Pandemide ilaçlara 48, sıhhat hizmetlerine 52 milyar harcama

KaraYeL

New member
Pandemi, 2020 yılından bu yana tüm dünyada sıhhat harcamalarının istikrarlarını değiştirdi. Türkiye’de de benzeri bir tablo hem kamuda birebir vakitte özel bölümde görülürken, ECONiX Araştırma; ECONALiX, T.C. Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Toplumsal Güvenlik Kurumu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Sigorta Birliği dataları ile yaptığı tahlilleri “COVID-19’un Türkiye Kamu ve Özel Sıhhat Sigorta Harcamalarına Etkisi” başlıklı bir rapor ile yayınladı. Rapora nazaran SGK sıhhat harcamalarında ilaç bütçesi 2020’yi 48 milyar TL, sıhhat hizmetleri bütçesi ise 52 milyar TL’yle tamamlandı. bu biçimdece 2020 yılında ilaç bütçesinde bundan evvelki yıla göre %18,7’lik artış yaşanırken, sıhhat hizmetlerinde bu oran %0,09 olarak kayıtlara geçti. Öte yandan üniversitelere ve T.C. Sıhhat Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde ödenen faturaların bütçesi ortalama %4,20 gerilerken, bu gerilemenin bilhassa COVID-19 tedavisinde hizmet veren üniversite ve devlet hastanelerinde olduğu açıklandı. Buna rağmen özel hastaneler, harcamalarındaki %18,66’lık artışla dikkat çekti. ECONiX Araştırma İdare Üçlüsünden ve Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Güvenç Koçkaya “SGK harcamaları içerisinde kamu hastanelerinde müracaat ve harcama azalırken, özel hastanelerde artışın temel sebebi, kamu hastanelerinin pandemi hastanesi olup acil olmayan hadiselerin ameliyatlarını almamaları ve bu olayların özel hastanelere gitmiş olabileceği söylenebilir” dedi.

Kronik hastaların hastaneye gitmeden ilaca erişebilmesi ortalama reçete fiyatlarını %42 artırdı

ECONiX Araştırma’nın raporunda, pandeminin başladığı 2020 yılına geçildiğinde özel, üniversite ve T.C. Sıhhat Bakanlığı’na bağlı hastanelerine müracaatın %35,15, reçete sayısının %14,78 azaldığı görüldü. Reçete fatura fiyatlarına bakıldığında ise 2020’nin Mart ayından itibaren görülen reçete sayılarındaki gerilemenin tersine %18,7’lik artış yaşandığı açıklandı. bu biçimdece reçete başı ortalama maliyetin %42,27 arttığı kaydedildi. Bu durum, ECONiX Araştırma İdare Üçlüsünden ve Tarsus Üniversitesi, Sıhhat İdaresi Kısmından Dr. Öğr. Gör. Gülpembe Oğuzhan tarafınca “Kronik hastalığa sahip hastaların COVID-19 sebebiyle hastaneye müracaat etmeden ilaçlara erişim sağlayabilmelerinin bir kararı olarak, reçete sayısı düşmesine karşın hastalar ilaçlarını alabilmiştir. Bu durumda bakılırsace olarak reçete başı ortalama maliyeti arttırmış.” biçiminde yorumlandı.

Primleri artan özel sıhhat sigortaları 1,9 milyar TL’lik kârla rekora imza attı

ECONiX Araştırma tarafınca yayınlanan rapor, sigorta dalının pandemi sürecindeki sıhhat harcamalarına da ışık tuttu. ECONiX Araştırma İdare Üçlüsünden ve Hacettepe Üniversitesi, Sıhhat İktisadı ve Farmakoekonomi Anabilim Kısmı Lideri Prof. Dr. Zafer Çalışkan “SGK Genel Sıhhat Sigortası’nın prim gelirleri 2020’de bundan evvelki yıla göre %142,23 artarak 127 milyar TL olarak kayıtlara geçti. SGK Genel Sıhhat Sigortası harcamaları ise %8,23 artışla 100 milyar TL oldu” dedi. Özel sıhhat sigortalarına bakıldığında, toplanan primlerin 2019’a göre %65,32 artışla 8,3 milyar TL’ye ulaştığı açıklandı. 2020’de özel sıhhat sigortası gelirleri olağanın üstünde artışa sahne olurken, sarfiyatların geçen senelera nazaran misal artış gösterdiği görüldü. Özel sıhhat sigortalarının prim ve hasar harcamaları içindeki fark üstünden hesaplanan teknik kârı ise bundan evvelki yıla nazaran %176,78’lik rekor artışla 1,9 milyar TL’ye çıktı.

SGK sıhhat bütçesi 27 Milyar TL fazla verdi

ECONiX Araştırma İdare Üçlüsünden ve Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Güvenç Koçkaya, rapora ait şu değerlendirmelerde bulundu: “Gerek kamu gerekse özel sıhhat sigortacılığının pandemi periyodunda kazanan kesimlerden olduğu aşikar. Zira gelirlerini korur ve hatta artırırken, masraflarının beklenenden daha düşük olduğunu görüyoruz. Gerek kamu gerek özel sıhhat sigortacılığı pandemi yılında toplanan prim ve sıhhat harcanması farkı açısından değerli fazla vermiştir. SGK`nın sıhhat sigortası primleri ile sıhhat harcamaları içinde ortaya çıkan yaklaşık 27 milyar TL’lik bütçe fazlasının, öteki alanlara kaydırıldığını ve bilhassa SGK`nın emeklilik üzere en temel harcamalarında oluşan açığın finansmanında kullanıldığını görüyoruz. halbuki bu bütçe kanser ve gen tedavisi üzere yenilikçi tedaviler için bir daha sıhhat alanında, Türkiye toplumunun daha âlâ ve yenilikçi tedavilere erişimi için kullanılabilirdi. Bu durum, Genel Sıhhat Sigortası’nın toplumsal devlet bakış açısını geliştirmek ve daha güzel hizmet vermek üzere SGK bünyesinden ayrılmasının uygun olabileceği görüşünü yeniden gündeme getiriyor.”
 
Üst