“Net-sıfır gayeleri önündeki en büyük mahzur finansal kuvvetlikler”

KaraYeL

New member
Global yenilenebilir güç kapasite yatırımları 2020 yılında %2 yükselerek 303,5 milyar dolara ulaştı. Lakin memleketler arası kontrol ve danışmanlık şirketi EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57.’sini hazırladığı Yenilenebilir Güç Ülke Cazipliği Endeksi’ne (RECAI) göre; global olarak net-sıfır amaçlarının yakalanabilmesi için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Endekste kurumsal yatırımcıların güçteki dönüşümün finansmanında oynaması gereken rolün kıymeti vurgulanıyor.

Pak güç yatırımları teşvik edilecek

Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) gayelerinin yatırımcı gündeminde üst sıralara yükselmeyi sürdürdüğünün açıklandıği endekste, kurumsal yatırımcıların yenilenebilir güce olan ilgisinin de artmaya devam ettiği tabir ediliyor.

Kasım 2021’de İskoçya’da yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), hükümetlerin gayeleri ve alınan aksiyonlar içindeki açığın kapatılması için bir fırsat sunuyor. Endekse göre; yenilenebilir güçte önde gelen ülkelerin mevcut siyasetleri ve taahhüt ettikleri aksiyonlara ait görünüm, hesap verebilirlik ve şeffaflığın artacağına işaret ediyor. Yol haritaları ve siyaset tedbirlerinin ayrıntılandırılması yoluyla yenilenebilir güç yatırımlarının teşvik edileceği öngörülüyor.

Ülkeler ve şirketler ortası iş birliklerinin güçlenmesi gerekiyor

EY Türkiye Güç Bölüm Başkanı Erkan Baykuş yaptığı değerlendirmede şunları söylemiş oldu: “Endeks, Covid-19 pandemisinin aciliyet teşkil eden çevresel meselelerle ilgili farkındalığın global çapta yükselmesini sağladığını gösteriyor. COP26 ve Taşınabilir Dünya Kongresi (MWC Barselona) üzere etkinlikler, ülkeler ve şirketlere net-sıfır maksatlarına ait değerli görüşmeler yapma imkanı sunuyor. hiç bir ülke yahut şirket net-sıfır gayesine tek başına ulaşamayacağından, sanayi ekosistemleri, farklı coğrafyalar ve hükümetler içinde iş birlikleri kurulması ehemmiyet taşıyor. değişen teknolojinin sağladığı imkanların, dünyayı daha sürdürülebilir bir geleceğe taşıma gayeli dönüşümde aktif halde kullanılması gerekiyor.”

Endekste Avrupa ve Çin’de yeşil hidrojene yönelik yapılan çalışmaların bu yeni değişen teknolojinin barındırdığı yüksek potansiyeli ortaya koyduğu belirtilirken, öte yandan bu çalışmaların ticari ve yaygın olarak kullanması için üstesinden gelinmesi gereken kuvvetliklere işaret ediliyor.

ABD ve Çin birinci birincisi sıradaki yerini koruyor, Hindistan üçüncü sıraya yükseldi

ABD, endekste en üst sıradaki yerini koruyor ve ABD Lideri Joe Biden idaresinde yerini koruyacağı öngörülüyor. Paris Anlaşması’nın bir daha kabul edilmesi, sera gazı düzeylerinin 2030 yılına kadar %50-52 azaltılmasına yönelik yapılan açıklama ve 2035 yılına kadar %100 karbonsuz güce geçişin sağlanmasına yönelik maksat ABD’ye olan yatırım ilgisinin artmasını sağlayabilir. Endekste ikinci sırada yer alan Çin ise 2020 yılında rüzgâr gücü kapasitesini 72,4 GW artırdı. birebir vakitte Nisan ayında ABD ve Çin başka ülkelerle de bir arada iklim değişikliği ile çaba için iş birliği yapacaklarını deklare ettilar.

Doğu Asya’da 316 milyar dolarlık yatırım potansiyeli

Güneş gücü bölümünün değerli ölçüde büyümesi ve 2040 yılına kadar güneş gücü üretiminin kömür gücünü geçmesi beklenen Hindistan, endekste 4. kolay 3’e yükseldi. Endekste sırasıyla 8 ve 17. sırada yer alan Doğu Asya ülkeleri Japonya ve Güney Kore, 2020 yılında net-sıfır emisyona ulaşmaya yönelik taahhütlerde bulundular. Endekste, Doğu Asya’da 800’den çok hayata geçirilmeye hazır pak gücü projesi olduğu ve bölgenin toplam 316 milyar dolarlık yatırım potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Rüzgâr gücü projeleri yükselişte

Endekste dünya genelinde biroldukça hükümetin offshore rüzgâr gücünde yeni projeler başlatmaya yönelik deneme niteliğinde teşebbüslerde bulunduğu söz ediliyor. Türkiye’nin 30. kolay 25 yükseldiği endekste, Polonya 22’ye, Brezilya ise 11’e yükseldi. Polonya, offshore rüzgâr gücü kapasitesini 2030 yılına kadar 5,9 GW yükseltilmesini teşvik edecek yeni bir yasa yürürlüğe koydu. Brezilya’nın federal etraf otoritesi, offshore rüzgâr projeleri için lisanslama kılavuzları yayınladı.

Almanya, gelecek onshore rüzgâr ihalelerinin dizaynında yapılan son dakika değişikliklerin tenkitlere maruz kalmasıyla sıralamada bir basamak gerileyerek 7. sıraya geriledi. İtalya, AB Kurtarma Fonu’ndan 209 milyar euro hibe aldıktan daha sonra sıralamada iki sıra tırmanarak 15. sıraya yükseldi.

“Yatırım kararlarını riskten kaçınma prensibiyle alan kurumsal yatırımcıların, fosil yakıt yatırımlarından çevresel açıdan daha sürdürülebilir projelere yöneldiklerini görüyoruz” diyen Erkan Baykuş, “Riskleri azaltma araçları, yenilenebilir güç dalı için oluşturulan yapılandırılmış finansman düzenekleri ve düzenleyici kurumların taahhütleri pak güç yatırımlarının artmasına dayanak olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı
 
Üst