ÖSYM Üniversite tercihi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli? İşte YKS tercih rehberi 2021

Hasan

New member
Yükseköğretim Kurumları İmtihanı‘nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 puan barajını geçebilen 1 milyon 627 bin 539 aday, üniversite tercihi yapma hakkı elde etti. Üniversitelerin önlisans (2 yıllık) yahut lisans (4 yıllık) kısımlarında okuyacak adayların hakikat üniversite tercihi için dikkatli olması gerekiyor.

2021 YKS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE VAKİT?

26-27 Haziran 2021’de yapılan Yükseköğretim Kurumları İmtihanı’nın (YKS) sonuçlarının açıklanmasının akabinde üniversite tercihleri başlıyor.

Adaylar tercihlerini 5-20 Ağustos 2021 günleri içinde Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) ilişkin internet sitesinden ve ÖSYM Aday Süreçler Sistemi (AİS) taşınabilir uygulaması üzerinden yapabilecek.


Daha evvel 13 Ağustos 2021’de sona ereceği açıklanan tercih tarihleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca yangın ve sel felaketleri sebebiyle alınan kararla 20 Ağustos 2021’e kadar uzatıldı.

Üniversiteye girmek isteyen adaylar, ÖSYM internet sitesinde yer alan 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda belirtilen kurallara göre, vatandaşlık numaraları ve şifreleriyle tercih yapabilecek. Adayların 24 tercih hakkı olacak. Tercih süreçleri, 20 Ağustos Cuma saat 23.59’da sona erecek.


ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI BELİRLİ OLDU MU? KAÇ KİŞİ YERLEŞTİRİLECEK?


ÖSYM’nin deklare ettiğı üniversite kontenjanlarına ilişkin bilgilere bakılırsa, devlet üniversitelerinin toplam kontenjanı, önlisans programları için 413 bin 504, lisans programları için 390 bin 923, özel yetenek programları için 23 bin 904, okul birincileri için 24 bin 537 olmak üzere toplam 852 bin 868 oldu.

Vakıf üniversitelerinde önlisans programlarına 75 bin 44, lisans programlarına 92 bin 396, özel yetenek programlarına 4 bin 171 olmak üzere toplam 171 bin 611 kontenjan ayrıldı. Yani 2021 yılında yükseköğretim kurumlarında toplamda 1 milyon 24 bin 479 kontenjan bulunuyor.


YKS ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

* Üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusu ile karşı karşıya kalan adaylar; öncelikli olarak kişilik özellikleri, ilgileri, yetenekleri doğrultusunda tercih etmeyi düşündükleri alanları belirlemeli. Yalnızca puanı yettiğinden dolayı istemediği bir kısma tercih listesinde yer vermemeli.

* İmtihan sonuçları belirtildiktan daha sonra adaylar puanlarına göre tercih yapmaya hak kazandıkları kısımlar üzerinden tercihlerini oluşturacaklardır. Sorusunun en kritik karşılık durumlarından biri de imtihanlarda alınan baraj puanlardır. TYT’de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları, AYT’de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans kısımlarını tercih etmeye hak kazanacaklardır.


* Bir aday ÖSYM tarafınca kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.

* Adaylar tercih yapmayı düşündükleri kısım ve programları belirlerken kılavuzda yer alan Özel Şartlar ve Açıklamalar kısmını dikkatlice okumalıdır.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ NASIL YAPILMALI?

2 milyon 500 binden çok kişinin üniversite kazanma hayaliyle ter döktüğü imtihanın birinci etabı olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 puan barajını geçebilen 1 milyon 627 bin 539 aday, yükseköğretim kurumlarına girmek için tercih yapabilecek.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, eğitim muharriri Turgay Polat, imtihanın zorluğu niçiniyle Türkiye’de 2021 yılında geçmiş senelera kıyasla en çok öğrencinin baraj altında kaldığına dikkat çekti.

Öğrencilerin istedikleri puana ulaşamamasına rağmen muvaffakiyet sıralarının geçen yıla nazaran yükseldiğini kaydeden Polat, “Sayısalda geçen sene 390 puan alan öğrenci 109 binlerdeyken bu sene 400 puan alan öğrenci 46 binlerde. Yani neredeyse iki kattan fazla fark var. O yüzden puanlara asla bakmasınlar.

Puanlar onları fazlaca yanıltır. Muvaffakiyet sıralarına bakacaklar. Muvaffakiyet sıraları da geçen yılki bir öğrencinin yerleştiği sırayı gösteriyor. Geçen sene rastgele bir üniversitenin bir kısmına son yerleşen öğrencinin muvaffakiyet sırası kılavuzda da mevcut” dedi.

Adayların 24 tercih hakkının tamamını kullanımını öneren Polat, “Geçen sene 11 bininci girmiş, ‘ben de 11 bininciyim, girerim’ diye bakılmaması lazım. Zira bu kadar kalabalık bir kitlenin eğilimlerini tek tek bilme bahtımız yok. O yüzden bunlar varsayımdır.

Birinci üç tercihlerinde puanlarına ve muvaffakiyet sırasına hiç bakmadan hayal ettikleri kısmı yazsınlar. daha sonraki beş tercihte de kendi muvaffakiyet sıralarından biraz daha yüksek kısımları yazsınlar. Akabinde kendi muvaffakiyet sıralarına eşit ya da düşük puandaki kısımları yazarak tercih yapsınlar. İşin doğrusu da budur” diye konuştu.

YKS ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ PÜF NOKTALARI

Kimi vakıf üniversitelerinin birinci sıralarda tercih edilmesi durumunda ek burslar verdiğini de hatırlatan uzman ruhsal danışman ve Türk Ruhsal Müracaat Rehberlik Derneği Aydın Şube Lideri Süleyman Çokay ise, “Eğer puana nazaran hareket edersek, olağanda hayli daha güzel bir yere gidilebilecekken, daha düşük bir kısma ya da istemediğimiz bir kısma gitme durumunda kalırız. Yüzde 15-20 bandından tercihleri sıralamaya başlayabiliriz. Örneğin öğrencimiz 100 bininci olduysa 80 binden başlayabiliriz. her insanın ulaşmak istediği tepeye uygun kısımları kesinlikle yazalım. Hem ruhsal olarak bunun artısı var tıpkı vakitte dalgalanmalara bağlı olarak da farklı sonuçlar çıkabiliyor. Geçmiş senelerda gördük” dedi.

Adayın muvaffakiyet sırasına uygun okulların içinden istemediği hiç bir okula tercihleri ortasında yer vermemesi gerektiğini de kaydeden Çokay, “Hangisini daha epeyce istiyorsak, hangi kısmın bizim kişilik özelliklerimize uygun olduğunu düşünüyorsak ya da o kentin özelliklerini bir artı olarak görüyorsak yazalım. Tercih yapacağımız üniversitenin bulunduğu kent de hayli kıymetli. Zira kentin sermayesinden, kültürel mirasından, psiko-sosyal bağlarından etkileneceğiz. Öğrencinin şahsi gelişmenini olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek birfazlaca faktör var. ötürüsıyla tercihler, öncelikli olarak puana değil büsbütün isteğe bağlı olmalı. Yani kısımları, meslekleri, kenti bir bütün olarak düşünmek lazım. Bizde büyükten küçüğe yanlışsız dizip ‘en yüksek puanlı olan iyidir’ üzere bir algı var. Aslında o denli değil” kelamlarını kullandı.

ÖSYM ÜNİVERSİTE TERCİH REHBERİ

Yükseköğretim Şurası (YÖK) tarafınca oluşturulan ‘YÖK Atlas’ internet sitesi üniversite seçimi konusunda adayların fikir sahibi olmasını sağlıyor.

Sitede, lisans ve ön lisans programlarına yönelik yerleşenlerin cinsiyet dağılımından, geldikleri vilayetlere, mezun oldukları liselerden, üniversitelerin ülke genelinde tercih edilme istatistiklerine, öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımlarından, değişim programlarıyla giden/gelen öğrenci sayısına kadar bir epey bilgi yer alıyor.

Ayrıyeten adaylar üniversitelerin kendi internet sitelerinden de bilgilenebiliyor. YÖK’ün 6 Ağustos 2021’e kadar sanalfuar.yok.gov.tr internet sitesinden sunduğu ‘Üniversiteni Keşfet YÖK Sanal Fuarı 2021’ uygulamasının yanı sıra biroldukça üniversite de bu yıl tercih ve tanıtım günleri düzenliyor.

Öğrencilerin seçecekleri bölümdilk evvel üniversite tercihini gerçek yapması gerektiğini vurgulayan eğitim muharriri Polat, “Türkiye’de üniversitelerdeki toplam kısım çeşitliliği 2 bin 800’dür. Fakat bütün ‘un (Türkiye İş Kurumu) kaynaklarına, insan kaynakları sitelerine baktığınızda Türkiye’de insanların şu an etkin yaptığı meslek ve iş çeşidi 60 bin 800.

Bilgisayar mühendisliği mezunu bir insan, bin 500’e yakın farklı işte çalışabiliyor. Demek ki kısım temelli bakış açısının yerine üniversite temelli bir bakış açısı sunmak lazım. Üniversite aslında bir yol arkadaşıdır. Bir öğrenci bugün 2021 yılında üniversiteye girdiğinde en az 5 yıl eğitim alacak ve 2026’da mezun olacak.

ötürüsıyla hiç birimiz 2026’da dünyanın nasıl dönüşeceğini kestiremeyiz. O yüzden bugün çocuklara ‘şu işte gelecek var, bunu seç iş bulursun’ üzere kavramlarla yaklaşmak onlara epey büyük bir kötülük yapmak demek” sözlerini kullandı.

2021 ÖSYM YKS ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU
 
Üst