TVF niye Kardemir’e ortak oldu? Katar, tahsilata mı başladı?

Beykozlu

New member
Cumhuriyet’ten Jale Özgentürk, Kardemir’i yazdı. İşte o yazı:

Türk yurttaşına hesap vermek üzere bir mecburiliği olmayan Varlık Fonu’nun bu satın almayı niye yaptığını doğal ki öğrenemeyeceğiz.

Ancak biraz geçmişe dönersek bu satın almanın kolay bir gelişme olmadığı açık. İki yıldır ısıtılan bir el koyma öyküsü diyebiliriz buna.

Önceki Kardemir’i hatırlatayım. Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstrileşme atılımının sembol fabrikalarından biri… 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile kuruluyor.

ATATÜRK’ÜN VİZYONU

Fabrikanın niye Karabük’te kurulduğu Atatürk’ün vizyonunun ne kadar geniş olduğunun da göstergesi. Fabrikanın güç kaynağı Zonguldak’taki taşkömüründen karşılanıyor. O senelerda kurulan Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafınca Sivas Divriği’nde keşfedilen hammaddesi ham demir cevheri ise Karabük’e demiryoluyla taşınabiliyor.

Bir kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) olan Kardemir, yıllar ortasında gerekli yatırımlar yapılmadığı için ziyan ediyor. 1980’lerde Turgut Özal’la başlayan özgür piyasa iktisadının rüzgârıyla kan kaybı büyüyor.

Dönemin başbakanı Tansu Çiller 1994 krizine karşı aldığı 5 Nisan kararları doğrultusunda ziyan eden KİT’leri kapatmaya karar veriyor. Lakin hem bölge halkının uğraşı birebir vakitte iktidar ortağı Murat Karayalçın’ın dayanağıyla farklı bir modelle özelleştiriliyor.

Ve Kardemir, Avrupa’daki örnekleri üzere 1 TL’ye çalışanlara, yöre halkına satılıyor. 12 binden çok ortaklı halka açık bir AŞ’ye dönüşüyor.

2010 yılında payların yüzde 51’ini toplayan iki aile Yolbulan ve Güleç ailesi, Kardemir’in idaresini ele geçiriyor. Çıkar çatışmasıyla yıllar ortasında birbirine düşen iki aile niçiniyle Sermaye Piyasası Konseyi (SPK) devreye giriyor.

İki ailenin hengamesini fırsat bilen hükümet ise SPK’nin başında meşhur Ali Fuat Taşkesenlioğlu varken 11 kişilik idare şurası üyelerinin 9’unu Ankara’dan belirliyor. Güç Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar da idare şurası lideri oluyor.

Yönetim şurasında eski Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bile var. Bir yandan üstü kapalı kamulaştırılan öteki yandan “arpalık” üzere atamalarla yıpratılan şirketin paylarının satışı ise 2020 yılında gündeme geliyor.

TOSYALI YALANLAMIŞTI

Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi ve hem de Türkiye Varlık Fonu İdare Şurası Üyesi Tosyalı’nın çoğunluk payını alabilirse Kardemir’le ilgilendiği de o tarihte gündeme geliyor. Bir öteki argüman ise Kardemir’in Varlık Fonu’na devredileceği tarafında.

Tosyalı o günlerde bu tezlere ait hem Kardemir’le ilgilenmediğini söylüyor tıpkı vakitte “Ben Varlık Fonu’nun idare şurası üyesiyim. bu biçimde bir şey asla gündeme gelmedi” açıklaması yapıyor.

Tosyalı, AKP iktidarının desteklediği iş insanlarının başında geliyor. İskenderun’da Türkiye’nin en büyük çelik üretim tesislerine sahip.

ÇÖKÜYOR MUSUNUZ?

Zonguldak bölgesi son periyotta Tosyalı’nın projelerinin toplandığı kent. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük kıymet verdiği Filyos Limanı ve Sanayi Bölgesi’nin işletmeci şirketinin sahibi.

Doğalgaz keşfinin yapıldığı, savunma sanayi için projelerin yer aldığı bölgede, Tosyalı hem de büyük bir gübre fabrikası için arazi tahsisi almıştı.

Tosyalı’nın Katar iştiraki ile buluşması ise Ethem Sancak’tan alınan BMC’yi almasıyla gerçekleşiyor.

Kardemir’de hengameli aileleri mazeret ederek idare paylarını alan Türkiye Varlık Fonu’nun gayesi bilinmiyor. İdare konseyi üyesi Tosyalı’nın ise bu satın almadan kendi bölümü açısından yararlanmaması mümkün değil.

Bu gelişmeleri uzaktan izleyen Karabüklü ne olup bittiğini bilmiyor. Soruları şöyleki:

“Kardemir’e çöküyor musunuz? Kardemir’i iktidara yakın şirketlerden birine mi pas edeceksiniz?”

Piyasada ise öteki bir yorum daha yapılıyor… AKP’nin seçimlerini finanse edebilmesi için Katar tarafınca verilen milyarlarca doların tahsilatı başladı mı?
 
Üst