DFB genel müdürü Andreas Rettig (solda), t-online muhabiri Noah Platschko ile konuşuyor. (Kaynak: Steffen Simon / DFB)
Bayraklar ve renk teorisi demişken: 2022 Dünya Kupası'nda “Tek Aşk Bağları Tartışması” gibi bir tartışmadan şu ana kadar kurtulduğunuz için ne kadar mutlusunuz?
Benim için uzaktan bakıldığında bu bir iletişim sorunundan çok zamanlama sorunuydu. Böyle çözülmemiş bir durumla turnuvaya girmek büyük bir hataydı. Nasıl ki gazeteciler veya evli çiftler arasında farklı bakış açıları varsa, ekip içinde de farklı bakış açıları vardır. Her oyuncunun kendi aklı vardır. Dernek olarak çözülmemiş bir konunun soyunma odasına kadar ulaşarak farklı tartışma ve tepkilere yol açmasına izin veremezsiniz.
Ekip şu anda böyle bir senaryodan nasıl korunuyor?
Yanlış anlaşılma olmasın: Ekibimizi izole etmiyoruz. Ekip açık, erişilebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Kimseyi susturmuyoruz ve herkes doğru olduğunu düşündüğü şeyi söylemeli. Açıkça söylemek gerekirse onlara konuşma notları vermiyoruz. Odak noktamız futbol ama sporla siyaseti ayıramayız. Arkadaşlarımızdan da tavır almalarını bekliyoruz. Ve her şeyin önceden tamamen klinik bir şekilde bir kenara bırakılmasındansa özgünlüğü yüzlerce kez tercih ederim. Ve eğer bir çizik varsa, öyle olsun. Bu gerçek hayat.
Alman takımı Cumartesi günü Danimarka karşısında yara almaktan kaçınmak isteyecek. Düello hakkında ne düşünüyorsun?
Danimarkalıları İngiltere'ye karşı oynadıkları maçta canlı gördüm. Çözülmesi zor bir ceviz olacak ama hiçbir rakipten saklanmamıza gerek yok.
Eleme ihtimali her zaman mevcuttur. Son 16 turundan çıkış ne anlama gelir?
Son 16 turunda elensek bile Julian Nagelsmann'a olan bağlılığımız hiçbir şekilde değişmeyecek. Tüm elemeler aynı değildir. Bizim için performans türü çok önemlidir. Şu ana kadar tüm performansları gerçekten beğendim, oyunlarda ufak dalgalanmalar var. Hiçbir şüphe belirtisi yok.

Rudi Völler, Julian Nagelsmann ve Andreas Rettig, Mart ortasında Mainz yakınlarındaki bir okulu ziyaret ediyor. (Kaynak: IMAGO/Martin Hoffmann/imago)
İspanya'nın çeyrek finaldeki mücadelesi daha da zorlu olabilir.
O kadar uzağa bakmıyorum. Ancak İspanyolların şu ana kadar yaptıkları etkileyiciydi. Ralf Rangnick'in Avusturyalıları gibi onlar da ünlem işareti bıraktılar. Fransa dikkate alınması gereken bir güç olmaya devam edecek. Ancak artık İtalya ile rekabet etmek zorunda kalan İsviçreli de beni etkiledi.
Son 16'ya kalan oyuncular için de ikramiyeler var. 26 oyuncunun her biri, gruplarını kazandıkları için 50.000 avro aldı.
Rakamlarla ilgili yorum yapmıyorum. Para ve ikramiye konusunun o kadar küçük bir rol oynadığını söyleyebilirim ki beni neredeyse şaşırttı. Bunu her zaman tartışmalara yol açan kulüplerden biliyorum. Burada DFB'de kahve içmekle ağzımızı silmek arasında karar verilmişti. Ekip doğru öncelikleri belirler.
Oyunculara gitmeyen artan paralara ne oluyor?
Bakalım geriye bir şey kalmış mı. Eğer kalmışsa, hazinedarımız kesinlikle bunun için bir kullanım bulacaktır.
Avrupa Şampiyonası'nın ardından Olimpiyat Oyunları da DFB kadınlarının katılımıyla Fransa'da düzenlenecek. Avustralya'ya karşı oynayacağınız ilk maç için Marsilya'ya gidecek misiniz?
Evet, Marsilya'da Avustralya ve ABD'ye karşı oynanacak ilk iki ön eleme maçında orada olacağım ve DFB Başkanı da orada olacak. Ayrıca umarım Paris'e gidip madalyayla dönebiliriz.

Horst Hrubesch, Andreas Rettig ile sohbet ederken, (Kaynak: IMAGO/Joeran Steinsiek/imago)
Bundan önce 16 Temmuz'da Hannover'de Avrupa Şampiyonası elemeleri oynanacak. Bu, Horst Hrubesch'in milli kadın antrenörü olarak son “iç saha maçı” olacak.
Horst'u milli teknik direktör yapma kararı, DFB'deki ilk resmi görevimdi. Onun adına konuşmak istiyorum çünkü çok zor bir durumdan çıkmamıza yardım etti. İşi hemen üstlenmek, böylesine muhteşem bir performans sergilemek ve karmaşık bir başlangıç pozisyonundan Olimpiyatlara katılmaya hak kazanmak inanılmaz derecede etkileyiciydi. Horst'a Alman topraklarındaki son maçında değerli bir ortam sunmak istiyoruz. Ve sadece o değil.
Hala yapılacak birkaç veda var.
Melanie Leupolz ve Svenja Huth da bu maç sırasında DFB tarafından resmen veda edilecek. Halihazırda 26.000 bilet sattık ve Horst, Melanie ve Svenja'nın dernekteki olağanüstü performanslarını yansıtan bir atmosfer deneyimlemelerinden büyük mutluluk duyacağız.
Erkekler finali ise iki gün önce Berlin'de oynanacak. Yolculuk aynı zamanda trenle zamanında yapılmalıdır. Bay Rettig, röportaj için çok teşekkür ederim.