İnşaatın maliyet yükü ağırlaşıyor

celikci

New member
Global ekonomik toparlanma, aşılamayla hızlandıkça arzın sıkılaşacağı beklentisi emtia meblağlarının artmasına niye oluyor. Demir cevherinden bakıra kadar tüm metallerde meblağların yükselmesi, iç piyasada inşaat maliyetlerine de yansıyor. Özgür piyasada demirin ton fiyatı yıllık yüzde 128, hazır betonun yüzde 119, çimentonun yüzde 130, bakının yüzde 120 artış gösterdi. inşaat maliyetlerinde süratli yükleşik gösteren bu tablo, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon bireye istihdam sağlayan ve 200’e yakın kesimi besleyen inşaat bölümünü de etkiliyor.

GEREÇTE YÜZDE 53.7

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilgilerine nazaran, İnşaat Maliyet Endeksi, bu yıl haziranda bundan evvelki aya bakılırsa yüzde 2,89, yıllık yüzde 42,48 artış gösterdi. Gereç endeksi yüzde 4,23 yükselirken, personellik endeki yüzde 0.40 geriledi. Ayrıyeten gereç endeksindeki yıllık artış yüzde 53,70. Bina inşaatı maliyet endeksi ise bundan evvelki aya nazaran yüzde 2,85, yıllık yüzde 42,49 arttı. bundan evvelki aya bakılırsa gereç endeksi yüzde 4,15 arttı. Personellik endeksi yüzde 0,29 azaldı. Koronavirüsle çabanın ağır biçimde sürdüğü 2020 yılında metrekare başına ortalama 3 bin lira inşaat maliyetinin bu yıl 5 bin 500 – 6 bin TL’ye kadar yükseldiğine işaret eden konut geliştiricileri, inşaat maliyetlerindeki artışın konut meblağlarına yansımasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.



METREKARE FİYATI 30 BİNİ BULDU

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, Türkiye’de bilhassa İstanbul’da metrekare satış fiyatlarının kimi ilçelerde 30 bin TL’yi, kira bedellerinin metrekarede 34 TL’yi bulduğuna işaret etti. Bu artışta maliyetlerin de tesirli olduğunu belirten Bahadır, “Önümüzdeki periyot fiyatlar açısından bir artış öngörüyoruz, bu niçinle konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve dalı teşvik edici kampanyaların yapılması ile ilgili bir beklenti de bulunuyor” dedi.

2022’DE DAHA YÜKSELEBİLİR

Özyurtlar Holding İdare Heyeti Lideri Tamer Özyurt, inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada düşünce oluşturduğuna işaret etti. Bundan daha sonra da maliyetlerde artışın sürmesinin sürpriz olmayacağını söz eden Özyürt, “Çin’in çelikten üretilen 146 eserin ihracatında vergi iadesini yüzde 13 kaldırması konusu var. Bundan daha sonrasında demir fiyatlarında kademe kademe artış kelam konusu olacaktır. Bu sorunların tesiri kaldırmak için yeni finansman modellerine gereksinim var. bu vakitte konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 yılı ve daha sonrasında fahiş fiyatlarla karşılaşılabilir” dedi.

İNŞAATÇIYA YÜZDE 100, TÜKETİCİYE YÜZDE 42 YANSIDI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Lideri Nazmi Durbakayım, inşaat maliyetlerindeki artışın aysbergin görünen yüzünü temsil ettiğini tabir etti. Gerçekte, maliyet artışının yüzde 100’ün üzerinde gerçekleştiğini savunan Durbakayım, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Konut imalcileri olarak bu artışın büyük kısmını absorve ederek, maliyetin enflasyonu körüklememesini ve konut fiyatlarının erişilebilir kalmasına çaba ettik. Devam eden projelerde bu uğraşımız olumlu sonuç buldu ve maliyetlerden kaynaklanan fiyat artışının yarısı sonuncu tüketiciye yansıdı. Lakin bundan daha sonra başlayacak yeni projelerde bu biçimde bir talihimiz olmayabilir. Başta demir ve çimento olmak üzere inşaatın temel hammaddelerinde gerçekleşen artışların tamamı konut meblağlarına yansıyabilir. Biz bir daha gücümüzün yettiği kadar maliyet artışlarını dizginlemeye çalışacağız.”

Nazmi Durbakayım


YENİ ARZLARDA DAHA DA ARTAR

İnsay Yapı İdare Konseyi Lideri İhsan Çulhalık, maliyet artışlarına işaret ederek, şunları söylemiş oldu: “Türkiye’de konut satın almak her insanın hayali olsa da son senelerda artan konut meblağları ve yükselen kredi faizleri konut almayı zorlaştırıyor. Konut meblağlarında bir düşüş beklemiyoruz. Tam karşıtı maliyet artışları niçiniyle ve yeni konut arzının yetersiz kalması kararı fiyatlar daha da artacaktır.”

İhsan Çulhalık


EN ÇOK ETKİLENEN KENT İSTANBUL

Boss4 Gayrimenkul İnşaat İdare Şurası Lideri Abdülkadir Akkuş, inşaat kesiminde 2018’den bu yana maliyet artışının yüzde 100’u bulduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Bu artışı fazlaca yansıtmamaya çalıştık ve yüzde 10 civarında kaldı. Konut satış meblağlarının ve kiraların artması en hayli İstanbul’a yansıdı. Bundan daha sonra da maliyetlerde artışın sürmesini bekliyoruz.”

Abdülkadir Akkuş
 
Üst