Bahreyn’de Türklerin karıştığı 500 Milyon DOlarlık büyük vurgun

Beykozlu

New member
HalkTV’den Barış Soydan, “Suudi Arabistan’ın da Türkiye’den talepleri var” diyerek fazlaca değerli bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı….

İktisat idaresinin Suudi Arabistan’la ortadaki buzların erimesine paralel olarak bu ülkeden 15 milyar dolarlık kaynak beklentisi ortasında olduğunu daha evvel bu köşede yazmıştım. Bu husus hakkında biraz daha bilgi edindim.

İki taraf içinde yalnızca Türkiye’ye sağlanacak kaynağın değil öteki hususların da müzakere edildiği, Suudi tarafının da taleplerinin bulunduğu söyleniyor.


Bunlar içinde Suudi Arabistan’ın en büyük finans kuruluşu olan Saudi National Bank’ın yüzde 67,03 payını elinde bulundurduğu Türkiye Finans’ta kalan Boydak Kümesi paylarıyla ilgili talep öne çıkıyor. Bir de Bahreyn’de Türk iş insanlarının karıştığı ve büyüklüğü 500 milyon dolara ulaştığı söylenen bir vurgun olayının tahliliyle ilgili Ankara’dan takviye talebi var.

Kaynak konusu uzun vakittir gündemde

Evvel “kaynak” konusuna bakalım. Bu husustaki müzakerenin oldukça vakittir sürdüğü ve Erdoğan’ın bayram öncesi gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretine dek tamamlanamadığı söyleniyor. Denilene göre Ankara kaynağın bir kısmının iki yıl ve üzerinde vadede olmasını talep etmiş. Suudi tarafının buna sıcak bakmadığı belirtiliyor. Türkiye’nin bu mevzudaki talebi devam edince Hazine tarafınca gerçekleştirilecek özel bir ihraç seçeneği gündeme geliş. Lakin Suudi tarafı bunun için ek teminat talep etmiş. Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ihracına bir de ek teminat verilmesi olmayacak şey. Suudiler kaynak konusunu yokuşa sürmek istiyor olabilir mi?

O denli yahut bu biçimde bu mevzunun çabucak hemen çözülemediği söyleniyor…

Suudilere Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerle ilgili teklifler sunulduğu da belirtiliyor. Ancak karşı taraf Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerle ilgili hukuksal belirsizlikler bulunduğunu, ileride bir ihtilafla müsabaka riski gördüklerini söyleyerek kapıyı kapatmış.


Suudi Arabistan’ın talepleri

Türkiye’nin kaynak talebine karşılık Suudi’lerin de üstte belirttiğim üzere Türkiye Finans’ta sürüncemede kalan Boydak paylarıyla ilgili talebi var.

Boydak ve Ülker Grubu’nun sahibi olduğu Türkiye Finans’ın yüzde 60 payı 2007’de Saudi National Bank’a satılmıştı. Boydak Ailesi’nin önde gelen üyeleri 2016’da Kayseri’de yapılan FETÖ soruşturmasında tutuklandı. Ailenin Türkiye Finans’taki paylarına ise dokunulmadı. Hala bankanın yüzde 67.03 payı Saudi National Bank’ta bulunuyor. Yüzde 10.57’lik pay ise Ülker’de. Sabah müellifi Dilek Güngör’ün verdiği bilgiye göre kalan ??yüzde 1.9 pay FETÖ’den 18 yıl ceza alan Memduh Boydak’ın, yüzde 1.9 yedi yıl ceza alan Bekir Boydak’ın, yüzde 1.58 on yıl ceza alan Şükrü Boydak’ın, yüzde 1.52 de mahkemenin 11 yıl cezaya hükmettiği Hacı Boydak’ın… Kalan yüzde 1.9’luk pay Mustafa Boydak’ta, yüzde 1.78’lik pay ise Yusuf Boydak’ta… Suudiler bankanın iştirak yapısında belirsizlik yaratan bu durumun çözülmesini talep ediyor. Bu bahiste Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir çalışma yürütüyormuş. Suudiler hızlandırılmasını istiyor..

Bahreyn’de vurgun


Körfez ülkesi Bahreyn, Suudi Arabistan’ın art bahçesi olarak bilinir. Bahreyn’de bir devir finans dalında faaliyet gösteren, ancak yöntemsiz süreçleri ve dolandırıcılık savları yüzünden idareden uzaklaştırılıp paylarına el konulan bir Türk işadamıyla ilgili savların Suudiler tarafınca gündeme getirildiğini duydum. Suudiler vurgunun boyutlarının 500 milyon doları aştığını öne sürüyor. Bu husus üst seviye toplantılarda gündeme gelmiş; Suudi Arabistan Cumhurbaşkanlığı makamının dayanağı ve şahsen bahse müdahil olmasını talep etmiş…

500 milyon epey büyük para, yakında kokusu çıkar.
 
Üst