15 kişilik asansör kaç kilodur ?

Cesur

New member
Asansörün Ağırlığı: Bir Hayatın Sığdığı Yük

Merhaba forumdaşlar,

Bugün sizlere her gün yaşamın içinde gördüğümüz, ama çoğu zaman fark etmediğimiz bir metafor üzerinden küçük bir hikâye paylaşmak istiyorum. Hemen söyleyeyim, konu biraz teknik gibi duruyor ama aslında arkasında hepimizi etkileyen bir anlam yatıyor. Yani aslında burada sadece bir asansörün yükünden bahsetmeyeceğiz. Sizinle, insanların arasında kurduğumuz ilişkilerden, birbirimize yük olmanın ne demek olduğundan ve bazen hayatın bize gösterdiği o “ağırlık”lardan bahsedeceğiz. Umarım paylaştığım bu hikâye, sizin de kendi hayatınıza bir ışık tutar.

---

15 Kişilik Asansör: Yükümüz Ne Olacak?

İstanbul’un gökdelenlerinden birinde, işe gitmek için aceleyle asansöre binen 15 kişi vardı. Her birinin yeri farklıydı. Kimi bir yığın evrakla, kimi sabah kahvesini içerken, kimi başını öne eğip bir türlü bitiremediği işler hakkında düşünüyordu. Asansör her katı geçtikçe, aşağıda kalanlar merakla yukarı çıkmayı bekliyordu. Birden, asansör aniden durdu.

Her şey sessizleşti. Kimse hareket etmiyordu. 15 kişi birden birbirine bakmaya başladı. Herkesin içinde bir his vardı ama kimse bu hisse bir ad veremiyordu. Yüksek sesle bir şey söyleyen olmadı. Yavaşça, gözüne bakarak ellerini ovuşturduğunda en çok dikkat çeken kişi, aralarındaki kadınlardan biri oldu. Duygusal zekâsı, her zamankinden daha yüksek bir seviyeye çıkmıştı. Herkesin içinde hissettiklerini okuyarak, “Sanırım hepimiz de fazla yük taşıyoruz,” dedi.

---

Erkekler ve Çözüm Arayışı

Erkeklerden biri, her durumda olduğu gibi çözüm odaklı yaklaşmaya başlamıştı. "Bir sorun yok," dedi. "Asansör sadece birkaç saniye tıkanmış olabilir. Bunu düzeltiriz." O anda başını eğip, biraz derin düşünmeye başlamıştı. Düşünceleri netti, çözüm mutlaka vardı. Şu an bu teknik problemle ilgili pratik bir çözüm geliştirmek gerekirdi. Kollarını sıvadı ve tuş paneline bir kez daha bastı.

Evet, pratik ve doğrudan bir çözüm bulmak, belki de erkeklerin çoğunun dünyasında her şeyin halledilmesi gerektiği ilk yoldu. Ama sorun bu değildi. Asansör hareket etmese de, herkesin içinde bir ağırlık hissi vardı. Belki de çözülmesi gereken şey teknik değil, insanın içindeki o derin duygulardı.

---

Kadınlar ve Empati Arayışı

Kadınlardan biri, her zaman olduğu gibi, duygusal zekâsıyla ortamı hissedip bir adım daha ileri gitti. “Herkesin üzerinde bir yük var, değil mi?” dedi. “Birbirimizi daha çok dinlesek, biraz daha anlamaya çalışsak, belki bu kadar sıkışmazdık.”

Söyledikleri basit gibiydi ama bir anda herkesin üzerinde bir ağırlık oluştu. Kadın, her zamankinden farklı olarak sadece bir çözüm önerisi sunmadı; aynı zamanda tüm grup için empatik bir alan yarattı. Asansörün içinde, 15 kişi, farklılıklarını, duygusal yüklerini ve yaşadıkları karmaşayı bir anlığına hissetmişti. Her biri o anda çok fazla sorumluluk taşıdığını, bazılarının aslında çok ağır yüklerle savaşırken bazılarının ise basit çözümler aradığını fark etti.

---

Yükün Gerçek Ağırlığı

Asansör bir kez daha hareket etmeye başladığında, hiçbir şey değişmemişti. Ama bir şey vardı: Artık herkes, içindeki yüklerin farkındaydı. Kimisi bu farkındalıkla bir gülümseme ile başını kaldırdı, kimisi ise gözlerini kapatıp derin bir nefes aldı.

Aslında asansörün içinde asıl tartışılması gereken şey, o anın gerçeği değildi. Asansörün ağırlığı, her katın üzerinde birikirken, dışarıda daha büyük bir dünya var olduğu unutulmamalıydı. 15 kişi, belki de yaşamları boyunca, o kadar çok yük taşıdı ki, her biri bir noktada kendi yükünü hissetmişti. Bu taşıdıkları yüklerin çoğu, bazen kimseye görünmeyen, sadece onlara ait olan ağırlıklardı.

---

Hikâyeyi Burada Bırakmak

Ve nihayet, asansör son katına geldiğinde, 15 kişi birbirine sarılmasa da gözlerinde bir anlayış vardı. İçsel ağırlıkların ve yüklerin çözümü, bazen sadece bir kelimeden ya da küçük bir empati gösterisinden geçer. Erkekler, pratikte çözüm arar; kadınlar ise ilişkiyi, duyguyu ve anlayışı ön planda tutar. Ama belki de esas çözüm, bu iki yaklaşımı birleştirmekte gizlidir.

---

Bir Sonraki Adım: Yükünüzü Paylaşmak

Forumdaşlar, işte ben de burada duruyorum. Hepimizin farklı yükleri var ve bazen hepimizin çözüm arayışımız birbirinden çok farklı oluyor. Peki ya siz? Yükünüz ne? Bir çözüm ararken, birileri size sadece bir kelimeyle, bir bakışla bu yükü hafifletebilir mi?

Bunu merak ediyorum. Hepimizin hayatında, asansör gibi bir anda tıkanan ve bizi bekleten anlar vardır. O anlarda, birinin empatik yaklaşımıyla ya da birinin çözüm arayışındaki stratejisiyle rahatlayabiliriz. Şimdi, sizin deneyimlerinizle bu hikâyeye nasıl bağlanırsınız?