Kimlik ile ehliyet birleştirme nasıl yapılır, fiyatı ne kadar? İstenen dokümanlar ve randevu sayfası

Temel

Global Mod
Global Mod
2016 yılında yeni ehliyet kartına ve 2019 yılında na geçilmesinin akabinde 2020 yılında kimlik ve ehliyeti birleştirme süreci de hayata geçirildi. İlçe nüfus müdürlüğüne müracaatta bulunan vatandaşlar ehliyetlerini, kimlik kartına tanımlayarak yanlarında tek kart taşıma kolaylığına erişebiliyor. Birleştirme sürecini yapan şoförler, ehliyet istenen durumlarda kimliklerini ibraz edebiliyor.

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Ehliyet ve kimlik kartını birleştirmek için randevular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan randevu.nvi.gov.tr internet adresinden yahut ALO 199 davet merkezinden alınabiliyor.


İnternetten randevu alan vatandaşlar, randevu sayfasında ‘SÜRÜCÜ EVRAKI RANDEVU AL’ kontağını tıklayarak akabinde şahsi ayrıntılarını girmeli. Vilayet ve ilçe seçimi yaptıktan daha sonra size uygun bir saati seçebilirsiniz.


KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME SÜRECİ FİYATLI Mİ?

Yeni tip şoför evrakları
, ilçe nüfus müdürlüklerine müracaatta bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu süreç için vatandaşlardan rastgele bir fiyat alınmıyor.

Lakin eski tip ehliyete sahipseniz bunun için toplam 15 TL harç fiyatı ödemeniz gerekiyor. Ayrıyeten sıhhat raporu üzere birtakım dokümanlar istenebilir. Bu dokümanlar için de fiyat ödemeniz gerekebilir.


NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE GİTMEK GEREKİYOR MU?

Kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl yapılır
, merak konusu oldu. İki kartı birleştirme süreçleri için, randevu aldıktan daha sonra nüfus müdürlüğüne şahsen gitmeniz gerekiyor. Ehliyeti yeni kimliğe ekleme süreci uzaktan otomatik yapılmıyor. Vatandaşların şahsen müracaat yapması gerekiyor.

‘Hayat Kimliğinle Kolay’ uygulamasıyla vatandaşlar iki kimlik kartı yerine tek kimlik kartı taşıyarak hem ehliyet birebir vakitte kimlik olarak kullanabiliyor.

YENİ KİMLİK İLE ESKİ EHLİYET BİRLEŞTİRME NASIL YAPILIR?

Kimlik ve ehliyeti birleştirme süreci için, her iki kartın da yeni tip olması gerekiyor.
Yalnızca yeni kimliği olan vatandaşlar, evvela ehliyetini yenilemesi gerekiyor.


Hem yeni kimliği, birebir vakitte yeni ehliyeti olmayan vatandaşlar, her ikisini de yeniledikten daha sonra birleştirme sürecini gerçekleştirebilir.

Yeni ehliyet

BİRLEŞTİRME SÜRECİNDE GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan vatandaşlar
ın birleştirme süreci için rastgele bir doküman ibraz etmeleri gerekmiyor. Yalnızca nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme süreci için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sıhhat raporu ve 15 TL’lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.


HES KODU GEREKİYOR MU?

Randevu alma sürecinde sistem HES kodunu sorar. , vatandaşların koronavirüs (kovid-19) hastalığı açısından rastgele bir risk taşıyıp taşımadığını öğrenmek için gerekiyor. Rastgele bir devlet dairesine giriş yapıldığı vakit HES kodu talep edildiğini hatırlatalım.

BİRLEŞTİRME SÜRECİNDEN daha sonra EHLİYETİ YANINDA BULUNDURMAMANIN CEZASI VAR MI?

Kimlik ve ehliyet birleştirme sürecinin akabinde yalnızca kimlik kartı taşınabilir. Bu noktadan daha sonra ehliyeti taşımaya gerek kalmaz.
Trafik polisi çevirmelerinde kimlik ibraz etmeniz kâfi olacak, rastgele bir cezası olmayacak.

Ama nüfus müdürlüğündeki birleştirme süreçleri sırasında ehliyeti ilgili memura göstermek gerektiğini belirtelim.

Yeni kimlik

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KİMLİK İLE EHLİYETİ BİRLEŞTİRDİ


İçişleri Bakanlığı, şoför dokümanı ayrıntıları kimlik kartına aktarılan kişi sayısının 2 milyon 21 bin 570 olduğunu deklare etti. 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen kimlik kartı ile ehliyeti birleştirme uygulamasına müracaat sayısında 327 bin 672 şahısla İstanbul birinci sırada yer aldı. İstanbul’u 161 bin 872 şahısla Ankara, 82 bin 804 şahısla İzmir, 79 bin 45 şahısla Antalya ve 63 bin 677 bireyle Bursa takip etti.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyleki:

“Dünyada birinci ve tek uygulama olan uygulamasıyla yeni jenerasyon şoför dokümanlarındaki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor. bu biçimdece vatandaşların, trafikte yanlarında ayrıyeten şoför dokümanı bulundurma mecburiliği ortadan kalkıyor. Yeni tip şoför dokümanı ve yeni tip kimlik kartına sahip olanlar, kimlik kartlarıyla nüfus müdürlüklerine başvurduklarında ya da kimlik değiştirmek için nüfus müdürlüklerine geldiklerinde bu hizmetten fiyatsız yararlanabiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yer alan işletim sisteminden, kimlik kartı müracaatının alınması ile kimlik kartının basımına kadar olan süreçteki bütün yazılımlar Bakanlığımızın mühendisleri tarafınca yerli ve ulusal olarak geliştirildi.”
 
Üst