Açıköğretim kısımlarına kaç puanla girilir? AÖF CET AUZEF 4 yıllık ve 2 yıllık taban puanları

Hasan

New member
nın akabinde açıköğretim kısımlarına kayıt yaptırabilmek için kaç puan gerektiği merak ediliyor. Binlerce öğrencisi bulunan AÖF ve AUZEF, yani açıköğretim modeliyle üniversite eğitimi; iş ömrü, aile hayatı, ekonomik niçinlerle binlerce kişi tarafınca tercih ediliyor. AÖF ve AUZEF’te yeni açılan kısımlar de dikkat çekiyor.

HANGİ ÜNİVERSİTELERDE AÇIKÖĞRETİM KISIMLARI VAR?

Türkiye’de 2021 yılı prestijiyle; Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÖF), İstanbul Üniversitesi (AUZEF) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) olmak üzere 3 üniversitede açıköğretim eğitimi veriliyor. Bu üniversitelerde 4 yıllık ve 2 yıllık olmak üzere toplam 118 kısımda tercih yapmak mümkün.


AÇIKÖĞRETİM 4 YILLIK (LİSANS) KISIMLAR TABAN PUANLARI 2021

2021 YKS (TYT-AYT-YDT)
imtihanına girerek açıköğretim kısımlarını tercih edecek adaylar, 2019 taban puanları, muvaffakiyet sıralamaları ve kontenjanlarına nazaran yerleştirilecek. tercih robotunda da yer alan ÖSYM ve YÖK’ün yayınladığı açıköğretim kısımlarının yeni taban puanlar şu biçimde:


AÇIKÖĞRETİM 2 YILLIK (ÖNLİSANS) KISIMLAR TABAN PUANLARI 2020


KAÇ PUANLA AÇIKÖĞRETİM KISIMLARINA GİRİLİR?


Açıköğretim kısımları 2 yıllık (önlisans) ve 4 yıllık (lisans) olarak hizmet vermektedir.


Bu yıl 2 yıllık açıköğretim kısımlarına kayıt yaptırabilmek için Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) oturumlarından Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girmek ve en az 150 puan almak gerekmektedir.

4 yıllık açıköğretim kısımlarına kayıt yaptırmak için ise Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) oturumlarından Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) imtihanlarına girmek, TYT‘de en az 150 puan, AYT‘de en az 180 puan almak gerekmektedir.

AÖF NEDİR?

Üniversitede açıköğretim eğitim modeli birinci vakit içinderda Eskişehir Anadolu Üniversitesi‘nde 1982 yılında kurulan Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ile ülkemizde başlamıştır.


Kendi ikamet ettiği kentte üniversite kazanamayıp farklı vilayetlerde okuma imkanı olmayan, hatta örgün olarak üniversite okumaya fırsatı olmayan vatandaşlara eğitim hizmeti veren bir sistemdir.

Tüm Türkiye’de hizmet veren açıköğretim fakültesi, bunun yanı sıra KKTC, Türkî Cumhuriyetler ve Batı Avrupa’da da Türk vatandaşlarına hizmet sunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra Erzurum Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) ve İstanbul Üniversitesi de (AUZEF) açıköğretim fakülteleri açarak bu sistemi uygulamaya başlamış ve on binlerce öğrenci tarafınca tercih edilmiştir.


AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Dersler kitle irtibat araçları yollarıyla işlenir, TRT Okul kanalında, her gün 12 saat açıköğretim dersleri ile ilgili yayınlar yapılmaktadır. Ayrıyeten Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ‘AÖF e-Öğrenme’ sitesinde ve başka onlarca forum sitelerinde dersler ve imtihanlarla ilgili dayanak verilmektedir. Anadolu Üniversitesi’nin her vilayette ofisi bulunmaktadır, bu ofislerde öğrencilere her mevzuyla ilgili dayanak verilmekte, gerekli olan tüm ders kitapları fiyatsız olarak temin edilmektedir.

Açıköğretim sisteminin bilinmeyen bir yanı da, AÖF öğrencileri için her vilayette, Anadolu Üniversitesi tarafınca belirlenmiş üniversitelerde dersler verilmektedir. AÖF öğrencileri her yıl vize ve final olmak üzere 2 kere imtihana girmekte ve bu imtihanlar kararında bir üst sınıflara geçmekte ya da geçememektedir.

2021 YKS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

Üniversiteye giriş imtihanı olan 2020 Yükseköğretim İmtihanı’nın (YKS) TYT-AYT-YDT sonuçları ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir.

Adaylara sonuç dokümanı gönderilmeyecek. Adaylar imtihan sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin web adresinden yahut taşınabilir uygulamasından öğrenebilecek. İnternet sayfasındaki duyuruların, adaylara bildiri kararında olduğunu hatırlatalım.

2021 YKS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI MI?

ÖSYM Lideri Halis Aygün, adayların üniversite tercihlerinde yardımcı olacak ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun ön bilgilendirme hedefiyle ÖSYM’nin web sitesinde erişime açıldığını deklare etti.

4 yıllık, 2 yıllık, açıköğretim üniversite kısımları tercih kılavuzunu, www.osym.gov.tr internet adresinden PDF olarak aygıtınıza indirebilirsiniz.

YKS 2021 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM’den yapılan açıklamada, “Kılavuz, adaylara ve öteki ilgililere ön bilgi vermek gayesiyle yayımlanmaktadır. Bu niçinle adayların, tercihlerini belirlemedilk evvel tercih müddeti ortasında ÖSYM’nin internet adresinden bir daha yayımlanacak 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir” denildi.

ÜNİVERSİTE TERCİH NE VAKİT YAPILACAK?

TYT, AYT ve YDT puanlarıyla lisans ve önlisans programına yerleşecek üniversite öğrencisi adayları, tercihlerini 5-13 Ağustos 2021 günleri içinde yapabilecek.

4 yıllık, 2 yıllık ve açıköğretim üniversite tercihlerinin ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirileceğini belirtelim.

Adaylar tercihlerini, TC kimlik numarası ve şifre ile tercih mühleti ortasında ÖSYM’nin Aday Süreçler Sistemi’nden (AİS) ferdi olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayabilecek. Bunun haricinde tercih bildiriminde bulunulamayacak (posta, faks, elektronik posta vb.). ÖSYM merkezine posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri sürece alınmayacak ve cevaplandırılmayacak. Yalnızca elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak.

YKS’DE BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR?

Bu yılla hudutlu kalmak kaidesiyle baraj puanı;

* Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150,
* Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) 180,
* Yabancı Lisan Testi’nde (YDT) 180 olarak belirlendi.

İMTİHAN SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, önlisans (2 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek. Bu adaylardan SAY, KELAM, EA, LİSAN puanlarında 180’i geçemeyen yahut AYT-YDT imtihanlarına girmeyenlerin, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih etme hakları yoktur.

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, KELAM, EA, LİSAN puanları 180 ve üzeri olanlar, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan) olması gerekmektedir.
 
Üst