Kış saati uygulaması niye kaldırıldı, geri gelecek mi? Karanlıkta uyanmaya devam…

Temel

Global Mod
Global Mod
Kış aylarında kullanılması ötürüsıyla bilhassa batı vilayetlerinde sabah saatlerinde havanın karanlık olması, asayiş sıkıntılarının yanı sıra her gün işe ve okula insanları ruhsal olarak olumsuz etkiliyor.


Türkiye‘nin ulusal saatini doğu meridyenindeki GMT+3’e sabitlemesi ötürüsıyla, batıdaki hudut komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile içindeki 2 saat vakit farkı olurken; bir çok uzaktaki Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile birebir saati kullanıyor.

Öte yandan, Türkiye’nin güneydoğudaki hudut komşusu Suriye’nin GMT+2 ni kullanımı ötürüsıyla iki ülke içinde 1 saat vakit farkı buluyor. Yani Türkiye’de saat 14.00 iken Suriye’de saat 13.00’ü gösteriyor.


Bir öbür tuhaf durumsa, Türkiye’nin 2016 yılında yaz saatini sabitlemesi ötürüsıyla KKTC‘de de birebir uygulama hayata geçirilerek yıl boyunca GMT+3 vakit dilimi kullanılıyor. Ama KKTC’nin hudut komşusu Güney Kıbrıs Rum İdaresi GMT+2 vakit dilimini kullanımı ötürüsıyla birebir adada kuzey ve güney içinde 1 saat vakit farkı bulunuyor. Örneğin, Lefkoşa kentinin kuzey tarafında saat 14.00 iken, yürüyerek geçilebilen güney tarafında saat 13.00.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NE VAKİT VE niye KALDIRILDI?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara nazaran, gün ışığından daha fazla yararlanmak hedefiyle 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması biçiminde başlayan yaz saati uygulamasının yıl uzunluğu sürdürülmesi kararlaştırıldı.


Alınan kararda münasebetler şu tabirlerle sunuldu:

“Gün ışığından daha fazla yararlanmak hedefiyle bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl uzunluğu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak emeliyle saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihindeki ve 8589 sayılı Bakanlar Heyeti sonucu’nda yer alan ’30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması’ ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.”


DÜNYA SAAT DİLİMLERİ


KIŞ SAATİ UYGULAMASI GERİ GELİR Mİ?


CHP Milletvekili Burak Erbay, yaz saati uygulamasına ait 7 Ocak 2022 tarihinde soru önergesi verdi. Önergeye cevap veren Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasında bir değişiklik olmayacağını söylemiş oldu.

Dönmez şunları kaydetti:

“Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup, bu tasarrufun mali karşılığı tek vakitli tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç vakitli tarifeye bakılırsayse 5.94 milyar TL’dir.


birebir vakitte, AB komitesi tarafınca üye ülkeler 28 Mart 2021’den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye sonucu iletilmiş olup, üye devletler bu istikamette kararlarını kendileri alacaktır.

Tüm bu gelişmeler doğrultusuna mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi tarafında bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır.”

YAZ SAATİ UYGULAMASI VATANDAŞLARA SIKINTI ANLAR YAŞATIYOR

Tasarruf ve toplumsal hayat açısından sık sık tartışma konusu olan yaz saati uygulaması, bilhassa batı vilayetlerinde sabah saatlerinde havanın karanlık olması ötürüsıyla çeşitli meselelere niye oluyor.

İstanbul Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu, Youtube kanalında yayınladığı ‘Yaz saati uygulamasına niye son verilmeli?’ görüntüsü ile yaz saati uygulamasını eleştirdi.

Hazırlanan görüntüde hem toplumsal hayatın ortasındaki şahıslar birebir vakitte hususla ilgili bilgi sahibi bireyler uygulama ile ilgili olarak şikayetlerini lisana getirdi.

Görüntüde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İdare Heyeti Üyesi Mehmet Özdağ, “Türkiye’nin yüzde 87’si orta meridyenin batı bölgesinde yaşıyor. Bu sebeple bir tasarruf kelam konusu değil” sözlerini kullandı.
 
Üst