Cumhurbaşkanlığının birinci maksadı bayan üniversiteleri

Hasan

New member
Resmi Gazete’de yayımlanan “2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nın “eğitim” başlığı altında yükseköğretim sistemindeki yeni gayelere yer verildi.

Belirlenen maksatlar içinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci vakit içinderda Japonya’da duyurduğu ve ondan sonrasında 2019-2023 devrini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda yer alan bayan üniversitelerine ait yeni amaçlar yer aldı.

Buna göre, Japonya örneği incelenerek, yalnızca bayan öğrencilerin kabul edildiği bayan üniversiteleri kurulacak. Bu kapsamda yürütülecek faaliyetler içinde, kız öğrencilerin ülkede farklı derecelerde yükseköğretime iştiraklerinin kıymetlendirilmesi, sorun bulunan alanların saptanarak buna yönelik tahlil teklifleri geliştirilmesi yer alıyor. Yeni programda, kurulması planlanan bayan üniversitesinin akademik ünitelerinin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılacağı da söz edildi.


BİRİNCİ 100’E 2 ÜNİVERSİTE SOKMA GAYESİ

Öteki bir maksada bakılırsa, dünya akademik muvaffakiyet sıralamalarında 2023 prestijiyle en az 2 üniversitenin birinci 100’e ve en az 5 üniversitenin de birinci 500’e girmesi sağlanacak.

Araştırma üniversiteleri öncelikli olmak üzere, belirlenen maksada ulaşma potansiyeli olan üniversiteler için objektif ölçütlere dayalı olarak performans kriterleri belirlenecek.

Öncelikli kesimler başta olmak üzere, plan periyodunda doktora mezun sayısı yıllık ortalama 15 bine çıkarılacak.

Yükseköğretim kurumlarının kontenjanları, sektörel ve bölgesel marifet muhtaçlıkları, üniversitelerin kapasiteleri, arz-talep istikrarı ve mevcuttaki programların minimum doluluk oranları dikkate alınarak belirlenecek.


BARAJ PUANLARINA DÜZENLEME

Programda, YÖK ve üniversitelerin çalışmasıyla üniversiteye girişte baraj puanlarına ait de yeni bir maksada yer verildi. Buna bakılırsa, mezuniyet daha sonrasında direkt meslek icra yetkisi veren yükseköğretim programlarında minimum muvaffakiyet puanı koşulu uygulaması genişletilecek. Meslek icra yetkisi veren hukuk, sıhhat ve mühendislik alanlarının minimum muvaffakiyet puan kaidesi artırılacak ve bu uygulamanın kapsamı genişletilecek.

YÖK bünyesinde üniversitelerin datalarını tertipli olarak takip eden, raporlayan ve bu ayrıntıları kamuoyu ile paylaşan mevcut izleme ve kıymetlendirme sistemine ait tanımlanan kriterler güzelleştirilecek, bilgi bütünlüğü sağlanacak.


YÜKSEKÖĞRETİMDE MİLLETLERARASILAŞMA STRATEJİ DOKÜMANI HAZIRLANACAK

Yükseköğretimde Milletlerarasılaşma Strateji Evrakı (2023-2027) çalışmalarına devam edilecek. Yükseköğretim sistemindeki nitelikli memleketler arası öğrenci sayısı artırılacak. Yükseköğretim sistemindeki nitelikli memleketler arası öğrenci sayısını artırmak için kabul ve müracaat kriterleri konusunda çalışma yapılacak.

Yabancı lisanda eğitim veren programların sayısı artırılacak, yükseköğretim kurumlarının milletlerarası öğrencilere yönelik barınma imkanları geliştirilecek ve uluslararasılaşmada kurumsal kapasite artırılacak.
 
Üst