Konutta fahiş fiyata karşı Maliye harekete geçti: Emlakçılarla iş birliği yapılacak

celikci

New member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca konut kesimine yönelik açıklanan yeni paketlerin akabinde kimi fırsatçı konut sahibi ve müteahhitlerin meblağlarını artırdığı görülmüş ve kamuoyuna yansımıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin konut dalında devreye aldıkları uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya ve vatandaşları mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacaklarını duyurmasının akabinde, ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, artışların önüne geçebilmek gayesiyle İstanbul Emlakçılar Odası ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi ile iş birliği yapacak.

“Haksız fiyat artışlarının nasıl önlenebileceği ele alındı”


İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizameddin Aşa, AA muhabirine bahse ait yaptığı açıklamada, İstanbul Vergi Dairesi Lideri Sayın İstek Bilgiç’in davetlisi olarak İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Lideri İbrahim Bozan ile birlikte bir ortaya geldiklerini ve sürece ait bilgi alışverişinde bulunduklarını söylemiş oldu.

Fiyat artışlarının sebeplerini ve bunun nasıl önüne geçebileceğini ele aldıklarını lisana getiren Aşa, STK’lar ile kamu kurumlarının alanda faal bir iş birliği yapması için fikir birliğine vardıklarını bildirdi.

Aşa, fiyat artışlarında emlakçıların rastgele bir dahli olmadığını kaydederek, “Günlerce uğraştığımız işler tapuda satıcıların fiyat artışı niçiniyle iptal olabiliyor. örneğin bir arkadaşımızın yeni dayanak paketlerin açıklanmasının akabinde Başakşehir’de bir günde 5 satışı iptal olmuş. Fiyatı 1 milyon 200 bin liradan 2 milyon liraya çıkartanlar var.” diye konuştu.

Nizameddin Aşa, bu fiyat artışlarının önüne geçebilmek emeliyle çeşitli çalışmalar yapacaklarını söz ederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Emlakçılar olarak fiyat artışlarının önünde duracak, fiyatlarında haksız artış yapılan gayrimenkullerin satışına aracılık yapmayacak ve bu konutları portföyümüze almayacağız. Bu hususta tüm üyelerimize ve gayrimenkul danışmanı arkadaşlara davet yapıyoruz. Bu hususta toplantılar yapacağız ve istişareler gerçekleştireceğiz. İş birliği içerisinde bu tip artışlara müsaade etmemek için elimizden geleni yapacağız. Burada gayrimenkul sahiplerini yönlendireceğiz, gerekirse ilanlarını kabul etmeyeceğiz. Mülk sahiplerini de daima uyaracağız.”

İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Aşa, toplu ilan sitelerinin Mesleksel Yeterlilik Dokümanı sahibi olmayanların ilanlarını kabul etmemesi gerektiğini ve bu bahiste yasal düzenlemelerin bulunduğunu belirterek, fakat buna dikkat edilmediğini söylemiş oldu.

Aşa, “İlan sitelerinin dikkat etmemesi niçiniyle buralarda yazılan sayılar başka mülk sahipleri için de emsal teşkil edebiliyor. Aslında cezası bulunmasına karşın kâfi kontrol bulunmadığı için aksilikler yaşanabiliyor. Burada ilan sitelerine de resmi olmayan ve Mesleksel Yeterlilik Dokümanı bulunmayan bireylerin duyurularını kabul etmemeleri davetinde bulunuyoruz. Bu husus aslına bakarsanız yasak.” diye konuştu.

Yetki dokümanı olmayan emlakçılarla çalışmamaları konusunda konut sahiplerini de uyaran Aşa, haksız hasılatların tüm taraflara ziyan vereceğini bildirdi.

Aşa, tüketici kanunlarında bir değişiklik olması gerektiğini görüşmede gündeme getirdiğini kaydederek, “Tüketici kanunlarında gayrimenkul bir emtia kabul edilirse fahiş fiyat uygulamalarına müdahale edilebilir. Tüketici kanunlarında önemli cezalar var. Bunun tüketiciye uyarlanmasını talep ettik. Emlakçılar ve maliye iş birliğinde bu artışların önünde durmayı amaçlıyoruz.” sözlerini kullandı.

“Değerleme kaidesi getirebilir”

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Lideri İbrahim Bozan ise toplantı daha sonrası sayıları 13 bin 500’ü bulan üyeleri ile görüşmelere başladıklarını belirterek, “Bu fahiş ve haksız fiyat artışlarına alet olmamaları için davette bulunduk.” dedi.

Bozan, fiyat artışları karşısında tapuda değerleme kaidesi getirilmesi teklifinde bulunarak, “Bu sayede yüksek sayıları satışlar noktasında küçük de olsa bir caydırıcılık olabilir. Ayrıyeten tapu harçlarında kolaylık sağlanması da tüketicilere katkı sağlayacaktır. Bundan daha sonraki süreçte mağduriyetlerin yaşanmaması için STK’lar olarak devlet ile daha fazla iş birliği yapacağız.” diye konuştu.

TOKİ’nin İstanbul’da daha hayli konut üretmesi gerektiğine değinen Bozan, vatandaşların bu sayede mevcut piyasaya bakılırsa daha uygun fiyatlarla konuta ulaşabileceğini kelamlarına ekledi.
 
Üst