TİM ve birliklere aktiflik bütçesi sonu getirildi

Beykozlu

New member
Limit birlikler için evvelki yılın bütçesinin yüzde 10’u, TİM için ise yüzde 15’i olarak belirlendi.

Aydınlık’tan Recep Erçin’in yazısına nazaran Bakanlık’tan Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği ve 14 birlik genel sekreterliğine geçilen yazıda, “TİM ve ihracatçı birliklerinin mal ve hizmet alımları için bakanlığımız onayı ile TİM ve ihracatçı birliklerine bakanlığımızdan müsaade alınmaksızın direkt harcama yetkisi verilmektedir.” denildi.

250 BİN LİRA İKEN…

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’na harcama onayı başvurusu yapılan “ödül merasimi, çalıştay, seminer, konferans, sempozyum, tepe, ar-ge proje pazarı, yarış, tasarım müsabakası, tasarım haftası, inovasyon haftası, moda haftası vb.” konularda artış yaşandığına dikkat çekilerek, anılan konularda yapılacak harcamalara bir üst limit getirilmesine karar verildiği vurgulandı.

sonucun 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacağı kaydedildi. Buna göre TİM ve birlikler bu etkinlikler için yapacakları harcamalarda üst limitleri geçemeyecekler.

Daha evvel 250 bin lirayı geçen harcamalar için bakanlıktan müsaade alınıyordu. İhracatçılar burada üst limitin enflasyonda gözetilerek artırılmasını istiyordu.

Limitin geçen yıl bütçesinin yüzde 10’u ile sonlu tutulması ise enflasyonist ortam dikkate alındığında aslında bir limit kısıntısı manasına geliyor.

Yukarıda sayılan etkinlikler milyonlarca liraya mal olduğu ve birliklerin temel iştigal alanlarının dışına çıktığı için Bakanlık bu toplantılara lüks gözüyle bakıyordu.

HARCAMALARI TAKİP EDECEK

Bazı ihracatçılar ise yurt ortasındaki lüks etkinliklere karşı çıkarken yurt dışı odaklı projelerde bilhassa fuar ve URGE’ler için hudut konmamasını vurgularken, bir kısım ise, “Bütçeler bizim bütçemiz. Kesilen paralar bizim paralarımız, nereye harcayacağımıza da bıraksınlar biz karar verelim.” anlayışında.

Öte yandan, ilgili mevzuat kararlarına istinaden Bakanlık onayı ile yapılan harcamaların yanı sıra, harcama yetkisi dahilinde direkt TİM/birlik tarafınca yapılan harcamaların münferiden tertipli olarak takip edilmesini teminen ekli örnek harcama takip tablosu formatı da oluşturuldu. İlgili yazıda, “Anılan harcamaların Genel Sekreterlikleriniz tarafınca alt birlik bazında başka ayrı sekmelere işlenerek her ayın birinci haftası (sadece bundan evvelki ay gerçekleşen harcamaları içerecek biçimde) doldurulması ve bakanlığımıza iletilmesi gerekmektedir.” denildi.

Bu karar ise TİM ve birliklerin özerk yapıdan çıkıp direkt Ticaret Bakanlığı’nın bir müdürlüğü üzere işlemesine niye olacak çeşitten. Halihazırda bütçelerin onaylanmaması yüzünden birlik idarelerinde önemli rahatsızlık vardı. Bakalım yeni karar daha sonrası ne çeşit yansılar gelecek.
 
Üst