Üniversitelerde aşı mecburî mu? PCR testini kimler yaptıracak?

Temel

Global Mod
Global Mod
Kabine Toplantısı daha sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları, “Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasıyla, çabucak hemen aşı olmamış öğretmen ve başka çalışanın haftada en az 2 kez yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayana üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da sistemli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz” açıklamasında bulunmuştu. PCR test zorunluluğunun öğretim üyeleri dahil üniversite işçisi ve öğrenciler için de geçerli olduğu öğrenildi.

ÜNİVERSİTELERDE ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE PCR TESTİ ZARURÎ MU?

Çift doz aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite işçisinden haftada iki sefer negatif PPCR test kararı istenecek. Öğretim üyelerinin de dahil olduğu PCR test zaruriliği, aşı sürecini tamamlayarak ‘aşı kartı’ sahibi olan şahıslar için geçerli olmayacak.

İçişleri Bakanlığı’nın 81 vilayet valiliğine gönderdiği ‘PCR Testi’ temalı genelgeye göre, başta öğretmenler olmak üzere eğitim çalışanı, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin sürücü ve rehber işçisi üzere öğrencilerle bir ortaya gelecek vazifelilerden aşı olmamış ya da daha evvel hastalık geçirmemiş olanlardan, haftada iki kere PCR testi ile taranmaları istenecek. PCR testi sonuçları okul yönetimleri tarafınca gerekli süreçler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

Aşı olmayan yahut tek doz aşı olan vatandaşlar için getirilecek PCR testi zaruriliği şu alanlarda uygulanacak:

* Üniversite öğrencileri ve çalışanları
* Yüz yüze eğitim verecek öğretmen ve işçi
* Uçak seyahatleri
* Konser, tiyatro, sinema üzere toplu faaliyetler
* Kentler ortası otobüs seyahati

TEK DOZ AŞI OLANLAR PCR TESTİ VERECEK Mİ?

Aşı sürecini tamamlamayan vatandaşlar okullara, kentler ortası toplu ulaşım araçlarına, konser, sinema ve gibisi alanlara PCR testi kararı beyan etmek zorunda. Tek doz aşı olan vatandaşlar için de bu durum geçerli olacak.

İşletmeciler/organizatörler tarafınca etkinliklere girişte HES kodu üzerinden bireylerin aşılı/geçirilmiş hastalık (kovid-19 hastalığı daha sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen mühlete gore) yahut azami 48 saat evvel yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

FİYATSIZ PCR TESTİ YAPAN DEVLET VE ÖZEL HASTANELER LİSTESİ