Gayrimenkul alacaklar bu oyuna dikkat: Yasağa karşın yıkılacak yerleri ilan çıkıp satıyorlar

celikci

New member
Tarım topraklarında yapılaşmanın ve niteliğinin bozulmasının önünü açtığı sebebi öne sürülerek tartışmaya yol açan ve geçtiğimiz yılın başında Meclis’ten geçen düzenleme ile satışına yasak getirilen ‘hobi bahçeleri’ne yönelik ilan çıkılmaya devam ediliyor.

Kanuna bakılırsa tarım topraklarını hobi bahçeleri aracılığıyla bölüp satan ve pazarlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus cezası öngörülüyor.

M2 BAŞINA 10 LİRA CEZA


Tarım topraklarında plan ve projelere alışılmamış hareket edenlerin valiliklerce tespit edilerek sorumlu kişi ve kurumlara ise 1000 liradan az olmamak üzere, bozulan arazinin metrekaresi hesaplanarak ve her metrekare başına 10 lira idari para cezası kesiliyor.

TARLALARI BÖLEREK 1’E 20 KAZANIYORLAR


Düzenlemenin çıkmasının akabinde ellerindeki bu üslup yerleri bir an evvel elinden çıkarmak isteyenler ise online kanallar üzerinde çıktıları yüzlerce ilan ile yasaklı bir satışa imza atıyor.

Kanuna karşın online platformlarda fazlaca sayda hobi bahçesi ilanı bulunuyor.


Kelam konusu bireyler koronavirüs daha sonrası epeyce sayıda kişinin kent ömrüne alternatif tabiatta kendisine ilişkin bir yeri olması tarafındaki arayışı üzerine de harekete geçerek satın aldıkları tarlaları noterde 500’er metrekarelik kesimlere bölerek kurdukları şirket ya da kooperatif üzerinden 10 bin TL dönümü olan tarım yerini kimi yerlerde 200 bin TL’ye kadar satarak. 1’e 20 para kazanıp işin ortasından sıyrılıyor.


Mevzuyla ilgili yenisafak.com’a konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım ve Köyişleri Komitesi Lideri Prof. Dr. Yunus Kılıç, kanunda hiç bir değişiklik olmamasına karşın vatandaşların bu üslup yerleri alıp satmaya devam ettiğini belirtti.

TAPU ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK OLMADIĞI İÇİN FARK EDİLEMİYOR

Kendisine de hala alış ve satışların olduğu istikametinde ayrıntıların geldiğine dikkat çeken Kılıç
, ”Biliyorsunuz bu satışlar elde ele olan satışlar olduğu için devletin bile birçoklarını fark edemediği satışlar oluyor. Zira tapu üzerinde bir değişiklik olmuyor. Bunlar kendi ortalarında anlaşıyorlar. Bir kooperatif üzere kendi ortalarında bir paylaşım modeli kuruyorlar. O kooperatif ismine tarlayı aldıkları için güya bir kişi almış üzere oluyor. Kooperatiflerin de şahıs üzere mülk edinme hakları olduğu için.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım ve Köyişleri Kurulu Lideri Prof. Dr. Yunus Kılıç.


KANUN İLE ER GEÇ YÜZLEŞECEKLER

Bu üslup yerleri alanların da satanların da Meclis’ten geçip maddeleşen kanun ile er geç yüzleşeceğine vurgu yapan Kılıç kelamlarını şu biçimde sürdürdü;


”Bu yasal düzenlemeyi bildikleri biçimde niye bu biçimde davrandıklarını anlamak fazlaca güç. Kimi berbat niyetli emlakçılar da bu işlere ön ayak oluyor. Toplumsal medyada yeni bir düzenleme çıkarılması istikametinde algı oluşturuluyor. Fakat bu tarafta kanun yapıcılar tarafında hiçbir adım yok. Bunlar ortada yokken bu tarafta algı oluşturmaya çalışanlar bu işten çıkar sağlamaya çalışanlardır.”

Kanuna karşın online platformlarda fazlaca sayda hobi bahçesi ilanı bulunuyor.


YIKILARAK CEZAİ YAPTIRIM UYGULANACAK

Çok sayıda belediyenin hobi bahçesi sahiplerine gerekli tebligatları yolladığına ait kendilerine bilgi geldiğini de aktaran Kılıç, kanunun uygulanacağını bile bile bu yerleri alanlara ikazda da bulundu. Kılıç, bu usul yerlerin yıkılarak sahiplerinin de cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğini vurguladı.
 
Üst