Ambalaj dalından 6,5 milyar dolar ihracat

KaraYeL

New member
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Lideri Zeki Sarıbekir, “Birim bedelimiz 2,5 dolar/kg civarında. Emtia fiyatları, ham unsur sorunu, üretim maliyetlerinde 3 kata varan artışlar ve konteyner külfetleri ihracatımızı olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Sürdürülebilirlik konusu ertelenmemeli. Atık ithalatına karşı olduğumuzu bir kere daha vurgulamak istiyorum” dedi.

Üretim, ihracat ve istihdam odaklı çalışan ambalaj dalı Türkiye’nin toplam ihracatına verdiği katkıyı aralıksız sürdürüyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 2021 yılı ihracat sayıları raporunu yayınladı. Bölüm, geçen yılı yüzde 26 kıymet artışı ile 6,5 milyar dolar ihracatla kapattı. en çok ihracat yapılan birinci üç ülke sırasıyla Birleşik Krallık, Almanya ve Irak oldu. Bu ülkeleri ABD, İsrail, İtalya, Fransa, Hollanda, Mısır ve İran takip etti. Plastik ambalaj kümesi 2021 ihracatının yüzde 66’sını oluşturdu. Kağıt/karton ambalajlar yüzde 23 hisse sahibi olurken, metal ambalaj kümesi yüzde 7, cam ambalaj yüzde 3, ahşap ambalaj yüzde 1 hisse sahibi oldu.

ÜRETTİĞİMİZİN YARISINI İHRAÇ ETMELİYİZ

İhracat sayılarını pahalandıran ASD Lideri Zeki Sarıbekir, “Sektörümüz 2021 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yapmış ve 2,7 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek, cari açığa yaptığı olumlu katkısını artırmıştır. Ambalaj bölümü olarak her geçen gün daha epey ihracat yapmayı hedefleyerek Türkiye’de ürettiğimiz ambalajların en az yarısını ihraç edebilmek maksadıyla çalışıyoruz.” dedi.

ÜRETİM MALİYETLERİ 3 KAT ARTTI, AMBALAJA DA KDV İNDİRİMİ GELMELİ

Güç ve üretim maliyetlerinin ortalama 3 kat arttığına dikkati çeken Zeki Sarıbekir, “Arzda meşakkatler yaşanıyor. Bölgemizde yaşanan problemler, Rusya-Ukrayna savaşı, ham husus kasveti ve konteyner sorunu ihracatımızı önemli manada olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Emtia fiyatlarında hayli önemli artışlar var. Başka yandan besinde KDV oranı düşürüldü. Ambalaj bölümü de besin bölümüne hizmet eden bir sanayi kolu. Bu bağlamda bölümümüz için de bir KDV düzenlemesinin yapılabileceğine inanıyorum. KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e inmeli” sözlerini kullandı.

İTHALATIN İKAMESİNE ODAKLANMALIYIZ

ASD Lideri Zeki Sarıbekir, ambalaj bölümünün 5 farklı ihracatçı birliğinden ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı ve şu biçimde devam etti: “Ürünlerimizin dünya pazarında rekabetini artırmak istiyorsak güce harcadığımız sermayeyi en aza indirgememiz gerekiyor. İhracatçı birlikleri ithalatla değil ihracatla uğraşmalı. Türkiye’ye gelen ithal mamüllerin ikame olarak Türkiye’de üretilmesi hayli kıymetli. İthalatları açmaya değil, ikamesine odaklanmamız gerekiyor. Daha katma pahalı üretim ve daha fazla ihracat için bunu sağlamamız gerekiyor. Yeni Hür Ticaret Mutabakatları için ter dökmeli, yeni pazarların peşinden koşmalıyız.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSU ERTELENEMEZ

Atık ithalatına karşı olmadıklarını lakin bunun kademeli olarak indirilip yok olması gerektiğini söyleyen Zeki Sarıbekir, “Atık materyalin geri dönüşüme kazandırılmasının hayli kıymetli olduğunu vurgulamak istiyorum. Kendi atığımızı gömerken oburunun ayrıştırdığı atığı satın alıyoruz. Çin’in yaptığı üzere kendi atığımızı kullanmayı teşvik etmemiz gerekiyor. Çin geri dönüşüm endüstrisini geliştirmek için dünyanın plastik atığını satın alıp endüstrisini geliştirip yavaşça sıfıra getirdi. Bunun için biz de ülkemizdeki toplamayı ve geri dönüşümü geliştirecek sistemlerle uğraşmalıyız. Yeşil OSB konusunu destekliyoruz. Buralarda üretilen mamüllerin de önü açık olacak. ISO 9000 birinci çıktığında ISO 9000 dokümanı olmayanlar ihracat yapamıyordu. Gelecekte tıpkı biçimde karbon karnesi berbat olan ihracatçılar ihracat yapamayacak hale gelecek. İhracatın artmasıyla bu durum birinci derecede paralel ilerliyor. Sanayi OSB’lere toplanıp kentlerden çıkartılabilir. Bunları her vakit destekliyoruz. ASD olarak da bunun gündemde tutulması gerektiğine inanıyoruz. Sürdürülebilirlik, çevreci üretim Türkiye’nin geleceği. Çevresel sürdürülebilirliği birinci önceliğe aldığımız vakit hem lojistik hem üretim kalitesi tıpkı vakitte rekabet gücümüz gelişecek. Yeni bir periyoda giriyoruz ve buna ahenk sağlayamayanlar ayakta kalamayacak.” tabirlerini kullandı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Hakkında

Türkiye’deki değerli ambalaj sanayicilerini bünyesinde bir ortaya getiren ASD, 1992 yılında 39 ambalaj üreticisi tarafınca kuruldu. Mart 2022 itibariyle 235 üyesi bulunan ASD’nin hedefi; Türkiye ambalaj endüstrinin gelişmesine katkıda bulunmak, dala kimlik kazandırmak, ulusal ve memleketler arası platformlarda dalın temsil edilmesini sağlamak, üyeleri içinde birlik birliktelik ve dayanışmayı sağlamak, güçlendirmek ve daimi kılmaktır.

Hibya Haber Ajansı
 
Üst