Kirada fiyat oyununa dikkat: İki katına veriyorlar

celikci

New member
TÜFE’de geçtiğimiz 2 ayın oranı yüzde 14,55 olarak belirlendi. Yasal kira artış oranı da kira mukavelesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Mesken sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Bu orana bakıldığında konut sahipleri kiracılarına yalnızca bu oranda artırım yapabilecek.

Kiralarda yaşanan artış hakkında bilgi veren (TÜGEM) Tüm Teşebbüsçü Emlak Müşavirleri Derneği Denizli Vilayet Lideri Volkan Yiğit, konut sahiplerinin kiracısını çıkartarak, alması gereken paranın 2 katına bir daha kiraya verdiğine dikkat çekerek, kiracıları koruyan kanunların olduğunu vurguladı.

Yiğit, “Pandemi periyodu inşaat bölümünü de derinden etkiledi. Olağanda yapılması gereken konut sayısının fakat yarısı yapılabildi. Ayrıyeten faizlerin yükselmesi hem konut arzını tıpkı vakitte konut satışlarını geriletti. Bunların yanı sıra normalleşmeyle evlilik döneminin açılması, taşınmaların başlaması üzere etkenler kira artışlarını tetikledi. Gayrimenkulde yaşanan bu durumu fırsat bilen birtakım mesken sahipleri eski kiracılarını çıkarıp yerine tıpkı meskeni iki katı fiyatına kiralamaya başladı” dedi.

HAKLI niye OLMADIKÇA TAHLİYE EDİLEMEZ

Kiracıların üstlerinde düşen yasal yükümlülükleri yerine getirdiği surece mesken sahiplerinin kiracıları çıkaramayacağını lisana getiren Yiğit, kiracıların yasal haklarını incelemeleri gerektiği konusunda ikazda bulundu. Yiğit, “Taşınmaz satışında bile mevcut kira kontratı devam eder. Yeni koşul istenemez. Yeni kontrat gerekmez. Mevcut kiracılarda ise kira kontratı bir yıllık bile olsa kira mukavelesi otomatik olarak uzar. Haklı bir niye olmadıkça mesela kira bedelleri o bölgede yükseldi diyerek kiracının tahliyesi talep edilemez” diye konuştu.
Kira artışlarının devam edeceğini ve bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini de tabir eden Yiğit, “Bu kira artışlarının 3. çeyrekte üniversiteler açıldığı vakit daha da artacağını düşünüyoruz’’ sözlerini kullandı.
 
Üst