EM 2024 | Katrin Göring-Eckardt'ın DFB tweet'i heyecan yarattı

Temel

Global Mod
Global Mod

Milyonlarca Alman, DFB'nin Macaristan'a karşı oynadığı maçı izledi. Buna, yaptığı bir paylaşım nedeniyle çok fazla tepki alan Katrin Göring-Eckardt da dahildi.

Alman takımının Macaristan'a karşı kazandığı 2-0'lık galibiyet, stadyumda, halka açık izlemelerde ve evlerinde televizyon karşısında milyonlarca futbol taraftarını heyecanlandırdı. Bu milyonlarca kişiden biri de sevincini X platformunda paylaşıma dönüştüren Yeşiller'den Katrin Göring-Eckardt'tı.

Ancak siyasetçinin daha sonra özür dilediği bu gönderi, Federal Meclis Başkan Yardımcısının istemeyeceği kadar büyük bir heyecan yarattı. Göring-Eckardt, üç gökkuşağı emojisi ekleyerek, “Bu takım gerçekten harika. Sadece beyaz Alman oyuncuların olduğunu hayal edin” diye yazdı.

Birkaç dakika içinde paylaşıma çok sayıda yorum yapıldı. Örneğin polis sendikası üyesi ve CDU'lu siyasetçi Manuel Ostermann şöyle yazdı: “İnsanları görsel özelliklerine göre mi yargılıyorsunuz? Kendi tanımınıza göre bu ırkçılık olurdu.”

Ostermann eleştirisinde yalnız değildi. Wolfgang Kubicki (FDP) şunu yazdı: “Almanya'da insanların ten rengine göre değerlendirilmesini gerçekten endişe verici buluyorum. Meslektaşım bu metni bir an önce silmeli.” CDU'lu siyasetçi Matthias Hauer şunları ekledi: “Bu, cildin rengiyle ilgili değil, yalnızca Alman oyuncuların futbol performansıyla ilgili olmalı.”

Siyasi soldan da daha ılımlı da olsa bazı eleştiriler geldi. X'teki bir kullanıcı “Bunu silerdim. Ne demek istediğini biliyorum ama kötü ifade ettin” yorumunu yaptı. Diğerleri de burada üzülenlerin hep aynı kişiler olduğu yorumunu yaptı.

Konuyla da ilgilenen askeri uzman Carlo Masala, Göring-Eckardt'ın gönderisine yanıt olarak şunları yazdı: “Göç geçmişi olan Almanların özellikle harika şeyler yaptığını (örneğin gol atmak) belirttiğiniz sürece, biz göçmen Almanlar arka planı Almanlar değil, göçmen geçmişi olan Almanlar. Güzel niyetli ama iyi yapılmamış.” Sadece Eckardt'ın gönderisiyle değil, aynı zamanda platformda yazılan diğer birçok gönderiyle de ilgileniyordu.

Göring-Eckardt daha sonra niyetini netleştirmek için konuştu. Masala'nın gönderisine yanıt olarak başlangıçta şunu yazdı: “Infratest anketi, Almanların 1/5'inin Avrupa Şampiyonası'ndan kısa bir süre önce milli takımda daha fazla 'beyaz' oyuncu istediğini ortaya çıkardıktan sonra, bunun bir cevap olması gerekiyordu. Açıkçası yanıltıcı. ” İlk paylaşımını silmemesi büyük yankı uyandırdı. Ancak bu yine eleştirilere yol açtı. Örneğin, Hamburg'dan FDP'li siyasetçi Gert Wöllmann şunları yazdı: “Eğer bir gönderi bu kadar kısa sürede bu kadar tepki alıyorsa, bu 'yanıltıcı' olmaktan çok daha fazlasıydı.”

Kısa bir süre sonra Göring-Eckardt görünüşe göre rotayı değiştirmeye karar verdi. “Tweetimi sildim. Söyleyiş şeklim için özür dilerim. Milli takımda 'beyazların' daha fazla olması durumunda Almanların yüzde 21'inin bunu tercih etmesi beni üzdü. Bu takımla gurur duyuyorum ve umarım Yüzde 21'i de ikna edebiliriz” diye yazdı Yeşiller Partisi üyesi yeni bir yazısında.