Dünya Kupası 2022 | Fifa: dinleme olayı mı? Ev sahibi Katar hakkında yeni iddialar

Temel

Global Mod
Global Mod
Dünya Kupası’nın sona ermesinden birkaç ay sonra bile, turnuvaya pek ışık tutmayan yeni raporlar var. Bu sefer olası casusluk hakkında.


Bir rapora göre Katar, İsviçre federal savcısı ile FIFA patronu Gianni Infantino arasındaki gizli bir görüşmeyi dinleme cihazına kaydetti. Bu, “Neue Zürcher Zeitung” tarafından bildirilmektedir. Amaç, o sırada FIFA’daki yolsuzluğu araştıran federal savcı Michael Lauber’e şantaj yapmaktı.


Rapora göre Katar, Haziran 2017’de dönemin federal savcısı Michael Lauber’in Infantino ile gizlice görüştüğü bir otel odasında dinlendi. Amaç Lauber’e şantaj yapmaktı. O zamanlar, dünya futbol federasyonundaki yolsuzluk ve diğer şeylerin yanı sıra tartışmalı 2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesiyle ilgili soruşturmaları yönetti.

2012 yılında bir basın toplantısında Michael Lauber.
2012 yılında bir basın toplantısında Michael Lauber.

2012 yılında bir basın toplantısında Michael Lauber. (Kaynak: imago stock&people)

Lauber’in Infantino ile görüşmesi, Bern’de 2009 yılından beri emirliğe ait olan lüks bir otelin konferans salonunda gerçekleşti. Odaya Katar büyükelçiliği ile aynı koridordan da ulaşılabilir.


Avukatın bilgisi yoktu


“NZZ” raporunda bahsedilen kaynaklara göre, “Project Matterhorn” kod adı altında yapılan dinleme operasyonu, kayıtla Lauber’e şantaj yapmayı amaçlıyordu. İsviçre federal savcısı, Infantino ile görüşmeyi her zaman reddetmişti – ancak nihayetinde 2020’de Fifa yetkilileriyle yapılan toplam üç gayri resmi toplantının ifşa edilmesi nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.


“NZZ”ye göre Lauber’in avukatı, müvekkilinin Infantino ile görüşme kaydı hakkında bilgisi olmadığını açıkladı. Ayrıca, Katar temsilcileri kendisine asla yaklaşmadı ve herhangi bir şantaj girişiminde bulunmadı. “NZZ” ifşaatları Katar tarafı tarafından da reddedildi.


Katar, geçen yılın sonundan bu yana AB Parlamentosu’nun karıştığı bir yolsuzluk skandalı nedeniyle de ilgi odağı oldu. Körfez Emirlikleri ve Fas’ın AB Parlamentosu temsilcilerine rüşvet vermeye ve böylece Avrupa Birliği’nin politikalarını etkilemeye çalıştıkları söyleniyor. Her iki ülke de iddiaları şiddetle reddediyor. Sorumlu Belçikalı müfettişlere göre, yargılamadaki ana şüpheli Katar ve Fas’tan para aktardığını itiraf etti.
 
Üst