Kartlı harcamalardaki artış 2021’de yüzde 50’ye dayandı

KaraYeL

New member
Pandemide değişen alışveriş alışkanlıkları kartlı harcamaları artırdı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Dünya Bankası bilgilerinden faydalanılarak yapılan Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2021 araştırmasına nazaran, her sene katlanarak büyüyen kartlı ödemeler, 2021’de bundan evvelki yıla oranla yaklaşık %50 artarak 1 trilyon 712 milyar TL’ye yükseldi. Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı 84 milyona, banka kartı sayısı ise 207 milyona ulaştı. 2020’de 1,7 milyar olan temassız süreç adedi ise 2021’de %114 artarak 3,7 milyar adedi gördü. Büyüme trendinin artarak devam edeceği, 2023’te kartlı harcamaların 2,5 trilyon TL’ye ulaşacağı öngörülüyor.

Kartlı harcamalarındaki artışın tüketicileri kredi kartı seçimlerinde bilinçlendiğini belirten Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “Tüketiciler bu vakitte sonlu taksit seçeneklerine karşın aidatsız kredi kartlarına yöneldi. Bankalar da aidatsız kredi kartı mamüllerini çeşitlendirmeye başladı. Bankalar, ayağını yorganına nazaran uzatmak isteyen tüketiciler için, aidatsız kredi kartlarına da puanlı alışveriş ve taksit seçeneği ekledi. 2021’de platformumuz üzerinden gerçekleştirilen kredi kartı müracaatlarında %71’lik bir artış yaşandı. Lakin yapılan müracaatlardan yalnızca %10 civarı onaylanıyor. Bu yüzden kullanıcılar tek seferde epeyce sayıda karta başvuruyorlar.” dedi.

Aidat fiyatlarındaki artış talebi tetikliyor

BDDK tarafınca 2014’te yayımlanan yönetmelikle kredi kartı aidatlarının yasal bir tabana kavuşturulduğunu hatırlatan Onur Tekinturhan, “Düzenlemeye bakılırsa bankalar kartları için aidat yahut yıllık üyelik fiyatı olarak tanımlanan masrafları alabiliyor. Tüketiciler tıpkı bankanın masrafsız kredi kartına da başvurabiliyor. Pandemi tüketicilerin bu mevzudaki farkındalıklarını artırdı. Haklarını bilmediği için aidatı ödemeye devam eden ya da kartını iptal etme yolunu seçenler aidatsız kredi kartlarına yöneliyor. 2022’de öğrenci kartları hariç öbür kredi kartlarının aidatları, banka ve sunulan özelliklere göre yıllık yaklaşık 45 TL ile 680 TL içinde değişiyor. Bu sayılar da aidatsız kredi kartına talebi tetikliyor.” diye tabir etti.

Temassız ödemelerin yükselişi sürecek

Alışveriş alışkanlıklarındaki değişimle nakit kullanmasının azalarak temassız ödeme altyapısının süratle yaygınlaştığını kaydeden Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “BDDK kartlı ödemelerde salgın önlemleri kapsamında 350 TL olan temassız süreç limitini, 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak biçimde 500 TL olarak güncelledi. 2022’de pandeminin getirdiği hijyen hassasiyetinin tesiriyle temassız ödemedeki yükselişin süreceğini söylemek mümkün. İşletmeler açısından da ödemelerde nakit, çek, senet üzere klâsik biçimlerin yerine kartlı vadeli ödemelerin daha fazla tercih edilmesi beklentiler içinde yer alıyor” dedi.
 
Üst