2022 yılı için İnsani Geçim Fiyatı 5.303 TL olarak belirlendi

KaraYeL

New member
Türkiye İktisadi Teşebbüs ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) İnsani Geçim Fiyatı Tespit Komisyonu’nun gerçekleştirdiği araştırma sonucunda, İstanbul’da orta gelirli bir ailenin 2022 yılı için İnsani Geçim Fiyatı (İGÜ) 5.303 TL olarak belirlendi. Dünya genelinde ekonomik dalgalanmaların 2021’de hem sıhhat tıpkı vakitte iktisadi gelişmeler açısından patron ve işnazarann tüm bölümleri derinden etkilediği bilgisinin yer aldığı açıklamada, 2004’ten bu yana her yıl aralık ayında yapılan bu araştırmayla Türkiye’nin 12 farklı bölgesinden aileler örneklem alınarak, geçinebilmeleri için gerekli İGÜ düzeyinin tespit edildiği açıklandı. İGİAD’ın açıklamasında, yürürlükte olan taban fiyat anlayışı yerine ise İGÜ yaklaşımının kabul görmesi gerektiği bilgisine de yer verildi.

Taban fiyat güncellemeleri 6 ayda bir yapılmalı”

İGÜ sayısının iki çocuklu dört kişilik bir ailenin refah bir ömür sürebilmesi için aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle belirlendiğine dikkat çeken İGİAD yaptığı açıklamada, iktisatta yaşanan dalgalanmalarla birlikte besin fiyatlarındaki artışın taban fiyatla çalışan 7 milyon kişinin alım gücünün yarı yarıya düşmesine sebep olduğunu belirtiyor. Konut, ulaşım ve öbür kesimlerdeki orantısız artışların besin merkezli İGÜ hesaplamalarını da zorlaştırdığının altı çizilen bilgilerde, İstanbul haricindeki bölgelerde de uygulandığı takdirde İGÜ’nün yıl içerisinde ortalama alım gücünün korunmasına küçük de olsa bir takviye sağlayabileceği de yer alıyor. Bu yıla özel olarak taban fiyatlarda güncellemenin yalnızca ocak ayında değil, haziran ayında da yapılmasını öneren İGİAD, birinci 6 aylık enflasyonun yol açtığı gerçek gelir kaybının haziran ayında kıymetlendirilerek fiyatlarda yeniden değerleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

“İstanbulda bir ailenin geçinebilmesi için 5.303 TL minimum fiyat alması gerekiyor”

İnsani Geçim Ücreti’nin toplumsal dayanışma ve refah düzeyi açısından kıymetli bir gösterge olduğuna değinilen İGİAD açıklaması, İGÜ’nün kapsamı ve sistemine dair de ayrıntılı bilgiler içeriyor. İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflaması’nda yer alan 12 farklı bölgeye nazaran yapılan İGÜ araştırması; bir ailenin besin, giysi, konut, su, elektrik, gaz ve başka yakıtlar, mobilya, konut bakımı, sıhhat, ulaşım, haberleşme, cümbüş, eğitim hizmetleri harcamalarını içerirken, SGK, vergi ve devlet tarafınca karşılanan eğitim masraflarını hesaba katmıyor. TÜİK tarafınca üretilen bilgiler kullanılarak yapılan hesaplamalara bakılırsa, patronların İstanbul’daki bir çalışana ailesini geçindirebilmesi için aylık minimum 5.303 TL ödenmesi gerektiğini vurgulayan İGİAD, insani geçim fiyatının çalışanlara verilmesi için patronlara harekete geçmelerini tavsiye ediyor.

Toplumsal barış ve kalkınmaya vesile olacaklar

“Helal karın adil paylaşımı” prensibini benimseyen İGİAD, piyasa koşulları uygulaması yerine, hakkaniyet, yardımlaşma ve fiyatın yeterliliği prensiplerine dayanan alternatif İGÜ uygulamasını geliştirerek farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimini sağlayacağı taban fiyat düzeyi öneriyor. Bu sayede elde edilen artı pahanın adil bir biçimde paylaşılmasıyla iş ortamındaki motivasyonun da artacağını öngörüyor.
 
Üst