İşyerinde koronavirüs tanısı bulunan çalışan tespit edilirse neler yapılmalı?

Temel

Global Mod
Global Mod
Son yüzyılın en büyük global krizi olan salgını, çalışanları derinden etkiledi. Çalışanların kimileri kapanan işyerleri niçiniyle işini kaybederken, kimi vatandaşlarsa fiyatsız müsaadeye çıkarıldı. Salgına karşın işyerine gitmek zorunda kalan çalışanlarsa enfekte riskiyle karı karşıya kalıyor. Bilhassa kapalı alanlardaki işyerlerinde kovid-19 tanısı konan bir kişi, yemekhane ve tuvalet alanların ortak kullanılması ötürüsıyla süratlice virüsü bulaştırabiliyor. Bu noktada işyerlerinin salgına karşı çeşitli tedbirler alması gerekiyor.


İŞYERİNDE KOVİD-19 KUŞKUSU YAHUT TANISI OLURSA NELER YAPILMALI?

* Koronavirüs hastalık kuşkusu bulunan çalışan maske takmak suretiyle işyeri sıhhat işçisine gitmeli ve işyeri tabibi tarafınca kıymetlendirilmesi yapılmalıdır.

* İşyeri tabibi tarafınca çalışanın kuşkusu olarak kıymetlendirilmesi halinde daha öncesinden belirlenen ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecek nitelikte olan bir alanda öbür çalışanlardan izolasyonu sağlanmalıdır.

* Durum işyerinde misyonlu iş sıhhati ve güvenliği profesyonellerine ve işyeri yetkililerine bildirilir.


* İşyeri doktorunun değerlendirmesine göre yahut işyeri sıhhat çalışanının bulunmadığı durumlarda, Sıhhat Bakanlığı Bağlantı Merkezi ALO 184 aranarak yetkilinin verdiği talimatlar izlenmelidir.

* İlgili yetkili kurum/kurumlar tarafınca belirtilen tedbirler yerine getirilir.

* İşyeri sıhhat ünitesinde bakılırsav yapan çalışanın şahsi hijyeni ve bakılırsav yapılan fiziki yerin dezenfeksiyon süreci gerçekleştirilir.

* Enfekte olduğu doğrulanmış çalışanın ayrılmadan evvel temas etmiş olabileceği öbür çalışanların maske takılması sağlanarak işyeri sıhhat çalışanına bilgi verilir. Enfekte çalışanın temas ettiği öbür çalışanlar tespit edilerek Sıhhat Bakanlığı Bağlantı Merkezi ALO 184 aranarak yetkilinin verdiği talimatlar izlenmelidir.


* Enfekte olduğu doğrulanmış çalışanın işyerinde çalıştığı ve temas ettiği alanlar dezenfekte edilmelidir.

KORNAVİRÜS TEMASLI NE DEMEK? NE VAKİT TEMASLI OLUNUR?

Aşağıdaki periyotlardan biri için yeni ile enfekte birine yakın bulunduysanız, yakın temas sayılırsınız:

* Belirtileri olan enfekte kişi: İlgili kişinin belirtileri başlamadan 48 saat evvel ve o kişinin belirtilerinin durmasından 48 saat daha sonrasına kadar.

* Belirtileri olmayan enfekte kişi: Kişi test edildikten 48 saat öncesine ve 7 gün daha sonrasına kadar.


Enfekte olmuş biriyle yakın temasınız var ise, mesela bir arada yaşıyorsanız yahut sarıldıysanız. 15 dakikadan fazla bir müddetdir önerilen aradan daha yakın oturmuş olmanız yahut birbirinize önerilen aradan daha yakın durmuş olmanız da olabilir. Lakin yakınlığınız bulunan birinin yeni koronavirüs test kararı olumlu çıkarsa, yakın temas sayılırsınız. Kaygılarınız var ise, Sıhhat Bakanlığı Bağlantı Merkezi 184 numaralı çizgiden arayarak dayanak alabilirsiniz.

YAKIN TEMASLI OLDUĞUNUZ ÖĞRENDİĞİNİZDE NE YAPMALISINIZ?

* Meskende kalın. İşe/okula/eğitim yerinize ve mesela spora yahut alışverişe çıkmayın. Bu belirtileriniz olmasa ve rahatsızlık hissetmeseniz dahi geçerlidir.

* birlikte yaşadığınız beşerlerle yakın temasta bulunmayın.

* Şayet istisnai olarak evinizden ayrılmanız gerekiyorsa, mesela test edilmeniz gerektiği için, CE işaretli bir ağız maskesi kullanmalısınız.

* birlikte yaşadığınız bireylerle kâfi arayı müdafaa fırsatınız yoksa, mesela bir otel ve gibisi yerlerde, konut haricinde istekli izolasyon konaklaması önerilebilir. Seçeneklerinizi öğrenmek için belediyenize başvurun.

* Hijyene ve paklığa ehemmiyet verin.

* Gün boyunca ellerinizi su ve sabunla birkaç kere yıkayın ve diğerleriyle havlu paylaşmayın.

* Yüzünüze dokunmaktan kaçının. Öksürürken yahut hapşırdığınızda, bunu mesela kollarınızın üzerine yapın.

* Hastayken kullandığınız odayı/odaları günlük temizleyin. Olağanda kullandığınız paklık mamüllerini kullanın.

* Günde birkaç sefer havalandırın.

* 2 doz aşı olduktan daha sonra yakın temaslı olduğunuz belirtilirse, şahsi karantinaya girmeniz gerekmez. bir daha de yakın temaslı olarak iki sefer test olmanız tavsiye ediliyor. COVID-19 belirtileriniz oluşursa, şahsi karantinaya girmeniz gerekir.

* Daha evvel yeni koronavirüs ile enfekte olduysanız ve yakın temaslı olduysanız kendinizi karantinaya almanıza gerek yok Testinizin olumlu çıkmasının üzerinden 12 haftadan az bir süre geçtiyse, test yapmanıza gerek yoktur. Kovid-19 belirtileriniz oluşursa, şahsi karantinaya girmeniz gerekir.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Kovid-19’un en yaygın belirtileri ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Birtakım hastalarda ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı yahut ishal olabilir. Kimi beşerler enfekte olsa bile rastgele bir belirti göstermeyebilir.

Üstteki belirtiler göz önünde tutulmak suretiyle bilhassa aşağıdaki durumlarda işyeri tabibi muayenesi için işyeri sıhhat ünitesine başvurulur:

* Ateş, öksürük, nefes darlığı,

* Semptomların başlamasından evvelki 14 gün içerisinde yurt haricinde bulunma hikayesi yahut yurtharicinden gelen kişi ile temas,

* Doğrulanmış enfeksiyonu olayı ile yakın temas,

* Kovid-19 enfeksiyonu hastalarının tedavi edildiği ünitelerde misyon yapan sıhhat çalışanı,

* Laboratuvar biçimleriyle kovid-19 olduğu saptanan olgular.

İŞYERİ KOVİD-19 İÇİN ÇALIŞANLARIN SIHHATİNİ MÜDAFAAYA YÖNELİK ÖNLEMLER ALMADIYSA YAPTIRIM UYGULANIR MI?

6331 sayılı İş Sıhhati ve Güvenliği Kanunu gereği, patron, çalışanların işle ilgili sıhhat ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari yaptırım uygulanır.

Personeller karşılaştıkları meseleleri, çalışan yahut emekçi temsilcileri aracılığıyla, İş Sıhhati ve Güvenliği Şurasına iletmelidir. Tahlil konusunda adım atılmadığı gözlemleniyorsa, Aile, Çalışma ve Toplumsal Hizmetler Bağlantı Merkezi ALO 170 çizgisi aranarak ilgili konularda şikayetler lisana getirilmelidir.

Önemli ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalınan durumlar ise çok kıymetlidir. Çalışanlar konseyin ivedilikle toplanması talebiyle, çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir. Bu hak, 6331 sayılı İş Sıhhati ve Güvenliği Kanunun 13. Unsuru ile müdafaa altına alınmıştır. Çalışanlar konseyin bulunmadığı işyerlerinde ise patrona başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Şura hemen toplanarak, patron ise derhal sonucunı verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

Burada personeller açısından dikkat edilmesi gereken konu, durumu tutanakla bir arada şuraya yahut patrona iletmeli, bu tutanak 2 nüsha olacak biçimde hazırlanıp imzalanmalıdır. Bir tutanak imzalı biçimde çalışanlarda, bir tutanak ise patron yahut konseye teslim edilmelidir. Kelamlı iletilen taleplerin patronlar tarafınca birfazlaca sefer inkar edildiği, iş mahkemelerinde gözlemlenmiştir. Patron yahut vekillerinin bu tutanakları imzalamaktan kaçındığı durumlarda ise, personeller bu durumu da tutanağın altına ayrıyeten not olarak eklemelidir.
 
Üst