMTİHANI NASIL YAPILIR?

Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Kıymetlendirme uygulamasının akabinde anket uygulamasına katılmaktadırlar.

PISA araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor halinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılır.

PISA sonuçları, OECD sekreterliği tarafınca www.pisa.oecd.org adresinde yayınlanıyor. Ayrıyeten Türkiye’ye ilişkin sonuçlara ait tüm PISA raporları Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın pisa.meb.gov.tr internet adresinde ‘Raporlar’ başlığından ulaşabilirsiniz.


PISA SIRALAMASINDA TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?

OECD tarafınca 79 ülkeden 15 yaş kümesi 10 milyondan fazla öğrencinin iştirakiyle yapılan PISA 2018 test sonuçları 2019 Aralık ayında açıklanmıştı.

Okuma marifetleri alanında ortalama puan 453, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı ise 487 olarak hesaplanmıştı.

Fende ortalama puan 458, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı ise 489 olarak belirlenirken, matematik alanında ortalama puan 459, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı 489 olmuştu.

Okuduğunu anlamada 555 puanla, matematikte 591 puanla ve fen bilimlerinde 590 puanla Çin birinci olmuştu.. Onu sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Estonya izlemişti.

Türkiye okuduğunu anlamada 466 puan, matematikte 454 puan ve fen bilimlerinde 468 puan alarak OECD ortalamasının altında kalmıştı.

2015 PISA imtihanı kararına göre ülkelerin dağılımı

Araştırmalara göre üstteki haritada ülkelerin genel sıralaması verilmiştir. 76 ülkenin katıldığı PISA 2015 imtihanında, birinci üçe girenler sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Güney Kore olurken, Türkiye 41. sırada yer almıştır.

PISA imtihanında birinci 10’a giren ülkelerin sıralaması ise şöyledir:

* Singapur
* Hong Kong
* Güney Kore
* Japonya
* Tayvan
* Finlandiya
* Estonya
* İsviçre
* Hollanda
* Kanada

PISA Testi araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır.

TÜRKİYE PISA RAPORU İÇİN TIKLAYIN
 
Üst