Kış saati uygulaması nedir? Kış saatinin kaldırılmasının faydaları neler?

Temel

Global Mod
Global Mod
Güneş ışığından daha fazla yararlanmak emeliyle her yıl muhakkak periyotlarda saatler bir saat ileri ya da bir saat geri alınıyor. olarak isimlendirilen uygulama, 2016 yılından beri ülkemizde devre dışı bırakıldı. Hükümet, kış saati uygulamasının iptal edilmesinin daha fazla güç tasarrufu sağladığını açıklasa da uzmanlar bunun tam karşıtını lisana getiriyor.

KIŞ SAATİ YİNE UYGULANIR MI?

Türkiye’de 2016 yılında
Bakanlar Konseyi tarafınca alınan karardan bu yana ‘kış saati’ ve ‘yaz saati’ uygulamaları gerçekleştirilmiyor. Bu niçinle Türkiye’de, Avrupa ülkelerinde olduğu üzere saatlerin ileri yahut geri alınması üzere bir durum kelam konusu değil.


Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı sonucunda, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan yaz saati uygulamasının yıl uzunluğu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

TÜRKİYE HANGİ SAAT DİLİMİNDE?

Türkiye, kış aylarında GMT+2 ve yaz aylarında GMT+3 saat dilimlerini kullanıyordu. 2016’da yapılan değişiklikle ülke saati GMT+3’e sabitlendi. Lakin uzmanlar, Türkiye’nin seçmesi gereken saat diliminin 45° doğu meridyeninin değil, 30° batı meridyeninin (GMT+2) olduğunu lisana getiriyor. Türkiye’nin doğu sonlarının bile haricinde kalan 45° doğu meridyeninin (GMT+3) seçilmesi tartışmalara niye oldu. Çünkü bu düzenleme, kış aylarında Türkiye ile hudut komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile bile 2 saat fark oluşmasına niye oluyor.


KIŞ SAATİ GERİ GELECEK Mİ?

Güç tasarrufu sebebi öne sürülerek hayata geçirilen yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle bir arada hayat kalitesi düşen vatandaşlar isyanlarını 2018 yılından beri lisana getiriyor. Sabah karanlığında işe gitmeye çalışan beşerler, bu duruma artık bir son verilmesini istiyor.

Karanlıkta işe gidip bir daha karanlıkta işten dönen vatandaşlar, güneşi gorememenin yarattığı ruhsal meselelerden ve sabah karanlığında yürünen sokaklarda karşılaştıkları tehlikelerden keder yanıyor. Hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda, kış saatinin bir daha uygulanacağına dair bir işaret bulunmuyor.


İşte toplumsal medyada lisana getirilen kimi kış saati yorumları:
 
Üst