Okullarda maske takmak zarurî mu? Kimler PCR testi olacak?

Temel

Global Mod
Global Mod
2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve sınıflarda yarından itibaren haftada 5 gün olmak üzere başlıyor. Alınan tedbirler ve uygulamalar Sıhhat Bakanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca hazırlanan rehberde paylaşıldı. Yüz yüze eğitime geçiş yaparken, koronavirüs niçiniyle telaşlı olan aileler, ‘okulda ve sınıfta maske takılacak mı?’ sorusunun karşılığını merak ediyor.


ÖĞRENCİLER İÇİN MASKE ZARURÎ MU?

Eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması için 2021-2022 eğitim öğretim yılında yüz yüze sisteme geri dönüldü. Lakin okullarda bulaşı riskini önlemek gayesiyle bir epey önlem alındı.


Ulusal Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı tarafınca takip edilen bu düzenlemeler içinde maske zaruriliği da yer alıyor.

Bakanlığın yayınladığı yüz yüze eğitim programına nazaran; öğrenciler, öğretmenler ve okul işçisinin okul ortasında maske takması zaruridir.

DERSTE VE SINIFTA MASKE TAKILACAK MI?

Öğrenci ve öğretmenlerin bilhassa sınıf ortamında ve ders esnasında maskelerini ağız ve burun kapalı olacak biçimde takması mecburidir.

Farklı sınıflarda ders veren öğretmenlerin ders içinde maskesini değiştirmesi de istenmektedir. Ayrıyeten öğrencilerin de belirli aralıklarla maskeleri değiştirmesi gerekmektedir.


ÖĞRENCİLERE OKULDA MASKE DAĞITILACAK MI?

Öğrenci, öğretmen ve okul işçisinin gün ortasında sık sık maske değiştirebilmesi için okullarda yedek maske tedariği sağlanacak.

Öğrencilerin rahatça ulaşabileceği alanlarda maskeleri atacakları atık kutuları bulunacak, yeni maskelere ulaşmaları sağlanacaktır.

Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maske ile gelecek lakin gelişimsel sorunu olan yahut maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek.

Maske takamayan öğrencilerin, gelişimsel sıkıntıları yahut tıbbi niçinlerle (doktor raporu ile kayıt altına alınmış olan) maske takamayan çocukların da mümkün ise yüz gözetici kullanması sağlanacak.


AŞILI ÖĞRETMENLER MASKE TAKACAK MI?

Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren okulda bulundukları müddet boyunca daima maske takacak.

Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin ders içinde maskelerini değiştirmeleri önerilecek.

Öğretmen odaları ve başka ortak alanlarda bulunan şahısların, aşılananlar da dahil olmak üzere, daima maske takmaları sağlanacak.

Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduğu kadar farklı vakit içinderda ve mümkün olan en kısa müddette gerçekleştirilmesine ihtimam gösterilecek.


OKULLARDA ALINAN ÖNLEMLER (6 EYLÜL 2021)

Vilayet ulusal eğitim müdürlüklerine gönderilen rehbere bakılırsa, öğrencilerle bir ortaya gelmesi zarurî olan aşı olmamış öğretmen ve okul çalışanlarından haftada iki kere PCR testi istenecek.

Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve işçinin gereksinimi olması halinde kullanabilmeleri için kâfi sayıda maske Ulusal Eğitim Bakanlığınca temin edilecek.

Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanacak.

Öğrenci ve çalışanın hasta, temaslı yahut risklilik durumları Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı içindeki data entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

VELİLERE PCR TESTİ MECBURÎ MU?

Salgın devrinde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar bahçe de dahil olmak üzere okula girişlerine müsaade verilmeyecek. Okula girişin zarurî olduğu durumlarda ziyaretçilerin HES kodu sorgulamasında ‘Risksiz’ olduğundan emin olunacak ve en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak.

Ders sırasında sınıf pencereleri, öğrenciler açısından düşme ve çarpma üzere risk yaratmayacak biçimde tedbirler alınarak mümkün olduğunca açık tutulacak ve doğal havalandırma sağlanacak.

Teneffüslerde mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf pencerelerinin ve kapısının büsbütün açılarak hava akımı yaratacak biçimde en az 10 dakika mühlet ile havalanması sağlanacak.

Okulun ortak kapalı alanlarındaki pencerelerin daima açık kalması yahut mümkün olduğu kadar havalandırılması sağlanacak.

Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalar için; havalandırma mümkünse büsbütün pak hava sirkülasyonunu sağlayacak biçimde düzenlenecek.

Havalandırma mümkün olan en düşük süratle çalıştırılacak.

Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa pencereleri açılabilen alanlarda doğal havalandırma tercih edilecek.


OKULLARDA TOPLUMSAL UZAKLIK UYGULANACAK MI?

Okul bahçesinde ve etrafında öğrencilerin, öğretmenlerin, öteki çalışanların kalabalık kümeler oluşturması önlenecek.

Teneffüs saatleri, kalabalık oluşmaması için okulun fizikî kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı vakit içindera gelecek biçimde ayarlanacak.

Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde toplumsal aranın korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öğrenciler içinde toplumsal uzaklık bulunmasına itina gösterilecek.

Kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir ortaya gelmesini en aza indirecek biçimde planlanma yapılacak. Okul giriş ve çıkış saatleri değiştirilemiyorsa ders başlangıç vakit içinderı ve ders ortaları farklı sınıf öğrencilerinin bir ortaya gelmesini en aza indirecek biçimde planlanacak.

OKULLARDA OTURMA SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma tertibi yüzleri tıpkı tarafa dönük olacak biçimde yapılandırılacak.

Öğrenciler içindeki aranın belirlenmesinde okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek okul idaresi tarafınca toplumsal aralığa uygun düzenleme yapılacak.

Olay suratının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da hadise sayısında ani yükselme görülen bölgelerde vilayet ve ilçe sıhhat müdürlükleri uyumunda gerekli önlemler alınacak.

Tükürük ve sekresyon çıkışına niye olabilecek müzik söyleme üzere yüksek sesle yapılan antrenmanlar kesinlikle açık alanda ve öğrencilerin içinde tercihen en az 2 metre aralık bırakılarak yapılacak.

Öğrenciler meskenlerinde yahut okul haricinde idman yapmaya özendirilecek.

Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduğunca farklı vakit içindera yayılacak. Yemeklerin mümkünse sınıf haricinde, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniş, havalandırılabilir yerlerde yenilmesi sağlanacak. Maskeler, yalnızca sıvı alımı yahut beslenme sırasında çıkartılacak.

Ders mühletleri, sınıfın fizikî boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak biçimde planlanacak. Okulun rutin paklığı sıklaştırılacak.

Çocukların, öğretmenlerin ve öbür okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama imkanları sağlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.

Okulun başlangıcında velilere mümkün hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için ‘Bilgilendirme Formu’ verilecek.
 
Üst