Bir antrenör olarak “sadece bunun için gittim”

Temel

Global Mod
Global Mod

Kim Kulig bir zamanlar Frankfurt ve Hamburg'da forma giymişti. Swabian'ın DFB kariyeri aniden sona erdi. Wolfsburg'daki asistanlık görevinden sonra artık Basel'de başarılı bir antrenör.

Kim Kulig artık İsviçre'de futbolcuların soyunma odasında değil soyunma odasında değiştiğini biliyor. Ve “Hadi kızlar!” diye bağırmazsınız, bunun yerine “Hadi gidelim kadınlar!”

Eski Alman milli oyuncusu ve 2009 Avrupa şampiyonu, geçen yazdan bu yana FC Basel'de başarılı bir şekilde çalışıyor ve en iyi futboldaki az sayıda kadın antrenörden biri. VfL Wolfsburg'un eski asistanı, DFB'yi ve kadınlar Bundesliga'yı izlemeye devam ediyor.

Kim Kulig hakkındaki en son kulüp dergisinin kapak hikayesinde FC Basel, “O ve ekibi yılın ilk yarısındaki kadar parlak bir şekilde devam ederse, bir noktada sakinlik sona erecek” diyor. 33 yaşındaki oyuncu, kırmızı-mavililerle şampiyonluk mücadelesi veriyor ve Basel'e transferi iyi düşünülmüş bir hamleydi: “Benim için bu mantıklı bir adımdı. Frankfurt'ta U20 takımının başantrenörüydüm. o zamanlar” diyor Kulig dpa St. Jakob Park ile yaptığı röportajda.

Eğitmenler İsviçre'ye gitmeyi seviyor

Almanya'da kadın antrenörlere yönelik işler hala az ve çok uzak olsa da – Bundesliga'da sadece SC Freiburg'dan Theresa Merk baş antrenördür – İsviçre bir alternatif olarak kabul ediliyor: Martina Voss-Tecklenburg milli antrenör olmadan önce orada milli antrenördü. Eski Alman milli forvet Inka Grings, Kasım ayına kadar komşu ülkede bu görevi sürdürdü.

Kulig kariyeri hakkında şunları söylüyor: “Kariyerimden sonra bu işe yöneldim ve daha sonra Wolfsburg'un harika koşullara sahip üst düzey bir takımında yardımcı antrenör oldum.” kutu.”

İsviçre oldukça iyi uyum sağlıyor. Jacqueline Dünker, “Lig'i sıçrama tahtası olarak kullanabilirsiniz” diye açıklıyor. Eski Leverkusen oyuncusu, 2023'te FC Zürih oyuncuları ile şampiyonluğu kazandı. Bir de Young Boys Bern'de teknik direktör olarak Imke Wübbenhorst var: Şimdi 35 yaşında olan oyuncu, erkekler dördüncü lig kulübü Sportfreunde Lotte'yi devraldığında bir zamanlar manşetlere çıkmıştı. .

Futbol öğretmenliği lisansını Miroslav Klose'dan aldı

Kulig, “Bundan sonra hangi adımların benim için iyi olacağını ve nerede daha fazla gelişebileceğimi her zaman dikkatle düşünürüm” diyor. Herrenberg yerlisi ve VfB Stuttgart taraftarı, milli teknik direktör Steffi Jones'un döneminde DFB'de gözlemci olarak çalıştı. Futbol öğretmenliği lisansını 2014 dünya şampiyonu Miroslav Klose'dan alan Kulig, geçtiğimiz günlerde doğal olarak Bundesliga kadınlar antrenörler konferansına katıldı.

DFB'ye geri dönmeyi hayal edebiliyor mu? Özellikle de Paris'teki Olimpiyat elemeleri durumunda takımdan ayrılmak isteyen Horst Hrubesch'in etrafındaki teknik ekip yeniden organize ediliyorken? “Bir dernek için çalışmanın tamamen farklı olduğunu düşünüyorum” diyor ama aynı zamanda şunu da söylüyor: “Bu aynı zamanda bir yerlerde “bizim” DFB'miz. Çalışanların çoğunu hâlâ tanıyorum, yeni akademiyi dışarıdan sık sık görüyorum çünkü hâlâ Frankfurt'a bağlıyım.”

Her antrenörün farklı bir şey yapma fikri olabilir. “Şu anda her gün bir takımda çalışabildiğim ve kızları her gün görebildiğim için gerçekten çok mutluyum. Ama elbette: asla asla deme!”

Oyunculuk kariyeri aniden sona erdi

Kulig, 2010 yılında U20 dünya şampiyonuydu; şu anda Union Berlin'de erkekler için yardımcı antrenörlük yapan Marie-Louisa Eta da Alman profesyonel futbolundaki tek kişiydi. Kulig, “Elbette Marie-Louisa Eta gibi durumların daha sık yaşanmasını isterim” diyor. “Her zaman şunu söylüyorum, karma antrenörlük takımlarıyla da çalışıyoruz. Yanımda yardımcı antrenörlerim de var, bu benim için önemli. Neden tam tersi olmasın?”

Kulig'in oyuncu olarak kariyeri aniden sona erdi. Almanya'da düzenlenen 2011 Dünya Kupası'nda çapraz bağlarının kopması, o zamanlar yükseklerde olan futbolcunun birçok operasyon geçirmesine neden olmuştu. Ve kıkırdak hasarı. Kulig henüz 25 yaşındayken spor engelliydi. 33 kez uluslararası oyuncu, yakınlarda bir top olduğunda topa vurmayı seviyor ancak bunu yalnızca kontrollü bir şekilde yapması gerekiyor. Dizi çok çabuk şişer.

“Bazen bu kadar erken bırakmak zorunda kalmam beni hâlâ rahatsız ediyor. Çünkü hâlâ birçok meslektaşımın hâlâ oynadığı bir yaştayım” diyor. “Uzun zamandır bunu kabullenemedim. Ama bununla baş etmeyi öğrendim. Şimdi bir koç olabildiğim için mutluyum ve minnettarım.” FC Basel'le olan sözleşmesi 2025'e kadar devam ediyor; o yıl Avrupa Şampiyonası da İsviçre'de yapılacak.