TPAO’nun borcu nasıl 4.1 Milyar Dolara çıktı?

Beykozlu

New member
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komitesi, Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) kontrolüyle çalışmalarına başladı. Sayıştay ve TPAO temsilcilerinin katıldığı görüşmede, iktidarın seçim gereci olarak kullandığı doğalgaz keşif ve sondaj çalışmalarının yanı sıra kurumun ekonomik yıkımına niye olan kredi kullanımları gündeme geldi.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine bakılırsa TBMM KİT Komisyonu’ndaki görüşmede, TPAO Genel Müdürü Melih Han Alım, çalışmaları hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Kurumun 2020 ve 2021’de yaşanan ekonomik ve ticari meselelere karşın kar eden seçkin kuruluşlar içinde yer aldığını söyleyen Alım, doğalgaz sondaj çalışmalarının muvaffakiyete ulaşması durumunda kar oranlarının daha yüksek oranlara çıkacağını söylemiş oldu.


CHP’li Deniz Yavuzyılmaz ise TPAO’nun kamu ve özel bankalardan 3 milyar 231 milyon dolar fiyatında kredi kullandığına dikkati çekti.

Döviz kurunda yalnızca bir yılda yüzde 80’in üzerinde artışın yaşandığını anımsatan Yavuzyılmaz, “Bu krediler için ödenmesi gereken faiz toplamı 956,4 milyon dolardır. Borcun yüzde 30’u. Toplam borç 4.1 milyar dolara ulaşmıştır. Ödenen faizle, bir sondaj gemisi daha alınabilirdi. niye TL tercih edilmedi. Açıklanmalı” dedi.

Kurumun gelirlerinin üçte ikisinin döviz cinsinden olduğunu tabir eden TPAO Genel Müdürü Alım, “Kredilerimizi döviz cinsinden kullanmakla aslında kur riskinden uzak kalmış oluyoruz. Kurum menfaatini korunmuş oluyoruz” dedi. Alım, kredilerin geri ödemesinin ise yedi yıl içerisinde yapılacağını söylemiş oldu.
 
Üst