Kiralardaki fahiş artış daha sonrası ortaya çıktılar: Paranızı kaptırmayın!

celikci

New member
Bilhassa kimi bölgelerde farklı sebeplerden dolayı konut kiralarında yaşanan fahiş kira artışını fırsat bilen kapora dolandırıcıları, “oltalama yöntemi” denilen yolla tüketiciyi mağdur ediyor.

Kendilerine ilişkin olmayan konutları, muadillerin hayli altında fiyatla ilana koyup, ilana ağır talep olduğu mazeretiyle tüketiciden konutu çabucak hemen görmeden kapora ya da toplu kira yatırmasını isteyen dolandırıcılar, ödemenin yapılmasının akabinde ortadan kayboluyor.

Kelam konusu şahıslar vatandaşı dolandırırken en hayli, kiraya vereceği konutun bulunduğu kentten öbür yerde yaşadığı öne sürülen sebebini kullanıyor.

Sürece ait bilgi veren Tüketiciler Derneği Genel Lideri Levent Küçük, konut kiralarında yaşanan artış sürecinin dolandırıcılar için bir fırsat oluşturduğunun altını çizerek, şu ayrıntıları verdi:


ÇOK TALEP VAR DİYEREK KAPORA İSTİYORLAR


“Kiralarda yaşanan fahiş artışlar, kapora dolandırıcılığını artırdı. Bu bahiste ‘oltalama yöntemi’ dediğimiz formülle beşerler mağdur ediliyor. Fiyatlar yükseldiği için hoş semtlerde bilhassa bakımlı, hatta eşyalı kiralık olmayan yahut bir öbür emlakçının portföyünde olan daireyi kendi kiralıyormuş ilan veriyorlar, hayli talep olduğunu söyleyip kapora istiyorlar.

Bu manada epeyce dolandırıcı ve mağdur var. Konut kiralamak isteyenler internet sitesi üzerinden, konutu, mesken sahibini görmeden uzaktan para göndermesinler, doğruluğundan emin olsunlar.”


HERKESİ EMLAKÇI SANMAYIN: KESİNLİKLE YETKİ DOKÜMANI SORUN

İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizameddin Aşa da yaşanan sorunun tüketici mağduriyetlerini artıracağına dikkati çekerek, konut kiralamak isteyen vatandaşları uyardı.

Ortamdan kaynaklanan dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olunması davetinde bulunan Aşa, şunları söylemiş oldu:

“Bugünkü bu tablo, birtakım dolandırıcı bölümlerin iştahını kabartıyor, geçersiz ilanlar çıkıyor ortaya. ‘Beşiktaş’ta 2 artı 1 konut 2 bin TL’ diye ilanlar koyuluyor. Orada bir konut 3 bin TL’den aşağı değil. O denli bir ilanla karşılaştığı vakit vatandaşımız katiyetle kimseye ödeme yapmasın. Sistem şöyle işliyor, genelde kent haricinde yaşadıklarını söylüyorlar ve kapora ya da peşin kira istiyorlar. Vatandaş buna inanıp da düşük fiyatlı konut tutacağım diye konuttaki bulgurdan olmasın.

Bu artış furyası dolandırıcıların önüne hoş bir imkan sağlıyor, vatandaşlarımızın buna dikkat etmesi gerek. Emlakçı ile çalışacakları vakit da kesinlikle Ticaret Bakanlığı’ndan alınmış Yetki Dokümanı sorsunlar. Elinde çanta kolunda ajanda olan herkesi emlakçı olarak muhatap almasınlar.”
 
Üst