Kurbanlık hayvan seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında hayvanın yaşı geliyor. Çünkü büyükbaş ya da küçükbaş hayvanın kurban edilebilmesi için dinen kimi kaidelerin yerine getirilmesi gerekiyor. Sığır ve manda 2 yaşını, koyun ve keçinin 1 yaşını doldurduktan daha sonra kurban edilebilir. Bunu öğrenmek için hayvanın küpesindeki ayrıntıları Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın küpe sorgulama sayfasına ye da e-Devlet‘e girmek gerekiyor.
KÜPE NUMARASINDAN HAYVAN NASIL SORGULANIR?
Sağlıklı ve emniyetli hayvan satın almak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geliştirdiği Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) uygulaması bilhassa ‘nda kurban kesecek vatandaşların havyan seçiminde sıkça tercih ediliyor.
Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı hayvanların cinsi, ırkı, çeşidi, doğum tarihi üzere bilgilere erişebilmeleri için vatandaşlar hayvanbilgi.tarim.gov.tr internet sitesini kullanabilir.
Hayvanların küpelerindeki bilgiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) taşınabilir uygulamasına yahut web sitesine girilerek kurbanlık hayvanın künyesine ulaşılabilir.
HAYSAG NASIL İNDİRİLİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) uygulamasını Google Play Store ve App Store uygulamaları üzerinden akıllı telefonlara ya da tabletlere indirmek mümkün.
HAYSAG uygulamasını aygıta indirdikten daha sonra küpe kısmında ki barkodu okutarak yahut küpe numarasını girerek hayvanların ayrıntılarını denetim edebilirsiniz.
KURBANLIK HAYVAN SEÇME REHBERİ
Hayvan alımı, satımı, sevklerinde kesitine dikkat edilmesi gereken kurallara ait ” güncellendi. Besin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafınca hayata geçirilen rehber uygulaması ile hayvanların özellikleri, kurbanlık yaşları, yaş tayinleri ve sağlıklı hayvanların besbelli görünüşü hakkında bilgiler yer alıyor.
Rehberde Kurban Bayramı’nda hayvan hastalıklarının artmaması için satıcılara ve satın alanlara bilgiler veriliyor.
Kurbanlıkların beslenmesi ve bakımı haricinde rehberde hayvanların besi durumunu öğrenebilmek için püf noktaları da yayınladı.
Rehberde tüketmedilk evvel hayvanların dinlendirilmesi ve saklanması, karkas parçalama, iç organların tüketimi, gerekli dini merasim, deri soma ve tuzlama üzere bir fazlaca bilgi yer alıyor.
KÜPE NUMARASIYLA HAYVAN SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN
KÜPE NUMARASINDAN HAYVAN NASIL SORGULANIR?
Sağlıklı ve emniyetli hayvan satın almak için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geliştirdiği Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) uygulaması bilhassa ‘nda kurban kesecek vatandaşların havyan seçiminde sıkça tercih ediliyor.
Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı hayvanların cinsi, ırkı, çeşidi, doğum tarihi üzere bilgilere erişebilmeleri için vatandaşlar hayvanbilgi.tarim.gov.tr internet sitesini kullanabilir.
Hayvanların küpelerindeki bilgiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) taşınabilir uygulamasına yahut web sitesine girilerek kurbanlık hayvanın künyesine ulaşılabilir.
HAYSAG NASIL İNDİRİLİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Sıhhati ve Refahı (HAYSAG) uygulamasını Google Play Store ve App Store uygulamaları üzerinden akıllı telefonlara ya da tabletlere indirmek mümkün.
HAYSAG uygulamasını aygıta indirdikten daha sonra küpe kısmında ki barkodu okutarak yahut küpe numarasını girerek hayvanların ayrıntılarını denetim edebilirsiniz.
KURBANLIK HAYVAN SEÇME REHBERİ
Hayvan alımı, satımı, sevklerinde kesitine dikkat edilmesi gereken kurallara ait ” güncellendi. Besin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafınca hayata geçirilen rehber uygulaması ile hayvanların özellikleri, kurbanlık yaşları, yaş tayinleri ve sağlıklı hayvanların besbelli görünüşü hakkında bilgiler yer alıyor.
Rehberde Kurban Bayramı’nda hayvan hastalıklarının artmaması için satıcılara ve satın alanlara bilgiler veriliyor.
Kurbanlıkların beslenmesi ve bakımı haricinde rehberde hayvanların besi durumunu öğrenebilmek için püf noktaları da yayınladı.
Rehberde tüketmedilk evvel hayvanların dinlendirilmesi ve saklanması, karkas parçalama, iç organların tüketimi, gerekli dini merasim, deri soma ve tuzlama üzere bir fazlaca bilgi yer alıyor.
KÜPE NUMARASIYLA HAYVAN SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN