İstanbul’da kiralık konut bulmak zorlaştı

celikci

New member
Son periyotta evvela İstanbul ve biroldukça büyükşehirde konut bulmak zorlaştı. Kiralık konut bulmanın zorlaşmasının yanı sıra mevcut kiralık meskenlerde de fahiş fiyat artışları konusu gündeme geldi. Emlak dalı temsilcileri son periyotta kiralarda yaşanan fiyat artışı konusunu kıymetlendirdi. Mesken arayan vatandaşların yüksek kiralardan yakındığı bilinirken emlakçılar ise sorunun yapılması planlanan konutların pandemi periyodunda yapılmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Konut arzı ile konut talebi içinde şu anda bir uyumsuzluk olduğunu söyleyen Emlak Uzmanı Hakan Akdoğan, “Yeni üretilen konutlar talebi karşılamıyor. Yapılması planlanan konut projeleri pandemi devriyle bir arada yapılamadı. Bunun haricinde kısıtlamalarla bir arada ertelenen düğünlerin başlamış olması, yüz yüze eğitimin tekrar başlayacak olmasıyla birlikte öğrencilerin konut muhtaçlığı konutlara talebi artırıyor. Bunun yanı sıra konut kredilerinin artması sebebiyle konut almak yerine kiralama daha fazla tercih ediliyor. Bu sebepler konut fiyatlarını artırıyor’’ dedi.


Yeni yapılan konutların artmasıyla kiralarda dengelenme olabileceğini belirten Akdoğan, şunları söylemiş oldu:

“Yakın bir tarih için fiyatların düşeceğini söylemek gerçek olmaz. Bunun niçini de, yeni üretilen konutların müddetlerinin olmasıdır. 1 ya da 2 yıl üzere müddetler sonunda bir yaşamsal alan oluşabiliyor. Şayet yeni üretilen konutlar hızlanırsa, kiralarda bir dengelenme olur. Bunun değerli ayaklarından bir tanesi de mevduat faizleridir. Mevduat faizleri burada düşerse, yeni konut üretiminde fazlaca önemli bir ivme yakalanabilir. Pandemi tesiri ve dünyadaki ekonomik durumlardan dolayı da döviz kurlarında bir oynaklığa niye olabiliyor. Bu dalgalanmaların giderilmesi durumunda tüm bölümlerde bir istikrar olacağını düşünüyorum. Bu da kira fiyatlarının dengelenmesine tesir edecektir.”

“Ev sahibi geçerli bir niçini olmadan kiracısını çıkaramaz”


Kira meblağlarını arttırmak için kiracısını konuttan çıkarmak isteyen mesken sahiplerine ait konuşan Emlakçı Serkan Şahin ise, “Etik bir davranış olmadan kiracısını çıkarıp konutunu yüksek fiyattan kiraya vermek isteyenler olabiliyor. Bu üzere durumda kiracının haklarını güzel bilmesi gerekiyor. Mesken sahibi geçerli bir niçini olmadan kiracısını çıkaramaz. Kiracı konutu barınma gereksiniminin haricinde kullanıyorsa yani gayesine uygun kullanmıyorsa konut sahibi kiracısının tahliyesini isteyebilir. Konut sahibi fahiş fiyat talep edemez. Konut sahibinin artırım talebi TÜFE oranının 12 aylık ortalamasını geçemez” açıklamalarında bulundu.
 
Üst