Barajı geçemeyenler üniversiteye gidebilir mi? YKS’de barajı geçemeyenler ne yapacak?

Hasan

New member
2,3 milyon adayın iştirak sağladığı üniversite giriş imtihanı ÖSYM tarafınca belirtildi. TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumda yapılan YKS imtihanında barajı geçemeyen öğrenciler için özel üniversite ve alternatifi bulunuyor. Ancak bunun için 3 imtihanın en az birinden barajı geçmek gerektiğini belirtelim.

BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCİLER ÖZEL ÜNİVERSİTEYE GİREBİLİR Mİ?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafınca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları İmtihanı’nda (YKS) TYT, AYT ve YDT testlerinden en az birinde baraj puanını geçemeyen adaylar, 2021-2022 eğitim dönemi için üniversite tercihi yapamayacak.


Açıköğretim, önlisans (2 yıllık), lisans (4 yıllık) ve özel (vakıf) üniversitelerin bulunuyor. Taban puanı geçen adaylar, bu kısımları tercih edebilir.

Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve üzeri puan alan öğrenciler, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan öğrencilerden KELAM, SAY, LİSAN, EA puanları 180 ve üzeri olan adaylar, bu puan çeşitleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih ediyor.


2021 YKS’DE BARAJ PUANI KAÇ?

Üniversiteye giriş imtihanı YKS’de baraj puanı şu biçimde belirlendi:

* Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 puan
* Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) 180 puan
* Yabancı Lisan Testi’nde (YDT) 180 puan

İMTİHANSIZ ÜNİVERSİTE OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

Meslek liselerinden üniversitelerin kimi önlisans (2 yıllık) kısımlarına imtihansız geçiş imkanı bulunuyor. Devlet üniversitelerinde paylaşılan kontenjanın bütünü için birinci başta imtihansız geçiş öğrencilerine ilişkin olup, kontenjanın dolmaması halinde YKS puanı ile alan haricinden öğrenci alınıyor. Özel üniversitelerde ise imtihansız geçiş kısımları için paylaşılan kontenjanlar bulunuyor ve bunlar her sene ÖSYM tercih kılavuzunda yer alıyor.


Bunların haricinde kılavuzda özel üniversitelerin imtihansız geçiş kısımları için burslu kontenjanları da bulunuyor. Özel üniversite programlarına tercih yaparken programların haricinde parantez içerisinde paylaşılan tam burslu, fiyatlı, yüzde 25 burslu, yüzde 50 burslu üzere sözlere bilhassa dikkat edilmesi gerekiyor. Fiyatlı kısımların kontenjanı yüksekken burslu ve tam burslu imtihansız geçiş kısımlarının kontenjanının daha az olduğunu goreceksiniz.
 
Üst