Simit meblağları ne kadar? İşte simit fiyatları

Temel

Global Mod
Global Mod
Sabah kahvaltılarının süratli kurtarıcısı, çay eşliğindeki görseliyle memleket özdeşi tablonun öznesi simit, cep yakmaya başladı.
2.5 TL’ye satılan simit, yüzde kırk artırımla bir arada 1 Aralık prestijiyle 3 TL’ye satılmaya başladı.
İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Lideri Şaban Özdemir bahis hakkında konuştu. Özdemir, “İstanbul genelinde simit meblağları 3.5 lira oldu. Açma ve simit 3.5, poğaça 3 lira. Börek meblağlarının kilosu en az 60 lira, poğaça fiyatları 2 liradan 3 liraya çıktı. Ham hususa yüzde 300 artırım geldi. Biz yüzde 40 artırım yaptık. Bu artırım da bizi kurtarmıyor. Küçük esnaf kendinden fedakarlık yapacak. 3-5 ay daha sonra kapatmalar başlayabilir” tabirlerini kullandı.


ARTIRIM GELMEYEN HİÇBİR ŞEY KALMADI

Şaban Özdemir, “Maliyetler bu biçimde giderse, yakın vakitte simit 5 TL’yi de nazaranbilir. Hükümetin ivedilikle fiyatlara el atması gerekiyor. Stokçuluk var, istismar var, neye uğradığımızı şaşırdık” dedi.

Unun fabrika çıkış fiyatına artırım yapıldığı gün ‘448 TL’ olduğunu söyleyen Özdemir, yalnızca simit değil poğaça üzere pastane mamüllerine de artırım geldiğini belirterek şunları aktardı:

“Biz iki yıldır simiti 2.5 TL’den satıyoruz, Bu müddette elektrikten doğalgaza, undan susama artırım gelmeyen hiç bir şey kalmadı. bu biçimde giderse poğaça, açma, simit 5 TL’ye koşacak. Yağ, susam, pekmez, şeker, doğalgaz, elektrik, akaryakıt, peynir. Peynir tenekesi geçen yıl 170 TL’ydi, şu an 480 lira oldu. 10 kg katı margarin yağını 130 TL’ye alıyorduk, şu an 300 TL. Biz nasıl dayanalım?”


SATIŞ, MALİYETİ BİLE KARŞILAMIYOR

Ankara’da da simit meblağlarının belirlenmesi konusunda Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası idaresi toplandı. Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Lideri Savaş Delibaş, esnafın ayakta kalmak için artırım yaptığını ham unsurların zamlandığını, ötürüsıyla simit ve türevlerinde artırım yapmanın elzem olduğunu belirtti. Delibaş “Biz bu artırımı bir ay evvel talep ettik. Bizim tüm ham hususumuz dolarla geliyor. Unu, susamı, mayası, pekmezi bunların hepsi dolara bağlı. Dolar yükseldikçe de piyasada bir belirsizlik var. Un, yağ, susam bunlar karaborsaya düşmüş durumda. Bir üretici, toptancıdan 50 çuval un istediğinde, bu esnafa 20 çuval un geliyor. Gereç kısıtlı olarak geliyor. Biz artırım talebinde bulunduğumuzda, simidin 3 TL olmasını istediğimizde unun fiyatı 220-230 TL içindeydı. Artık un 420-430 TL oldu. Neredeyse iki katını geçti. Bunun önü de durmuyor. Fiyatlar sabitlenmiş olsa esnafta kendine bir pozisyon alabilir. Ona bakılırsa hareket ede. Maalesef şu anda yeni zamlanacak 3 TL olan simitten bile esnaf ziyan ediyor” dedi.


Fiyatlardaki artışın devam etmesi durumunda simide bir daha artırım talep etmek zorunda kalacaklarını belirten Savaş Delibaş “Un, yağ, susam meblağları durmadığı sürece ister istemez simit fiyatları da artacak. Bugün ekmekçiler 2.25’lik artırımdan mutlular mı? Ekmekte en ucuz un kullanılıyor. Bizim kullandığımız unlar özel gayeli unlar. Şayet bu biçimde devam ederse büyük bir ihtimalle ocak ayında simit 4 TL olabilir. Ben kendi öngörümü söylüyorum. Materyalin fiyatı düşerse kimse niye artırım yapsın ki. Esnaf bunu yapınca satması gerekiyor. Halkın da alım gücü olması gerekiyor. Biz bu eseri satamadıktan daha sonra artırım yapmamızın bir manası var mı?” dedi.
 
Üst