Elon Musk’ın ABD hükümetinden beklediği yeterli haber, Avrupa Birliği’nden gelebilir

KaradeniZ

New member
Elon Musk’ın ABD hükümetinden beklediği yeterli haber, Avrupa Birliği’nden gelebilir Elon Musk’ın şirketi SpaceX, geçtiğimiz günlerde Pentagon’dan Starlink’in Ukrayna’daki uydu hizmetlerini finanse etmesini istemişti. Çabucak akabinde Musk, bu sefer de ziyan etseler bile hizmeti sunmaya devam edeceklerini tweet’lemişti.

Ama gelen haberlere nazaran, Avrupa Birliği Starlink için ödeme yapmayı düşünüyor. AB, SpaceX’in hizmetleri birdenbire kesebileceğinden ve bunun Ukrayna ordusu için savaş vakti bağlantısını etkileyeceğinden korkuyor. Öteki bir deyişle, Elon Musk’a fazlaca da fazla güveniyor üzere görünmüyor.

AB’nin baş diplomatı Josep Borrell Pazartesi günü düzenlenen AB toplantısında bu mevzuyu gündeme getirdi. Mevzu hakkındaki görüşmeler çabucak hemen erken bir basamakta.

Elon Musk, Ukrayna’nın Starlink operasyonlarının SpaceX’e şimdiden 80 milyon dolara mal olduğunu ve bunun bu yılın sonuna kadar 100 milyon doları aşacağını açıklamıştı. Ayrıyeten ünlü milyarder, Ukrayna’ya gönderilen 25.300 terminalden yalnızca 10.630’unun hizmet için ödeme yaptığını tweet’ledi.

Bir AB yetkilisi Financial Times ile yaptığı konuşmada, “Şimdilik Musk bedeli ödediği için keyifli olmalıyız. Lakin temkinli de olmamız gerekiyor. Ukraynalılar, her şeye karşın interneti keseceğinden epey endişeliler” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise, Politico’ya, Ukrayna’nın internet erişiminin, bir gün uyanıp, “Artık içimden bu biçimde gelmiyor ve artık yeter” diyebilecek tek bir “süper kuvvetli” kişinin eline bırakılmaması gerektiğini söylüyor.

Resmi bir mukavele, SpaceX’i Ukrayna’da hizmet sağlamakla yükümlü kılacaktır. Ayrıyeten tartışmalar, Kiev’in son haftalarda cephe sınırında Starlink aygıtlarının kesintiye uğradığını bildirdiği bir sırada geldiğini de hatırlamakta fayda var.

AB, alternatif uydu temas seçeneklerini de araştırıyor. Pentagon da, hizmetleri finanse etmek için SpaceX ile görüştüğünü ve öteki alternatifleri araştırdığını deklare etti.
 
Üst