Bakan Nebati: İlanlardaki satılık konut meblağları ayrıntılı biçimde takip ediliyor

Beykozlu

New member
Atılacak adımlar belirlendi. Buna göre satılık mesken ilanlarında fiyatlarını artırarak konut meblağları ve piyasayı etkileyen fırsatçılara fahiş fiyat freni gelecek. Maliye bu bireylere göz açtırmayacak ve konut fiyatlarında kontrol periyodu başlatılacak. Satılık mesken ilanlarında kampanya daha sonrası fiyat farkları belirlenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut kredi faizlerinin yüzde 0.89’a inmesinin akabinde satılık ilanlarındaki mesken fiyatları hakkında bir günde yüzde 30’ları bulan fahiş artışlarına karşı harekete geçti.

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine bakılırsa Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fahiş fiyat artışlarına karşı vatandaşları korumak için her adımı atacaklarını, müsamaha göstermeyeceklerini duyurdu.


Bakanlık müfettişleri konut satışında fiyat farklılıklarının tespiti için alana inecek. Bilhassa kredi kampanyasından daha sonra “ilan edilen fiyat farkları” belirlenecek.

BAKAN NEBATİ’DEN AÇIKLAMA: ÖNLEMLER GELİYOR

Son devirde yaşanan konut külfeti, Rusya-Ukrayna savaşı daha sonrası bilhassa tatil bölgelerinde artan talepler ve faizlerdeki indirim sonucu fırsatçılığı da birlikteinde getirdi. Yüksek kira, fahiş fiyatla karşılaşan vatandaşlar tüketici dernekleri, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Merkezi, Maliye ve Ticaret Bakanlığı’na şikâyet yağdırıyor.

İLANLARDAKİ SATILIK MESKEN FİYATLARI AYRINTILI HALDE TAKİP EDİLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, birtakım internet sitelerinde fırsatçıların özgür piyasa prensibiyle asla bağdaşmayacak biçimdeki fahiş artışları epey ayrıntılı yakından takip ettiklerini duyurdu.

Fahiş fiyat artışına karşı devreye alınan uygulamalar üzerinden gerekli önlemlerin alınacağı vurguladı.

BAKAN MUŞ: FAHİŞ FİYAT ARTIŞI YAPILAMAZ


Ticaret Bakanı Mehmet Muş da bahse ait soru önergesine verdiği cevapta bir mal yahut hizmetin satış fiyatında fahiş fiyat artışı yapılamayacağını belirterek, “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’na göre piyasada darlık yaratıcı, piyasa istikrarını, hür rekabeti bozucu, tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamaz.

bir daha kira kontratları ve fiyatlarının belirlenmesi de Türk Borçlar Kanunu ile karar altına alınmıştır” dedi.

KONUTTA KONTROL ARTACAK

Hem Maliye tıpkı vakitte Ticaret Bakanlığı fahiş artışlar için gelen şikâyetler üzerine iki koldan inceleme yürütüyor. Konut satışındaki fiyat farklılıklarının tespiti için saha çalışmalarına yük verilecek.

Bilhassa kredi kampanyasından daha sonra konut satışlarıyla ilgili ilan edilen fiyat farkları tespit edilecek. Maliye, şikâyetlerin ağırlaştığı Antalya ve ilçelerinde bin liradan 10-25 bin liraya çıkan artışları yakın takibe aldı.

FAHİŞ ARTIŞA “TAVAN” TALEBİ


Bakanlık, kiralık konut ve gayrimenkul satışların gerçek kıymetin üzerinden beyan edilmesi ve vergilendirilmesi maksadıyla ağır bir çalışma yürütüyor. Emlakçı odaları ile vergi daireleri bu mevzuda işbirliği yaparak vergi kaybı ve kayıt dışılığı önlemeyi amaçlıyor.

Bakanlık grupları kontrollerde 5 yıl ortasında konut alıp satanların kira ve gayrimenkulün paha artışı üzerinde beyanname vermeleri gerektiğini anımsatıyor.

Kesim temsilcileri de kirada fırsatçılığın son bulması için süreksiz olarak artırım sınırlaması, tavan getirilmesini önerdi. Ayrıyeten, beş yılı dolan kiracılardan rayiç bedel isteme müddetinin 8 yıla çıkarılması da talepler içinde yer alıyor.
 
Üst