Salgın periyodunda yüz yüze eğitim nasıl olacak? İşte merak edilen tüm ayrıntılar…

Hasan

New member
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, “Artık okulları kapalı tutma üzere bir lüksümüz yoktur. Birinci önceliğim gerekli tüm önlemleri alarak, okulları tıpkı pandemi öncesinde olduğu üzere yüz yüze eğitime hazır hale getirmektir” açıklamalarından daha sonra neredeyse 2 yıl orta verilen yüz yüze eğitime pazartesi günü başlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos’taki Kabine Toplantısı’nın akabinde yaptığı açıklamada, okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerle irtibatlı lakin çabucak hemen aşı olmamış öğretmen ve öteki çalışanın haftada en az 2 kez PCR testi, tıpkı biçimde aşı olmayan üniversite öğrencileri ve üniversite çalışanlarından da nizamlı PCR testi yaptırmalarını talep edeceklerini deklare etti.


1-TÜRKİYE GENELİNDE YÜZ YÜZE EĞİTİM TAM VAKİTLİ MI OLACAK?

6 Eylül’de tüm kademeler eğitime başlayacak. Tıpkı salgın öncesinde olduğu üzere haftada 5 gün ve tam vakitli olarak başlatılacak. Eğitim, ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Ders müddetleri 40 dakikayı aşmayacak biçimde planlanacak.
Okula giriş-çıkış saatleri, teneffüs vakit içinderı ve bilhassa gerek duyulması halinde ikili eğitime geçilmesine ait süreç, okulun fiziki kapasitesine ve mevcuduna nazaran vilayet ve okul idareleri tarafınca birlikte düzenlenecek. Ders mühletleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak biçimde planlanacak.


Bu süreçte Destekleme ve Yetiştirme Kursları yani DYK’lar yalnızca 8 ve 12. sınıflarda verilecek.

Öte yandan, hadise suratının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da hadise sayısında ani yükselme görülen bölgelerde vilayet ve ilçe sıhhat müdürlükleri uyumunda gerekli önlemler alınacak.


2- OKULLARDA KOVİD-19 SALGININA KARŞI HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?

19 Ağustos 2021 tarihindeki Bakanlar Şurası sonucu doğrultusunda, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okullarda alınması gereken önlemlere ait olarak Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı iş birliğinde “KOVID-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi” hazırlandı.


Buna göre yüz yüze eğitim başladığında okullarda alınacak KOVID-19 önlemleri özetle şöyleki olacak:

– Öğretmenler, eğitim çalışanı, kantin çalışanları ve öğrenci servisi çalışanı ile öğrenciler ile tıpkı mesken içerisinde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilecek.

– Öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada 2 defa PCR testi ile taranmaları istenecek.

– Tüm okullarda kâfi sayıda maske Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca temin edilecek.

– Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılması sağlanacak.


– Öğrenci ve çalışanın hasta, temaslı yahut risklilik durumları Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı içindeki bilgi entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.


3- KİMLERİN PCR SONUÇLARI TAKİP EDİLECEK?

Öğrencilere yönelik aşı ve PCR testi mecburiliği bulunmuyor. Yalnızca öğretmenler değil servis sürücülerinden, servislerde vazifeli yardımcı işçi, okullardaki idari işçi, kantin ve yemekhane çalışanlarına kadar eğitim-öğretim ortamına dahil olan tüm eğitim çalışanları aşı olmak istiyorlarsa aşı olacaklar. Lakin aşı olmayan öğretmen ve okul çalışanlarının haftada 2 sefer PCR testi yaptırma zaruriliği bulunuyor.

Velilerin PCR test sonuçları da denetim edilmeyecek. Buna karşılık Bakan Özer, tüm veli, öğretmen ve eğitim çalışanlarına aşı olmaları davetinde bulundu.

Öte yandan Sıhhat Bakanlığınca yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zarurî PCR testleri, devlet hastanelerinde fiyatsız yapılacak.

Bunun yanında Bakan Özer, ulaşım imkanı sıkıntı olan köy okulları üzere yerlerde bakılırsav yapan ve aşı olmayan okul çalışanlarının ve öğretmenlerin PCR testleri ile ilgili Sıhhat Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini deklare etti.

Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile vilayet, ilçe kurum ve okul seviyesinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık olarak takip edilecek.


4- OKULLARDA MASKE KULLANIMI VE SINIFLARIN HAVALANDIRILMASI NASIL OLACAK?

Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi’nde, okullarda tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin okula maske ile geleceği bilgisine ve okul saatleri boyunca tıbbi maske kullanmasının nasıl olacağına ait tüm ayrıntılara yer verildi.

Rehberde ayrıyeten, derslerde doğal havalandırmanın kıymetine vurgu yapılarak, öğrencilerin ders ortalarında mümkün olduğu kadar açık alana çıkmalarının sağlanması, bu sırada sınıfların hava akımı yaratacak biçimde en az 10 dakika havalandırılması gerektiğine işaret edildi.


5- ÖĞRENCİLER ORTASINDA TOPLUMSAL UZAKLIK NASIL OLACAK?

Kovid-19 önlemlerini içeren rehberde ayrıyeten, okul bahçesinde ve etrafında öğrencilerin, öğretmenlerin, öteki çalışanların kalabalık kümeler oluşturmasının önlenmesi, toplumsal aralığa dikkat edilmesi, teneffüs saatlerinin farklı vakit içinderda düzenlenmesi, sınıf içerisinde öğrencilerin oturma tertibinin yüzleri birebir istikamete dönük olacak biçimde yapılandırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Bunun yanında, yüksek sesle yapılan idmanların açık alanda ve öğrencilerin içinde tercihen en az 2 metre aralık bırakılarak yapılması, beslenme saatlerinin mümkün pek farklı vakit içindera yayılması ve Kovid-19 önlemleri alarak yürütülmesi gerektiğini de işaret edildi.


7- OKULLARIN TEMİZLENMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLECEK?

Kovid-19 önlemlerini içeren rehberde okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, çocukların, öğretmenlerin ve öteki okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama imkanları, ortak alanlara uygun sayıda el antiseptiklerinin konulması da sağlanacak denmekte.

8- VELİLERE HASTALIK DURUMUNDA BİLGİ PAYLAŞMALARI İÇİN BİLGİLENDİRME FORMU VERİLECEK Mİ?

Kelam konusu Bilgilendirme Formu’nda bir taahhüt bulunmuyor. Bu doküman, velilerin okullar tarafınca Kovid-19 süreçleri ile ilgili bilgilendirildiklerine dair bir metin.

Mazereti olan öğrenciler EBA aracılığıyla eğitime devam edecek


9- MAZERETİ OLAN ÖĞRENCİLER EĞİTİME NASIL DEVAM EDECEK?

Mazereti ötürüsıyla yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler için TRT EBA ve EBA platformu aracılığıyla eğitime devam edilecek.

Öte yandan, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarında tahsil nazarann öğrencilerden Sıhhat Bakanlığı e-Nabız Sistemi’nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alanların bu durumlarına ait e-Nabız Sistemi’nden alacakları evrak ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde, bu öğrencilerin eğitim faaliyetlerini sürdürmeleri tarafında il-ilçe ulusal eğitim müdürlüklerince gerekli önlemler alınacak.


11- VELİ VE ZİYARETÇİLERİN OKULA GİRİŞ ÇIKIŞLARINDA HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?

Salgın devrinde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil olmak üzere okul içerisine girişlerine müsaade verilmeyecek. Ziyaretçilerin, okul bahçesi dahil, okula girişin gerekli olduğu durumlarda okul bahçesine giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak. Ziyaretçilerin okula alınması gerektiğinde ise HES kodu denetimi yapılacak.


12- KANTİNLER YEMEKHANELER VE PANSİYONLAR AÇILACAK MI?

6 Eylül prestijiyle başlatılacak yüz yüze eğitim ile birlikte Türkiye genelindeki okul ve kurumlarda Kovid-19 önlemleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak.

Pansiyonlu okullar için 5 bin 872 yeni aşçı ve yardımcı dayanak işçisi ihdas edildi.


13- BİRİNCİ DEVİR VE ORTA TATİLLER İLE İLGİLİ TAKVİM AŞİKÂR Mİ?

Bakanlığın bu yılın temmuz ayında deklare ettiğı takvime göre, birinci devir 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek. Birinci periyot orta tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

İkinci periyot, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek. İkinci periyot orta tatili ise 11 Nisan 2022 Pazar günü başlayıp 15 Nisan 2022 Cuma günü sona erecek.
 
Üst