Türkiye’deki yangınlar niye söndürülemiyor? Türkiye’nin kaç yangın söndürme uçağı var?

Temel

Global Mod
Global Mod
Uzun yıllar nı söndürmede başarılarıyla bilinen (THK) uçaklarının 2 yıldır atıl olarak bekletilmesi reaksiyon çekiyor. Türkiye genelinde yaşanan orman yangınları devam ederken, Avrupa Birliği’ne yapılan talep doğrultusunda 3 uçak yangınlara müdahale ediyor. Türkiye’nin elindeyse Rusya’dan kiralanan 3 yangın söndürme uçağı bulunuyor.


TÜRKİYE’NİN KAÇ YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI BULUNUYOR?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin elinde orman yangınlarıyla uğraş edecek bir uçak filosunun bulunmadığını deklare etti. Türk Hava Kurumu’nun envanterinde ise 6 yangın söndürme uçağı bulunuyor ancak 2019 yılında kuruma kayyum atandıktan daha sonra periyodik bakımların yapılmaması ötürüsıyla uçaklar kullanılamıyor. THK’nın kayyum lideri Cenap Aşçı, yangın söndürme uçaklarına niye bakım yapılmadığı sorusunu ise karşılıksız bıraktı. Cenap Aşçı, 6 uçağın etkin kullanılabilmesi için 4 milyon dolara muhtaçlık olduğunu lisana getirdi. THK’nın tecrübeli yangın söndürme uçak pilotlarının ve teknisyenlerinin bir kısmı da 2020 yılında ‘maddi gerekçelerle’ işte çıkarıldı.


2019 yılından daha sonra Türkiye, Rusya’da kiraladığı 3 yangın söndürme uçağıyla orman yangınlarına müdahale ediyor. Geniş coğrafyaya sahip Türkiye’de yalnızca 3 yangın söndürme uçağının bulunması, tenkit konusu oldu. Öte yandan orman yangınlarıyla çabada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 38 helikopter, 9 insansız hava aracı ve 1 insansız helikopteri bulunuyor.

Kimi Avrupa ülkelerinin sahip olduğu yangın söndürme uçak sayısı şu biçimde:

Yunanistan: 38 uçak

Fransa: 26 uçak

İtalya: 19 uçak

İspanya: 17 uçak

Türkiye: 3 uçak (kiralık)


THK UÇAKLARI niye KULLANILMIYOR?

Sözcü gazetesinde yer alan habere bakılırsa, Türkiye’nin birinci yangın söndürme uçağı pilotu Suat Al, ‘hurda’ denilen THK yangın söndürme uçakları için, “Bakımını yapın, eksikliklerini sarfiyatın her tıp hizmeti verir. Uçağın yaşı değil bakımı önemlidir” dedi.

Al’ın açıklamaları şu biçimde:

“Kiralık uçaklarla, Rus pilotlarla bu iş olmaz. Risk almamak için 100 metreden su atıyorlar. Helikopter de yangın söndüremez, boşuna kira ödeniyor. 1.5-2 ton su alır, yangın yerine gidene kadar da sızdırdığı için suyu azalır.


Orman yangınında en kıymetli bahis erken müdahaledir. Yangın büyük mü küçük mü, duman arttı mı diye beklersen alevler her yeri kaplar söndürme talihi azalır. senelerca telsiz başında ‘Duman var’ anonsu bekledim.

Türkiye’ye en az 15 uçak lazım. Kiralık değil satın alacaksın. Çanakkale, İzmir, Antalya, Muğla ve Gaziantep’te konuşlandırıp hazır bekleteceksin. Bugüne kadar kiralık yangın uçaklarına verdiğimiz para ile uçak fabrikası kurardık.”

TÜRKİYE’DEKİ ORMAN YANGINLARI niye KULLANILMIYOR?

Diken’e konuşan THK’nın eski lideri Erdoğan Karakuş, şu an Rusya’dan alınan büyük uçakların kullanıldığını belirterek, “Dağlık yerlerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz” dedi.


Yangın söndürebilecekken ormanların yanlış siyasetlere kurban edilmesi karşısında öfkeli olduğunu lisana getiren Karakuş, “Çok üzgünüm. Bu duruma tahammül dahi edemiyorum” dedi.


“HELİKOPTERLER YANGINI ARTIRIR”

Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu söylemiş oldu: “Çam yangınlarında helikopter kullanıldığı vakit helikopterin pervanesinin yarattığı rüzgar, yanan çam kozalaklarını fazlaca uzaklara fırlatır ve bu niçinle oralarda da yangın başlar ve yangın söndürülemez.”

“KÜÇÜK UÇAKLAR KULLANILMALI”

THK genel lideri olduğu periyotta yangınla tesirli çaba ettiklerini belirten Karakuş şöyleki dedi: “19 tane kıvrak uçağım vardı. Küçük uçak yani. Bu uçaklar dağların dorukların ortasına girip orada ateşin olduğu yere suyu vurur. Bunlar yapılmadığı surette orman yangınlarının önünün kesilmesi mümkün değildir. Ben THK’nın lideriyken bir yılda hatırladığım kadarıyla 176 yerde yangın çıktı. Hepsini söndürdüğümüz için orman yangınları gündem bile olmadı.”

“15 DAKİKADA GİDERSENİZ SÖNER”

10 uçağın kenarda atıl olduğunu belirten Karakuş, kullanılır durumda olan altı uçağın da su ölçüsü az olduğu sebebi öne sürülerek kullanılmadığını söylemiş oldu: “Orman yangını başladıktan 15 dakika daha sonra söylemiş olduğim uçaklarla oradaysanız, yangın söndürülüyor.”


“THK UÇAKLARI İHALEYE ALINMIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yangın söndürme uçağı ihalesine THK iki yıldır katılamıyor. Son olarak 9 Mart 2021’deki ihaleye de katılmadı. THK’nın ihaleye kendi uçaklarıyla katılamamasının sebebi ise 5 bin litre koşulu. THK’daki uçaklar ise 4 bin 900 lira su kapasitesi var.

Üç Rus uçağının Türkiye’ye bedeli günlük 1.3 milyon lira olmak üzere toplamda 203 milyon lira.

“RUS UÇAKLARI 10 TON SU ATIYOR FAKAT VADİLERE GİREMİYOR”

Karakuş bu münasebete itiraz ediyor ve Rus uçaklarının büyüklüğü niçiniyle yangını söndüremeyeceğini söylüyor: “Yangınlarda küçük uçak kullanılır aslına bakarsanız. Büyük uçak kullanılmaz. Rusya’dan aldığımız uçak 10 ton atıyor fakat büyük olduğu için vadilere giremiyor. Bu niçinle söndüremez.”

“SABOTAJI YAPANLARIN İŞTAHINI ARTIRIYOR”

Sabotaj savlarıyla ilgili de değerli bir noktaya dikkat çekti Karakuş: “Ormanları yakıyorlar. Daha evvel de oluyordu. Lakin siz yangını söndürünce adam diyor ki ‘Bu iş olmuyor.’ Fakat artık olduğunu görüyor.”

Karakuş, kısa müddette denetim altına alınamayan yangınların, sabotaj olaylarını artırabileceği konusunda ikazda bulundu.
 
Üst