Demir ve demir haricinde ihracat 5 milyar doları geçti

Beykozlu

New member
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) İdare Konseyi Lideri Çetin Tecdelioğlu, dalın nisan ayı ve birinci dört aylık ihracat sayılarını deklare etti.

Buna nazaran demir ve demir dışı metaller bölümünün Nisan ayı ihracatı, geçtiğimiz yılın birebir ayına göre yüzde 43,2 artışla 1,5 milyar dolar olurken, birinci dört aylık ihracat yüzde 46,7 artışla 5,3 milyar dolara yükseldi. Kesimin hem nisan ayında birebir vakitte birinci dört ayda toplam ihracat içerisindeki hissesi yüzde 6,4 olarak gerçekleşti ve sanayi dalları içinde en çok ihracat yapan 5’inci dal unvanını aldı. Ocak-Nisan devrinde ünite ihraç fiyatı ise 2021 yılı birebir periyoda bakılırsa yüzde 27 artışla 4,71 dolara ulaştı.

İhracat önderi Almanya


Demir ve demir dışı metaller kesimi Nisan ayında en çok ihracatı 218,7 milyon dolar ile Almanya’ya yaptı. Almanya’yı 114,2 milyon dolar ile İtalya ve 95 milyon dolar ile ABD takip etti. En epeyce ihracat yapılan bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat nisan ayında yüzde 61,3 artarak 874 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birinci dört aylık sayılara bakıldığında da ihracat sıralaması değişmedi. Almanya 773 milyon dolar ile birinci sırada yer alırken, ikinci sıradaki İtalya’ya 419 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD’ye 308 milyon dolar ihracat yapıldı.

Alt dallar itibariyle bakıldığında ise Nisan ayında en epeyce ihracat 682,9 milyon dolar ile alüminyum eser kümesinde gerçekleşti. Alüminyumu 269,7 milyon dolar ile metal eşyalar, 256,1 milyon dolar ile bakır eser kümeleri ve 252,9 milyon dolar ile demir çelik mamulleri takip etti.

Demir ve demir dışı metaller dalının en epey ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Nisan 2022 devrinde en epey ihracat ‘Alüminyum Çubuk & Profiller’ eser kümesinde, geçen yıl tıpkı aya bakılırsa yüzde 120,1 artarak 64 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ayrıyeten birebir periyotta kelam konusu ülkeye kesim ihracatı, ‘Alüminyum Sac Levha’ eser kümesinde geçen sene birebir periyoda bakılırsa yüzde 145,4’lük kayda kıymet bir artışla 29,4 milyon dolar oldu.


Tecdelioğlu: Katma pahalı projelerle ihracatımızı artıracağız

Açıklanan sayıları pahalandıran İDDMİB İdare Heyeti Lideri Çetin Tecdelioğlu, bölümün önünde hayli uzun bir yol olduğunu ve katma bedelli yeni projelerle ihracat sayılarını daha da yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yeni devir için 16 projeleri olduğunu ve ihracat maksadını 20 milyar dolar olarak belirlediklerini söyleyen Tecdelioğlu, “Demir ve demir dışı metaller kesiminin Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki hissesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Bölüm olarak bunu yapabilecek potansiyelimiz var. İdare olarak kuvvetli bir çalışmayla ve katma bedelli projelere öncelik vererek amaçlarımıza ulaşacağız.” dedi.
 
Üst