Prof. Dr. Derviş Karaboğa’nın çalışmaları 38 binden çok atıf aldı

Hasan

New member
2019 yılında yaptığı bir araştırmada 71 rektörün milletlerarası atfı olmadığını, 68 rektörün de hiç memleketler arası yayını bulunmadığını ortaya koyan Prof. Dr. Engin Karadağ’ın araştırması hala tartışılırken, yapay arı kolonisi (Artifical Bee Colony) isimli algoritma çalışması ile yapay zeka konusunda öncü isimlerden biri olan Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Derviş Karaboğa’nın çalışmalarının binlerce atıf aldığı ortaya çıktı.

Google Scholar’ın datalara göre, Karaboğa’nın çalışmaları bugüne kadar toplam 38 bin fazla atıf (citation) aldı.


Karaboğa’nın binlerce atıf alan çalışmalarından biri de Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları. Bu çalışma birebir kitap haline getirildi.

Karaboğa’nın çalışmasının bilgileri şöyleki:

“Yapay zeka optimizasyon algoritmaları olarak isimlendirilen tabu araştırma, yapay ısıl süreç, genetik, karınca koloni, yapay bağışıklık, diferansiyel gelişim, parçacık sürü optimizasyonu ve yapay arı koloni algoritmalarını kapsamaktadır.

-Tabu araştırma algoritması insanın zeki sorun çözme özelliklerini taklit etmektedir.

-Yapay ısıl süreç algoritması gereçlerde ısıl süreç esnasında meydana gelen olayı temel almaktadır.


-Genetik algoritma tabiatta var olan doğal seçme ve genetik süreçler örnek alınarak geliştirilmiştir.

-Karınca koloni algoritması gerçek karınca koloni davranışlarının modellenmesine dayalıdır.

-Yapay bağışıklık algoritmasının geliştirilmesinde doğal bağışıklık sisteminin birtakım özellikleri dikkate alınmıştır.

-Diferansiyel gelişim algoritması tahlil vektörlerinin farkına dayalıdır ve bilhassa nümerik optimizasyon sorunları için geliştirilmiştir.

-Parçacık sürü algoritması kuş sürülerinin yiyecek aramada gösterdikleri zeki davranışı temel almaktadır.


-Yapay arı koloni algoritması bal arısı kolonilerinin güçlü nektarlı yiyecek kaynaklarını aramada ortaya koydukları zeki davranışları örnek almaktadır.

DÜNYANIN EN TESİRLİ BİLİM İNSANLARI LİSTESİNDE

Bu ortada Prof. Dr. Karaboğa, ScienceDirect PLOS Biology mecmuasının yayınladığı ‘Dünyanın en tesirli bilim insanları’ listesinde de yer almıştı.

Stanford Üniversitesi’nden John Ioannidis ve takımı tarafınca; yayın sayıları, atıf sayıları, h-indeksi, hm-indeksleri üzere farklı değişkenler kullanılarak oluşturulan ve PLOS Biology mecmuasında yayınlanan 2019 yılı birinci yüzde 2’lik dilime giren ‘Dünyanın en tesirli Bilim İnsanları’ listesine Prof. Dr. Karaboğa ile birlikte Erciyes Üniversitesi’nden 17 akademisyen girmişti.


2020 yılında DW Türkçe’ye verdiği röportajda “Burada karşılaştırma yaparken atanan rektörün ne kadar bilimsel makalesi olduğuna değil, atandığı üniversitenin ilgili fakültesindeki akademisyenlere nazaran nasıl bir performans sergilediğine bakmak gerekir.

Türkiye’de nitekim epeyce nitelikli rektörler var. Fakat olmayanlar da var. Hatta bunun daha yaygın olduğunu görüyoruz” tabirlerini kullanan Prof. Dr. Engin Karadağ’ın 206 üniversitedeki akademisyenlerin memleketler arası yayınlarda çıkan bilimsel makalelerini incelediği çalışmaya bakılırsa, 71 rektör hiç bir atıf alamamıştı.

68 üniversitenin başında bulunan rektörlerin ise hiç bir memleketler arası makale yazmadığı ortaya çıkmıştı.
 
Üst